Pe masura ce inaintam in varsta, telomerii, adica partile de la capatul cromozomilor liniari, care protejeaza ADN-ul, devin mai scurti, ceea ce inseamna ca devii mai vulnerabil in fata bolior.
Insa, daca ai grija sa modifici anumite aspecte ale vietii, vei reusi sa stimulezi cresterea telomerilor. In plus, studiile arata ca dieta si exercitiile fizice pot contribui la protectia acestora.
Principalul rol al telomerilor este de a impiedica unirea capetelor a doi cromozomi, ceea ce ajuta la o pierdere cat mai redusa a informatiei genetice in timpul procesului de replicare a ADN-ului.
Persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurti sunt mai predispuse la cancer, boli de inima, afectiuni asociate cu inaintarea in varsta, precum si decesului prematur. Ca sa previi acest proces si sa ai parte de o batranete lunga si fercita, iata ce este de facut:
1. Fii constiincios
Un studiu care a durat 8 decenii a aratat ca persoanele care sunt constiincioase, care acorda atentie la detalii si fac intotdeauna alegeri de care sunt multumite, atat in viata profesionala, cat si in cea personala, traiesc mai mult.
2. Fa-ti prieteni
Iata un motiv pentru a fi recunoscator pentru prietenii tai: te ajuta sa ai o viata mai lunga. Cercetatorii australieni au descoperit ca persoanele de varsta a treia care avau un grup de prieteni prezentau un risc mai scazut de a deceda in urmatorii 10 ani ai vietii, spre deosebire de batranii singuri sau cu foarte putini prieteni.
3. Alege prieteni cu obiceiuri sanatoase
De multe ori, o persoana are tendinta de a copia obiceiurile prietenilor. De aceea este important sa ai in cercul tau de apropiati persoane cu cat mai putine vicii.
4. Renunta la fumat
Fumatul taie ani din viata, o spun mai multe studii in domeniu. Un studiu din Marea Britanie a aratat ca persoanele care renunta la fumat in jurul varstei de 30 de ani isi cresc speranta de viata cu pana la 10 ani.
5. Siesta de dupa-amiaza
Un rol important in cresterea sperantei de viata il are si siesta de dupa-amiaza. Un studiu care a implicat 24.000 de oameni sugereaza ca persoanele care trag un pui de somn dupa-amiaza au un grad de risc cu 37% mai mic de a muri de boli de inima.
6. Adopta dieta mediteraneeana
Dieta mediteraneeana este bogata in fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline si peste, hrana ideala pentru o viata lunga. O analiza a peste a 50 de studii care au implicat mai mult de jumatate de milion de oameni care urmau aceasta dieta confirma beneficiile. Aceasta scade riscul de diabet si hipertensiune.
7.Gaseste-ti jumatatea
Oamenii casatoriti au tendinta de a trai mai mult decat celibatarii. Cercetatorii spun ca acest lucru se datoreaza sprijinului reciproc pe care si-l dau partenerii, ceea ce ii face mai fericiti.
8. Slabeste
Daca ai exces de greutate, este ideal sa slabesti si sa ajungi la o greutate normala. Astfel, esti mai putin predispus la diabet si boli de inima, care reduc speranta de viata.
9. Fa miscare
Oamenii care fac miscare traiesc mai mult decat cei care nu fac. Zeci de studii arata ca activitatea fizica regulata scade riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, diabet zaharat, unele forme de cancer si depresie. Sunt suficiente 2,5 ore de exercitii fizice moderate pe saptamana.
10. Iarta
Renunta la supararile pe cei dragi si iarta-i atunci cand gresesc, deoarece acest lucru iti va aduce o stare de bine. Iertarea va reduce anxietatea, scaderea tensiunii arteriale si te ajuta sa iti indeplinesti mai bine sarcinile zilnice.