Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an.
Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti.
In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella.
In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore).
Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu E. Coli la un interval cuprins intre 1 si 8 zile.
Cei mai multi dintre cei afectati se plang de diaree, dureri abdominale si de varsaturi.
Diareea este simptomul care, de obicei, apare primul. De asemenea, persoana afectata se confrunta cu varsaturi, greata, crampe, febra. Intensitatea simptomelor difera in functie de fiecare persoana in parte.
In cazul contaminarii cu Salmonella, care infecteaza carnea de pui si de vita, dar si ouale, debutul bolii este brusc. Se manifesta prin varsaturi, diaree apoasa, care poate sa contina si firicele de sange, febra. La cateva ore, pot aparea si crampele abdominale.
In cazul intoxicatiei cu Clostridium botulinum, bacterie care cauzeaza botulismul, simptomele includ si starea de slabiciune, vederea dubla sau incetosata, uscaciune bucala, dificultati de inghitire.
In cazul toxoplasmozei, infectie produsa de toxoplasma gondi, manifestarile pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli. Un test pentru toxoplasmoza este cel care va confirma sau va infirma prezenta bolii.
In cele mai multe dintre cazuri simptomele dispar in una-doua zile, fara sa fie nevoie de administrarea de medicamente.
In cazul in care manifestarile dureaza mai mult de atat, este nevoie de un consult medical. La medic trebuie sa mearga inca de la primele simptome varstnicii, cei care sufera de afectiuni cronice, femeile insarcinate si copiii.
Toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate in urma unui examen clinic general, a istoricului medical, dar si a unor teste medicale, precum coprocultura si analizele de sange.
Alimentele trebuie tinute la temperaturi optime, mai ales pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate. Astfel, trebuie depozitate in frigider.
Alimentele crude, nepreparate termic nu trebuie sa fie depozitate langa mancarea gatita. Inainte de a fi consumate, fructele si legumele proaspete trebuie foarte bine spalate.
In cazul carnii, aceasta trebuie sa fie preparata foarte bine la cuptor, fiarta sau prajita, astfel incat sa se distruga bacteriile.
Este de evitat consumul de lactate si alte alimente nepasteurizate. O igiena personala riguroasa este, de asemenea, recomandata.