Cum ne influenteaza muzica starea de spirit: explicatii stiintifice

In timp ce unele melodii iti fac sufletul sa vibreze, alte note declanseaza stari de melancolie, facand persoana care le asculta sa devina mai sensibila.

In incercarea de a gasi o explicatie, de ce muzica ne face sa devenim atat de emotionali, cercetatorii de la Universitatea Canadiana McMaster au examinat 48 de melodii ale compozitorului Bach si alte 24 apartinand lui Chopin.

Oamenii de stiinta au descoperit ca ambii compozitori s-au inspirat din modul in care vorbim, astfel incat sa transmita emotie.

De exemplu, in scopul de a evoca tristete, ei au folosit note mai joase, un tempo mai lent, in timp ce pentru a evoca emotii fericite au apelat la note muzicale mai inalte, la un tempo alert, totul se desfasoara mai rapid.

Studii anterioare au aratat ca muzica instrumentala are capacitatea de a stimula anumite zone ale creierului, are puterea de a starni emotii puternice si activeaza centri subcorticali ai creierului care au legatura cu recompensarea, motivatia si emotiile.

Un alt studiu, citat de nytimes.com a aratat ca in momentul in care sunetele muzicii ating capacitatea maxima, se creeaza un moment de varf emotional. Cu siguranta ai trait, mai ales la concerte clipe in care ai simtit un fior de placere provocat de sunetul muzicii. In acele clipe corpul elibereaza dopamina, hormon responsabil cu starea noastra de fericire.

Si versurile emotionale creeaza o sensibilitate mai puternica. De aceea putem spune ca muzica are rolul unui limbaj universal. Chiar daca nu intelegem cuvintele, simtim emotiile din tempo si din notele muzicale, spun oamenii de stiinta.

Chiar si melodiile triste pot insa sa ne influenteze pozitiv starea de spirit, potrivit unui studiu care a avut loc in Japonia, la Tokyo University. Acest lucru se intampla deoarece melodiile percepute drept triste pot induce o emotie pozitiva, iti poate da un sentiment de liniste.

Oricum, melodiile care sunt considerate tragice pot accentua starile de tristete in momentul in care o persoana este deja suparata. De aceea, nu este de mirare ca atunci cand treci printr-o despartire si asculti un cantec trist iti dau lacrimile sau plangi in hohote. Versurile si tempo-ul iti accentueaza si ele starea de tristete, exercitandu-si influenta asupra starii tale psihice.

Muzica, dupa cum ti-e firea

De exemplu, muzica cu un ritm puternic, cum este cazul melodiilor rock, este potrivita oamenilor energici. Aceasta ii ajuta sa se concentreze mai bine si sa treaca mai usor peste momentele neplacute, inducandu-le o stare de calm. In schimb, daca ai o personalitate mai linistita, muzica lenta este cea care te ajuta sa te linistesti si care iti induce o stare de bine.

Muzica, terapie nu doar pentru suflet

Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor au aratat ca muzica este terapie nu doar pentru suflet, ci ajuta si la vindecarea mai multor boli. Astfel, este de ajutor persoanelor cu hipertensiune, scade riscul de accident vascular cerebral si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.

Muzica este de ajutor si bebelusilor nascuti prematur. In unele spitale din strainatate, in saloanele in care sunt ingrijiti acesti copilasi exista o muzica ambientala care imita sunetele din burtica mamei, astfel incat prematurii sa adoarma mai usor, atunci cand sunt in incubator.

Muzica este utila si in momentele in care faci sport. Un studiu efectuat in Marea Britanie a aratat ca daca asculti muzica in timpul antrenamentelor, cresc performantele cu pana la 20%.