Intr-o lume din ce in ce mai agitata, cu tot mai multe sarcini de indeplinit si cu tot mai putin timp putem deveni stresati si agitati. Iar de aici si pana la izbucnirea unei crize de nervi este o granita subtire.
Uneori poate fi suficient si un gest al unei persoane de langa noi pentru a aprinde scanteia. De aceea, este foarte important sa invatam sa ne pastram cumpatul si sa alungam nervozitatea.
Starile de nervozitate sunt nocive nu numai pentru ca ne pot strica relatiile cu cei din jur, ci si pentru propria sanatate, putand duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare, la dureri de cap, dureri musculare, dar si la o imunitate scazuta.
Pune pe hartie ceea ce te deranjeaza
O alta modalitate de a alunga furia este aceea de a face o lista cu motivele care te fac sa iti pierzi calmul. Astfel, vei putea face o analiza la rece a ceea ce se intampla si vei putea cauta solutii pentru a elimina factorii care duc la acest stres.
Vorbeste despre ceea ce te deranjeaza
Cand vorbesti despre lucrurile negative din viata ta, despre ceea ce iti face rau, acest lucru te va ajuta sa mai eliberezi din furie si sa ramai calm. Poti vorbi despre aceste probleme cu un amic foarte bun ori cu un membru al familiei.
Respira adanc
In momentul in care simti ca nu te mai poti controla si esti pe punctul de a face o criza de nervi in toata regula, respira adanc. Daca tragi aer in piept, vei vedea ca o parte din furie va disparea. Fa acest lucru de mai multe ori si incarca-te cu ganduri pozitive. In astfel de situatii te ajuta si un zambet, chiar daca este fals. Acesta va contribui la crearea unei stari de relaxare.
Numara in gand
In momentele de furie, cand iti vine sa tipi sau sa trantesti tot ceea ce este in jurul tau, trage aer in piept si incepe sa numeri pana la 10 sau pana la 100. In acest fel, se va elibera din furie, ceea ce inseamna ca atunci cand vei termina de numarat o sa fii suficient de calm incat sa te poti controla si sa nu ai accese de furie.
Gandeste pozitiv
Pot fi nenumarate motive care duc la accese de furie si la frustrare. Insa cu o atitudine pozitiva, vazand partea plina a paharului, vei reusi sa iti pastrezi mult mai bine cumpatul.
De exemplu, daca un coleg nu iti este pe plac, in loc sa te enervezi de fiecare data cand il vezi si sa iti pui singur piedici, mai bine gandeste-te la solutii, pentru a putea colabora cat mai bine. De asemenea, in momentele in care trebuie sa interactionezi cu el, zambeste si gandeste-te si la lucruri care iti fac placere.
Un hobby, de ajutor
Daca ti se intampla des sa iti iesi din fire, poti apela la meditatie sau la yoga, caci te vor ajuta sa scapi de anxietate si de stres. O alta metoda eficienta este sa iti faci timp pentru un hobby, te va ajuta foarte mult. Poate fi vorba despre un sport, despre citit sau despre orice altceva iti face placere.
Odihna, importanta
Noptile pierdute pot contribui semnificativ la crearea de stari de nervozitate. De aceea, este important sa te odihnesti intre sapte si opt ore pe noapte. Un alt ajutor de nadejde, gasesti si intr-o cana de ceai relaxant, precum cel de menta sau de tei.