Unele alimente expira in cateva zile, in timp ce pentru altele perioada de valabilitate aproape ca nu exista.
Iata care sunt produsele alimentare care, depozitate corect, pot rezista cativa ani, fara sa isi piarda din proprietatile nutritive:
1. Orezul alb
Orezul alb este un aliment care nu expira, spre deosebire de orezul brun, care nu poate fi consumat mai mult de sase luni de zile. Trebuie sa ai grija sa il depozitezi in recipiente bine inchise, care sa nu lase sa patrunda insectele.
2. Cereale din faina integrala
Cerealele din faina integrala se inscriu si ele pe lista aliemntelor care tin mult timp, intre unul si doi ani. Acestea sunt bogate in substante nutritive si sunt ideale de mancat la micul dejun.
3. Fasolea uscata
O sursa importanta de fibre si proteine, fasolea uscata este unul dintre alimentele care are un termen de valabilitate de pana la 30 de ani, potrivit unui studiu efectuat in SUA.
Insa este mai bine sa fie consumata in primii trei ani, spun oamenii de stiinta, deoarece este perioada in care nu incepe sa isi piarda din vitamine. Nivelul de proteine nu este insa afectat de trecerea anilor.
4. Mierea
Din categoria alimentelor sanatoase, care nu expira, face parte si mierea. Odata cu trecerea timpului aceasta se poate zaharisi, insa acest lucru nu inseamna ca s-a stricat, ci, dimpotriva este un semn ca produsul este natural.
Mierea este recunoscuta de pe vremea Egiptului Antic pentru proprietatile sale vindecatoare, cat si drept un ingredient minune in produsele cosmetice. Printre calitatile mierii se numara cea de antimicrobian puternic si de calmant.
5. Sarea
Consumata in cantitatile recomandate de catre medici, adica nu mai mult de sase grame pe zi, sarea face parte din ingredientele de nelipsit din viata omului. Aceasta, indiferent de sortiment, nu expira niciodata.
Chiar este folosita pe post de conservant, pentru zarzavaturile de iarna. Printre beneficiile pe care sarea le aduce sanatatii se numara: atenuarea durerilor de gat, utila la vindecarea intepaturilor de insecte, albirea dintilor, ameliorarea durerilor de spate.
6. Otetul din vin
Un alt ingredient pe care gospodinele il pot folosi fara teama ca a expirat este otetul din vin. Acesta este ingredientul de nelipsit al salatelor gustoase, dar si pentru unele sosuri. Este de ajutor in videcarea intepaturilor, pentru reducerea febrei, cat si pentru combaterea transpiratiei. Este, de asemenea,o solutie eficienta contra matretii.
7. Migdalele
Bogate in proteine, calciu si vitamina E, migdalele se numara printre fructele oleaginoase care pot fi consumate chiar si trei ani dupa ce au fost culese, daca sunt depozitate corect si daca nu le desfaci din membranele lor naturale de protectie.
8. Quinoa
Semintele de quinoa pot fi cosumate timp de un dupa ce au fost culese. Conditia este sa le depozitezi in recipiente bine sigilate, in locuri lipsite de umezeala. Acestea sunt o sursa importanta de aminoacizi, recunoscuti pentru protectia pe care o ofera contra radicalilor liberi. Si semintele de susan tin intre doi si trei ani.
Trebuie sa le tii in locuri uscate, bine aerisite.