Cand te hotarasti sa tii o dieta de slabire, este bine sa consulti medicul nutritionist si sa nu mananci fara indrumare, alegand din rafturile hipermarketului alimente dietetice si bauturi cu indulcitori artificiali.
Este drept ca acestea contin mai putine calorii, insa efectul lor pe termen lung asupra organismului nu este unul benefic.
Expertii au descoperit ca indulcitorii artificiali cresc apetitul, conducand in final spre efectul opus: in loc sa slabesti, te vei ingrasa mai mult.
Ce sunt indulcitorii artificiali?
Indulcitorii artificiali sunt substante chimice care asigura alimentelor un gust dulce, fara a genera un numar mare de calorii. Ei sunt folositi pe scara larga in industria alimentara, pentru a intampina nevoia acelor consumatori preocupati de mentinerea greutatii corporale.
Totodata, indulcitorii sunt utilizati de catre persoanele bolnave de diabet zaharat, deoarece aceste substante chimice nu provoaca cresteri semnificative ale nivelului de zahar in sange.
Indulcitorii artificiali iti afecteaza creierul si iti modifica perceptia gustului dulce
Cercetatorii australieni au demonstrat recent ca indulcitorii artificiali iti afecteaza creierul, deregleaza apetitul si modifica perceptia gustului.
Alte studii au aratat ca aspartamul favorizeaza obezitatea. Acest indulcitor contine fenilalanina si acid aspartic, substante care stimuleaza eliberarea hormonilor responsabili cu stocarea grasimilor in corp.
Mai mult, prin utilizarea de indulcitori, corpul este privat de aportul de glucide necesar in fiecare zi. Consecinta este o pofta sporita de dulciuri si bauturi cu zahar.
Cea mai inteligenta alegere pe care o poti face este sa renunti la alimentele pe baza de indulcitori si sa consumi in locul lor fructe proaspete.
Atentie: indulcitorii artificiali ingrasa!
Pe langa efectul benefic, indulcitorii artificiali pot duce insa si la obezitate, daca sunt folositi in exces. Acestia pot creste apetitul si pot da diverse reactii alergice.
Printre cei mai cunoscuti indulcitori se numara zaharina, ciclamatul, aspartamul sau sucraloza. Folositi in exces, unii dintre acesti indulcitori artificiali pot fi chiar cancerigeni, printre acestia numarandu-se ciclamatul si aspartamul.
Totodata, folositi pe termen lung, indulcitorii artificiali pot avea si efecte laxative sau pot conduce chiar la stari de depresie. Zaharina nu este cancerigena, insa poate declansa reactii alergice, care includ dureri de cap, dificultati de respiratie, eruptii cutanate si diaree.
Pentru a evita cresterea apetitului, dar si aparitia diverselor boli, specialistii recomanda mai degraba indulcitorii naturali, precum mierea, care are numeroase minerale si antioxidanti, nectarul de agave, recomandat insa sa fie folosit in cantitati mici deoarece este foarte dulce, siropul de artar sau melasa.