Daca o persoana nu are suficiente globule rosii sanatoase, poate dezvolta o afectiune numita anemie. Aceasta inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale de hemoglobina - aceasta fiind partea globulelor rosii care transporta oxigenul catre toate celulele din organism.
Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica, tinand cont de faptul ca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 614 milioane de femei si 280 de milioane de copii din intreaga lume sunt afectati de ea. In plus, deficienta nutritionala legata de absenta fierului, principala cauza a anemiei, afecteaza 33% dintre femeile care nu sunt insarcinate, 40% dintre gravide si 42% dintre copii.
De aceea este important sa stim cum si de ce apare aceasta afectiune, precum si sa identificam simptomele si factorii de risc pentru a preveni potential dezvoltarea acestei boli sau sa consultati in timp util un medic si sa primiti tratamentul adecvat.
In primul rand, este necesar sa fie clar ca organismul produce trei tipuri de celule sanguine: globule albe pentru a lupta impotriva infectiilor, trombocitele pentru a ajuta la coagularea sangelui si celulele rosii din sange pentru a transporta oxigen in tot organismul.
Celulele rozii din sange contin hemoglobina, o proteina bogata in fier care da sangelui culoarea rosie. Acest lucru permite celulelor rosii din sange sa transporte oxigenul de la plamani in toate partile corpului si sa se asigure ca dioxidul de carbon este expirat.
Pentru a produce hemoglobina si globule roaii, organismul are nevoie de fier, vitamina B-12, acid folic si alti nutrienti din alimente, motiv pentru care o alimentatie sanatoasa este un factor important atunci cand vorbim despre anemie.
O persoana poate face anemie din diferite motive. Unele cauze comune includ:
* Tratamente pentru cancer, cum ar fi radiatiile sau chimioterapia
* Pierderea de sange
* Lipsa anumitor vitamine sau minerale din alimentatie
* Niveluri scazute de fier în sange
* Probleme majore de organe (inclusiv boli severe ale inimii, plamanilor, rinichilor sau ficatului)
* Celulele rosii din sange distruse de organism inainte de a fi inlocuite
* Productia de mai putine globule rosii
Diferitele cauze ale anemiei au condus la o clasificare, care faciliteaza identificarea celor mai eficiente tratamente:
* Anemia prin deficit de fier
* Anemie prin deficit de vitamine
* Anemia inflamatorie, legata de boli inflamatorii acute sau cronice
* Anemia aplastica, legata de infectii, anumite medicamente, boli autoimune si expunerea la substante chimice toxice
* Anemii asociate cu boli ale maduvei osoase, legate de boli, cum ar fi leucemia si mielofibroza
* Anemiile hemolitice cand celulele rosii din sange sunt distruse mai repede decat maduva osoasa le poate inlocui
* Anemia falciforme legata de o forma defectuoasa a hemoglobinei care forteaza celulele rosii din sange sa se schimbe într-o forma anormala. Aceste globule rosii neregulate mor prematur si duc la o lipsa cronica de globule rosii.
In ceea ce priveste simptomele, anemia incepe adesea lent, astfel incat o persoana care o sufera poate sa nu observe semnele de avertizare la inceput. Pe masura ce nivelul hemoglobinei scade, pot aparea urmatoarele semne:
* Bataie rapida de inima
* Frecventa respiratorie accelerata
* DificultÄti de respiratie
* Ameteli sau amorteli
* Dureri in piept
* Umflarea mainilor si/sau picioarelor
* Pielea, patul de unghii, gura si gingiile cu aspect mai palid decat de obicei
* Epuizare extrema
Exista diferiti factori care pot accelera aparitia anemiei; identificarea acestora poate ajuta la prevenirea acestora. Acestea includ:
* Dieta lipsita de anumite vitamine, minerale, fier, vitamina B-12 si acid folic
* Tulburari intestinale
* Menstruatia. In general, femeile care nu au avut menopauza prezinta un risc crescut de anemie feripriva. De asemenea, menstruatia provoaca pierderea globulelor rosii.
* Sarcina
* Afectiuni cronice precum cancerul, insuficienta renala, diabetul, printre altele
* Pierderea lenta si cronica de sange dintr-un ulcer sau alta sursa, poate epuiza rezervele de fier ale organismului
* Fundal de familie
* Istoricul anumitor infectii, boli de sange si tulburari autoimune
* Alcoolismul
* Expunerea la substante chimice toxice si utilizarea unor medicamente care pot afecta productia de globule rosii
* Varsta. Persoanele peste 65 de ani au un risc crescut de anemie.
Desi unele tipuri de anemie nu pot fi prevenite, este posibil sa se previna aparitia anemiei prin deficit de fier si vitamine prin consumul unei diete hranitoare care sa includa:
* Fier. Alimentele bogate în fier includ carnea de vita si alte carnuri, fasolea, lintea, cerealele fortificate cu fier, legumele cu frunze de culoare verde inchis si fructele uscate.
* Folat. Acest nutrient si forma sa sintetica de acid folic se gasesc in fructe si sucuri de fructe, legume cu frunze verzi inchise, mazare verde, fasole, alune si produse din cereale fortificate, cum ar fi painea, cerealele, pastele si orezul.
* Vitamina B12. Alimentele bogate in vitamina B-12 includ carnea, produsele lactate si cerealele fortificate si produsele pe baza de soia.
* Vitamina C. Alimentele bogate in vitamina C includ citrice si sucuri, ardei gras, broccoli, rosii, pepeni si capsuni. Acestea ajuta, de asemenea, la cresterea absorbtiei fierului.
In general, exista mai multe tipuri de anemie, fiecare cu cauza sa. Poate fi temporara sau prelungita si poate varia de la usoara la severa. Tratamentele pentru aceasta afectiune variaza de la administrarea de suplimente pana la efectuarea unor proceduri medicale. Cu toate acestea, este posibil sa evitati unii factori de risc cu o dieta sanatoasa si variata.
Cu toate acestea, daca identificati orice semne sau simptome de avertizare, este important sa va consultati medicul sau serviciul de sanatate. In prezent, datorita progreselor stiintifice, majoritatea anemiilor sunt tratate.