Adevarul despre intoleranta la gluten

Dietele bazate pe alimente fara gluten reprezinta o necesitate pentru aproximativ doua milioane de americani diagnosticati cu boala celiaca.

Pentru ei, consumul de gluten poate declansa un raspuns imun la intestinul subtire si poate duce la slabirea capacitatii acestuia de a absorbi nutrientii.

Astfel, apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, dar si diaree, dureri de cap, oboseala. Insa pentru multe alte persoane, eliminarea acestei proteine din alimentatie usureaza foarte putin aceste simptome, pentru ca nu sufera de boala celiaca.

In anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a coordonat o cercetare care sugera ca multi oameni au sensibilitate la gluten, chiar daca nu sufera de boala celiaca.

Insa, pentru ca a considerat ca rezultatele nu sunt concludente, a repetat studiul. Rezultatele noii cercetari, la care au luat parte 37 de persoane, au fost cu totul altele.

Astfel, la cea de-a doua cercetare, profesorul de gastroenterologie a rugat voluntari care nu aveau boala celiaca, dar care au spus ca s-au simtit bine daca mancau alimente fara gluten sa consume o anumita dieta. Unii au mancat alimente cu mult gluten, altii cu putin gluten, iar alti participanti nu au consumat aceasta proteina deloc.

Profesorul Gibson a concuzionat ca persoanele care se plangeau de greata, balonare, diaree si gaze intestinale nu erau de fapt bolnave de boala Celiaca, ei aveau aceste reactii pe sistem nervos. Uni voluntari, crezand ca se simt rau, chiar au ajuns sa creada ca au simptomele specifice bolii celiace.

Asadar concluzia studiului, citat de pbs.org, este ca singurele persoane care trebuie sa nu manance alimentele care contin gluten sunt cele care au primit diagnosticul de boala celiaca.

Profesorul Gibson considera ca nu exista intoleranta la gluten, singurii care au de suferit din cauza acestei proteine fiind cei diagnosticati cu boala celiaca.

Simptomele bolii celiace pot fi greu de diagnosticat

Manifestarile bolii celiace la adulti pot fi greu de identificat deoarece pot fi usor confundate cu cele ale colitei ulceroase, ale bolii Crohn, dar si cu simptomele intolerantei la lactoza.

Diagnosticul de boala celiaca se pune in urma testelor de anticorpi la gluteina si gliadina, dozarea anticorpilor anti-transglutaminaza tisulara, anticorpilor anti-endomisium. Medicul poate recomanda si testarea steatoreei, adica nivelul de grasimi din scaun.

Ce este boala celiaca

Boala celiaca apare in urma interactiunii dintre gliadina, o proteina care contine gluten, care se gaseste in grau, orz si secara, si transglutaminaze tisulare.

Este important ca aceste persoane sa elimine din alimentatie glutenul, care se gaseste in grau, orz, secara.

Cel mai bun mod de a tine sub control aceasta afectiune este adoptarea unei diete stricte, care sa nu contina alimente cu gluten. Suferinzii trebuie sa manance regulat, trei mese principale pe zi si doua gustari.

Trebuie limitat consumul de alcool si de cofeina ( nu sunt indicate mai mult de doua cafele pe zi). Nu uita, de asemenea, sa mananci doua portii de fructe, in fiecare zi. La fel de importanta este si hidratarea.