Un cuplu are la dispozitie mai multe metode contraceptive, iar pentru ca eficienta acestora sa fie maxima, trebuie sa o alega pe cea mai potrivita.
De aceea, trebuie sa analizeze cu atentie toate variantele.
Cand alegi metoda de contraceptie, trebuie sa tii cont de mai multi factori.
Astfel, mai intai trebuie sa decizi daca ai nevoie de contraceptie pe termen lung sau pe termen scurt, trebuie sa te gandesti la costuri, daca vrei protectie si contra bolilor cu transmitere sexuala, nu numai impotriva unei sarcini.
O femeie poate sa ramana insarcinata de la aparitia primei menstruatii. Daca nu foloseste nicio metoda contraceptiva pe parcursul unui an, sansele unei femei de a ramane gravida sunt de aproximativ 85%.
Pentru a alege o metoda de contraceptie potrivita, este indicat un consult la medicul ginecolog sau la un cabinet de planning familial.
Prezervativul masculin, cea mai folosita metoda
Statisticile spun ca metoda de contraceptie cel mai des utilizata este prezervativul. Acesta ofera protectie de 99% contra unei sarcini nedorite. De asemenea, are si avantajul ca protejeaza contra bolilor cu transmitere sexuala.
Unele femei insa pot fi alergice la unele substante din care este confectionat prezervativul. De asemenea, atat unii barbati, cat si unele femei spun ca aceasta metoda poate sa "stirbeasca" din placerea sexuala.
Pilula contraceptiva
Una dintre cele mai folosite metode de impiedicare a unei sarcini o reprezinta administrarea de contraceptive orale. Acestea nu se iau insa decat la recomandarea medicului ginecolog, in urma unor analize de sange si a unui consult ginecologic.
Aceste pilule contin hormoni, care impiedica obtinerea unei sarcini. Femeile care opteaza pentru pilule trebuie sa ia pastila la aceeasi ora, in fiecare zi.
Femeile trecute de 35 de ani, care fumeaza si care au in familie cazuri de tromboza ar trebui sa evite administrarea de anticonceptionale.
Inelul vaginal elimina stresul administrarii pilulei
O alta metoda contraceptiva pe care o au la dispozitie femeile este inelul vaginal, care functioneaza pe baza de hormoni, estrogen si progesteron. Inelul se fixeaza in vagin, luna de luna si se scoate in perioada menstruatiei.
Metoda are o eficienta de 99%, dar nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Inelul vaginal are avantajul ca te scapa de stresul administrarii pilulei contraceptive, pe care poti uita sa o iei.
Diafragma, eficienta de 88%
O membrana de cauciuc care se introduce in vagin, diafragma este o optiune pe care o au femeile. Se introduce in vagin inainte cu cel mult sase ore de actul sexual si trebuie unsa cu crema spermicida.
O alta varianta este dispozitivul intrauterin cu implant hormonal (DIU), care ofera protectie pe o perioada mai mare de timp, 3 sau 5 ani. Dispozitivul se monteaza de catre medic.
Plasturele contraceptiv este, de asemenea, o optiune. Contine hormoni sexuali feminini, care se elibereaz prin piele in organismul femeii. Se aplica saptamanal pe brat, pe spate ori pe abdomen.
Abstinenta este o metoda contraceptiva care are eficienta maxima si care te protejeaza si contra bolilor cu transmitere sexuala.
Contraceptia de urgenta
Exista si metode contraceptive care pot fi folosite dupa un contact sexual neprotejat sau daca s-a rupt prezervativul. Este vorba despre o pilula care contine hormoni, fiind cunoscuta drept "pastila de a doua zi". Are o eficienta mare in primele 72 de ore de la contactul sexual.