O raceala, o infectie virala sau bacteriana, laringita, faringita, cat si gripa se pot manifesta prin aparitia durerilor in gat.
Se manifesta prin usturime, inflamarea amigdalelor, iritatie a gatului, dificultate la inghitirea alimentelor.
De asemenea, in momentul in care bei o bautura fierbinte sau rece, durerea se poate inrautati.
La unii pacienti mai pot aparea mici pete albe pe suprafata amigdalelor, care nu sunt altceva decat pungi de puroi.
Aceste dureri pot aparea la orice persoana, insa sunt mai predispuse anumite categorii, si anume copiii, persoanele care fumeaza, cele care au sistemul imunitar slabit si cele care sufera de alergii.
Daca esti alergic la praf, polen sau alte substante iritante, in momentul in care te expui la una dintre ele poate sa duca la inflamarea gatului.
Si persoanele care sufera de boala de reflux esofagian sunt mai predispuse la astfel de dureri, din cauza acidului gastric care se deplaseaza din stomac catre esofag. In afara de dureri in gat, cei in cauza mai pot avea simptome precum greata, arsuri in capul pieptului si ameteli.
In unele cazuri, daca durerea nu cedeaza dupa un tratament indelungat, poate indica prezenta cancerului sau a infectiei cu virusul HIV, de aceea trebuie sa mergi la un control amanuntit.
Tratamente naturale
Aceste dureri pot fi vindecate cu ajutorul remediilor din natura. Cartofii cruzi sunt foarte eficienti, caci ajuta la reducerea inflamatiei. Razi un cartof, il stropesti cu putin alcool, pui continutul intr-un tifon si aplici pe gat. Lasi sa actioneze 10-15 minute.
Ceaiul sau infuzia de musetel sunt ideale pentru a face gargara, cat si sa le bei, pentru ca te ajuta sa respiri mai usor si contribuie la reducerea inflamatiei gatului. De asemenea, ceaiul este util si pentru ca are proprietati antibacteriene.
Uleiul de eucalipt este unul dintre cele mai eficiente remedii, desfunda nasul si reduce inflamatia, ceea ce inseamna ca te vei simti mai bine intr-un timp scurt. Poti sa faci gargara cu infuzie de frunze de eucalipt.
De ajutor este si gargara cu apa sarata. O poti face de patru-cinci ori pe zi, caci are rol dezinfectant. Ceaiul de patlagina este foarte util, deoarece ajuta la calmarea tusei, care insoteste de multe ori durerile in gat.
Infuzia de menta este, de asemenea, utila, pentru ca ajuta la ameliorarea durerii si previne suprainfectarea.
Salvia este un alt remediu la indemana, deoarece are proprietati antiseptice si decongestioneaza caile respiratorii.
Peste doua lingurite de salvie uscata torni 200 ml de apa fierbinte si lasi la infuzat, timp de 10 minute. Poti bea infuzia de doua ori pe zi, dar o poti folosi si pentru a face gargara.
Mierea este, de asemenea, de ajutor, caci are puternice proprietati antibacteriene. Ajuta si la calmarea durerii. Ia cel putin 2-3 lingurite de miere pe zi. De asemenea, o poti folosi pentru a indulci ceaiurile.
Este important sa se evite fumatul, consumul de alimente fierbinti sau foarte reci, cat si expunerea la alergeni, pentru a grabi procesul de vindecare.
In unele cazuri, poate fi nevoie si de administrarea de antibiotice. Acestea pot fi luate impreuna cu remediile naturale, insa poti cere si sfatul unui medic in acest sens.