Multe femei cu fibrom uterin nu au niciun simptom, de aceea boala este de multe ori depistata in faze avansate, chiar si dupa cativa ani de la instalare.
Alte femei pot avea simptome usoare si nu merg la medic, ceea ce face ca boala sa avanseze.
Cel mai afectate sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, iar pana la varsta de 50 de ani, aproximativ 70% dintre femei, la nivel mondial, sufera de fibrom, arata statisticile.
Fibromul se dezvolta incet si poate avea dimensiuni cuprinse intre 1-2 miliemtri si 20 de centimentri. De obicei, nu este asociat cu riscul aparitiei cancerului. Cauzele care duc la aparitia acestuia nu sunt cunoscute, insa s-a constat ca exista o legatura stransa intre nivelul de estrogeni si progesteron si dezvoltarea unui fibrom.
Si femeile a caror mama a suferit de fibrom sunt mai predispuse. De asemenea, in timpul sarcinii, un fibrom poate sa apara si sa se dezvolte foarte repede.
Prezenta unui fibrom uterin poate fi indicata de simptome precum:
- durere in timpul actului sexual
- urinari frecvente
- presiune in abdomen
- sangerari intre menstre
- menstruatii abundente
- balonare
- dureri de spate
Este descoperit, de cele mai multe ori, intamplator.
Aceste simptome sunt cele care trebuie sa le trimita pe femei la medicul ginecolog. El este in masura sa puna diagnosticul, in urma unui examen ginecologic si a unei ecografii.
Exista mai multe tipuri de fibrom: submucos (apare in interiorul uterului), subseros (in invelisul extern al uterului), intramural (in peretele uterin) si cel pediculat, care are forma unei tulpini.
Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat mai bine, caci medicul are la dispozitie mai multe optiuni de tratament. Schema de tratament este stabilita in functie de tipul fibromului, de varsta pacientei si de istoricul medical al pacientei.
In cazul fibroamelor sunt folosite medicamente precum analogii de hormoni eliberatori de gonadotropina (GnRH), care micsoreaza fibromul.
Mai este indicat un tratament cu antiinflamatoare, dar pot fi prescrise si anticonceptionale. Mai poate fi necesara si administrarea de suplimente cu fier.
Interventiile laparoscopice sunt o solutie frecvent intalnita, in cazul in care tratamentul medicamentos nu elimina problema, fiind indicate pentru ca salveaza uterul pacientelor. Astfel, acestea pot sa ramana insarcinate. Incizia este una minima, iar recuperarea de dupa interventie nu dureaza foarte mult.
Embolizarea este o metoda eficienta, care presupune intreruperea fluxului sangvin care alimenteaza fibromul, fara sa fie nevoie de o incizie. Nu este dureroasa, timpul de recuperare este unul scurt, iar pacientele au posibilitatea de a ramane gravide, caci nu le este afectat in niciun fel uterul.
Tratamentul chirurgical este o solutie care poate presupune doar inlaturarea fibromului (miomectomia), fara ca ovarul sa fie afectat. Astfel, sansele unei femei de a ramane insarcinata nu sunt afectate. O alta interventie chirurgicala este histerectomia, care presupune inlaturara uterului.
De aceea, metoda este recomandata numai in cazul femeilor care nu isi mai doresc sa ramana insarcinate.