Grupul de suport pentru taberele de diabet

Generalitati

In Romania cand vorbim despre diabet vorbim despre o tendinta de crestere. De ce aceasta tendinta de crestere?

Ce facem odata ce am fost diagnosticati cu diabet? Care sunt masurile ce trebuiesc luate? Cum se manageriaza pe termen lung diabetul?

Si o serie intreaga de alte intrebari cand vine vorba despre aceasta patologie "parsiva", intrebari la care in mod evident in majoritatea lor pot sa isi gaseasca raspunsul la un medic nutritionist sau un medic diabetolog.

Insa, de multe ori acestea nu sunt neaparat singurele masuri ce pot fi efectuate in cazul diabetului, ci adesea se poate vorbi despre un grup de suport pentru diabetici.

Ce este diabetul?

Diabetul este o patologie din categoria disfunctiilor metabolice sau metabolico-endocrine, insa desi pare o patologie aparent banala, cauzeaza o degenerare in timp lenta si distructiva.

Diabetul este de trei tipuri, tipul I sau insulino-dependent adica cel in care fie productia de insulina este insuficienta sau in care pancreasul nu este capabil in a produce insulina necesara metabolismului glucidic al organismului.

Acest diabet este cel mai adesea depistat in copilarie spre adolescenta, insa in cazuri mai rare poate sa debuteze si in viata adulta si care implica o masurare precisa a nivelului glucidic si administrarii insulinei necesare acestui nivel glucidic.

Diabetul tip II este diabetul care este asociat regimului alimentar, este acel diabet care nu necesita administrarea zilnica a unui numar precis de unitati de insulina dar care poate implica si o medicatie adjuvanta.

Aceasta este diabetul ce reprezinta o productie normala sau aproape de normal a insulinei, insa exista o rezistenta celulara la aceasta insulina, iar anumite produse sunt interzise in alimentatia acestor persoane.

Acest tip de diabet este cel mai adesea asociat unui regim alimentar haotic sau inadecvat dar poate fi asociat si unei cauze ce tine mai mult de o greutate crescuta si anume de obezitate.

Al treilea tip este diabetul gestational, sau diabetul care apare concomitent unei sarcini, insa odata aparut acest diabet din timpul sarcinii care poate fi datorat simplelor modificari multiple din organismul uman si modificarilor metabolice si endocrine pe care le sufera organismul uman in timpul unei gestatii, poate lasa totusi o serie de urmari si in perioada de dupa parturitie (nastere) si care se poate manifesta cu o complicatie evolutiva in diabet tip II.

Complicatii

Diabetul poate conferi complicatii degenerative din cele mai variate, pornind de la "piciorul diabetic" adica la afectarea circulatiei de la nivelul membrului inferior si distrugerea tisulara de la nivelul piciorului care poate duce la amputarea degetelor si care poate avansa si duce la o amputare superioara.

Tot ca si patologii degenerative intra si afectarea vederii si accentuarea disfunctiilor ochiului emetrop (ochiul cu vedere normala), adica o disfunctie de vedere in care persoanei ii creste valoarea dioptriei si netratata adecvata duce la orbire.

Tot in disfunctii de diabet pot sa apara si afectiuni cardiace care pot sa dea din cele mai complexe patologii si grave afectari cardiace.

Ce este grupul de suport pentru diabetici?

In Romania termenul de grup de suport dar si ce ascunde acest grup este un termen nou care nu este inca pe deplin inteles.

Grupul de suport inseamna cel mai adesea un grup care este sub egida unui medic care poate ajuta toata consilierea medicala, la care se mai adauga cadrele medicale pentru o consiliere medicala cat mai adecvata dar din care poate face parte si un psiholog pentru o consiliere asupra dimensiunii psihiatrice a patologiei sau in adaugire si de un sociolog care ajusteaza masurile din punct de vedere social si socio-profesional.

Dar toate acestea reprezinta in fapt doar dimensiunea profesionala, adica grupul de specialisti dar care nu fac neaparat persoana sa se simta ca si cum patologia nu ii va afecta viata in mod dramatic, insa sunt absolut necesari pentru a conferi informatiile corecte pentru a cunoaste tot ce tine din punct de vedere medical despre patologie. Insa un grup de suport este altceva.

La acest grup de specialisti se adauga un grup de suport, adica diferite persoane obisnuite cu aceeasi patologie ca si a persoana in cauza, persoane care se pot afla in diferite stadii evolutive ale bolii.

Adica persoane care doar ce au avut diagnosticata boala, persoane care au inceput deja tratamentul pentru patologie, sau persoane care datorita unor masuri medicale, si ce tin de nutritie sau de alte masuri recomandate de catre cadrele medicale reprezinta deja o "poveste de succes", adica acele persoane care decid ele asupra patologiei si nu boala le controleaza viata.

Aceste grupuri de suport trebuie sa nu fie alcatuite dintr-un numar prea mare de persoane, dar nici prea mic, cel mai adesea porneste de la 5-10 persoane si poate merge pana la un maxim de 20-30 de persoane.

Primul grup de suport la care se face referire si cu care romanii sunt obisnuiti sunt cel mai adesea membrii familiei, sunt reprezentati de sot, sotie sau uneori chiar si de copii, ori de catre colegi de serviciu, insa foarte benefic este si participarea intr-un astfel de grup de suport extern acestora.

Avantaje si dezavantaje ale grupului de suport

In ceea ce tine de masura de avantaje, acestea sunt lesne de inteles si pornesc de la simplu fapt ca in masura in care in orice patologie sau orice impas, este mai benefic a exista un grup social cat de mic, organizat sau neorganizat, pre-edificat sau stabilit ulterior chiar si prin niste institutii, orice astfel de grupuri sociale pot reprezenta un beneficiu.

Faptul ca acest grup de sprijin este alcatuit din persoane ce urmeaza a traversa, traverseaza sau au trecut deja prin aceleasi stadii pe care le parcurge si individul poate conferi o nota de siguranta si de incredere sporita, deoarece cunosc ceva mai bine ce poate sa li se intample prin exemple concrete si da starea de apartenenta a unui grup.

O patologie nu mai are aceeasi imagine negativa daca este asociata cu absenta solitudinii, adica daca nu este singura persoana care trece prin aceste etape si daca mai exista si alte persoane ce au trecut prin aceleasi lucruri prin care trece si individul, fapt care nu poate fi regasit daca grupul de sprijin este alcatuit din parinti, copii sau chiar de catre psiholog ori cadre medicale.

Insa tocmai din acest avantaj conferit de informatiile suplimentare si de nota de incredere ce poate fi acordata acestui grup de incredere, tocmai de aici pot porni si problemele, in sensul in care oricat de bine intentionati ar fi membrii unui astfel de grup, totusi orice informatie indiferent de sursa sa, trebuie trecuta prin filtrul ratiunii si nu aprobata ca atare.

Exista totodata tendinta ca in astfel de grupuri persoanele care au trecut deja de multi ani prin aceasta patologie sau care au o experienta vasta de complicatii ce le-au suferit datorate acestei patologii sa aiba tendinta de atotstiutori.

Adica tendinta de a sfatui pe toti membri grupului cu opinii medicale care le-au fost atribuite si lor sau de a realiza opinii medicale pe baza unor ipoteze este adesea o masura gresita deoarece o masura terapeutica care le-a fost atribuita lor sau un parcurs medical ce li s-a intamplat nu este obligatoriu sa se intample exact la fel tuturor membrilor din acel grup de suport.

Daca lucrurile ar fi atat de simplificabile nu ar mai fi necesare persoane cu cunostinte medicale (cadre medicale) pentru a diagnostica si trata aceste patologii ci ar fi suficient niste calculatoare care pot sa primeasca un set de informatii si sa asigure in mod automat aceste solutii.

Persoane ce au tendinta sa minimalizeze efectele. Trebuie tinut cont ca intr-un astfel de grup pot fi persoane cu diferite tipuri de personalitate si cu caractere diferite.

Pot fi persoane carora le place sa fie liderul grupului, iar cateodata in astfel de grupuri de sprijin pentru patologii singura modalitate in a fi in centrul atentiei este de a fi suferit de-a lungul timpului cele mai multe complicatii cauzate de diabet si tendinta de a minimaliza complicatiile celorlalte persoane.

Mai exista la ora actuala si grupuri de suport din mediul virtual, adica forumuri de discutii, sau grupuri alcatuite pe diferite medii on-line sau chiar si site-uri sociale.

Acestea insa sunt cele mai nesigure surse de informare si nu reprezinta in mod real un grup de suport, datorita faptului ca aici orice persoana isi poate pastra anonimatul sau asocia o identitate falsa.

Cu atat mai mult nu se mai poate vorbi de un grup de sprijin real bazat pe incredere si cu atat mai putin de un grup de sustinere aflat sub coordonarea unui cadru medical care sa poata asigura veridicitatea si corectitudinea masurilor medicale sau terapeutice ce se desfasoara in cadrul acestui grup de sprijin.

Pentru precautie sporita se recomanda ca indiferent de natura si de tipul unui astfel de grup de sprijin sa existe coordonarea si ocazional verificarea informatiilor ce se raspandesc prin aceste grupuri asupra corectitudinii lor din punct de vedere medical.

Nici o informatie nu poate fi consumata ca atare fara consultarea in prealabil a unui medic sau a unui cadru medical.

Grupuri oficiale de sprijin

In Romania exista la ora actuala numeroase pagini de discutii intre membri asupra acestui gen de patologie insa multe dintre ele nu sunt coordonate de un cadru medical. Incercati sa aflati inainte de orice daca pagina respectiva are macar titulatura unui medic ca si coordonator sau ca si autor al unui articol.

Asocierea intr-un astfel de grup de sustinere are ca si siguranta majora in masura in care acestea sunt coordonate sau afiliate ministerului de sanatate sau a unei institutiii subordonate acestui minister.

Exista asadar, o federatie a asociatiilor diabeticilor din Romania, adica a FADR. Aceasta federatie are in prezent 6 asociatii diferite cu localizari variate, printre care cea din Medias, Cluj, Caras-Severin, Sibiu si Buzias.

In cadrul filialei de la Buzias exista chiar si o scoala, adica mai precis o serie de congrese ocazionale (sezoniere) care au loc aici in special pentru copii proaspat diagnosticati cu diabet.

Deoarece pentru un copil, chiar daca acesta are o varsta mai mare, de 12-13 ani, sau chiar si pentru un adolescent este mai dificil a intelege ce este aceasta patologie si care pot fi consecintele ei, dar in special deoarece la acestia apare diabetul tip I, este si mai dificil sa inteleaga modalitatea de masurare a glicemiei si metoda de tratare cu insulina a acestei hiperglicemii.

Aceste tabere sunt sub egida ministerului sanatatii.

Pentru a alege precaut sursele de informare si grupele de suport pentru diabetici este cel mai bine a fi consultat un cadru medical si in alegerea unui astfel de grup de suport pentru siguranta informatiilor, iar informatiile sunt unele dintre cele mai benefice dar si cele mai nocive lucruri pe care le pot impartasi persoanele.