Pe masura ce imbatranim, mintea si memoria noastra nu mai functioneaza la fel de bine si incep sa ne joace feste.
Nu numai inaintarea in varsta, dar si stresul, cat si stilul de viata tot mai alert ne stirbesc din puterea de concentrare.
Vestea cea buna este ca iti poti creste sansele de a mentine un creier sanatos daca stii sa mananci "inteligent".
Iata ce alimente sa incluzi in dieta zilnica, pentru a imbunatati memoria, concentrarea si atentia.
1. Cafeina
Nu exista o substanta magica, care sa ne faca mai inteligenti insa anumite substante, precum cafeina, au puterea de a energiza organismul, ceea ce duce la o mai buna putere de concentrare.
Aceasta se gaseste in cafea, ciocolata, dar si in ceaiul verde. Consuma-le in prima parte a zilei, caci te vor ajuta sa ai un tonus bun pana seara tarziu. Nu face abuz de cofeina insa, caci iti poate da stari de iritabilitate si de anxietate.
2. Fructele dulci
Zaharul, care se gaseste si in fructe, sub forma de fructoza, este sursa preferata de carburant pentru creier. Mai exact, glucoza, pe care organismul o extrage din zaharuri, este cea care ajuta la buna functionare a creierului.
De fiecare data cand simti ca te ajunge oboseala, mananca un fruct (banana, potocala, struguri, cirese, pere, ananas) sau bea un pahar cu suc natural din fructe. In cateva minute vei incepe sa gandesti mai limpede, caci glucoza imbunatateste memoria de scurta durata.
3. Fibre, la micul dejun
Nu degeaba micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei,caci este cea care iti da energia necesara, ca sa poti sa iti duci la indeplinire sarcinile. Asadar, nu face niciodata greseala sa sari peste aceasta masa.
Mai multe studii au aratat ca persoanele care iau micul dejun cu regularitate isi duc mai bine la indeplinire sarcinile de serviciu si se lauda cu performante mai mari.
Ideale de consumat la micul dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, ouale si fructele (bogate in fibre), pentru ca imbunatatesc memoria de scurta durata si cresc puterea de concentrare.
4. Nicio masa fara peste
Un alt aliment care te ajuta sa te concentrezi mai bine si care combate oboseala cronica este pestele gras, care contine proteine si acizi grasi Omega 3 (esentiali pentru buna functionare a creierului).
S-a constatat ca persoanele care consuma doua-trei portii, pe saptamana, de ton, somon, sardine, hering sau macrou, au un risc mai scazut de a dezvolta dementa.
5. Nuci si ciocolata
Nucile si semintele sunt surse ideale de antioxidanti si vitamina E, care previn imbatranirea prematura a celulelor creierului. Ciocolata neagra este un alt aliment ideal, caci are un continut ridicat de antioxidanti si cofeina, ceea ce inseamna ca ajuta la o mai buna concentrare.
Nu consuma insa in exces nucile, caci pot contribui la acumularea de kilograme nedorite.
6. Afinele
Unele studii au aratat ca afinele protejeaza celulele creierului de radicalii liberi, raspunzatori pentru imbatranirea prematura. De asemenea, aceste fructe care abunda in minerale, vitamine si antioxidanti sunt recunoscute pentru ca reduc riscul aparitiei maladiei Alzheimer.
Alte fructe care au efecte benefice asupra memoriei sunt avocado, bananele si mango.