Ficatul este unul dintre cele mai importante si cele mai mari organe din corpul uman, care are rolul de a elimina toxinele din corp.
De asemenea, tot ficatul este cel care ajuta la transformarea substantelor nutritive din organism in energie, de care ai atata nevoie pentru ca organismul tau sa functioneze normal.
In afara de aceste sarcini pe care multi dintre noi le stim, ficatul are de indeplinit peste 500 de functii in corp.
Astfel, se mai ocupa si de reglarea nivelului de zahar din sange, ajuta la reglarea nivelului de colesterol si fabrica bila, care elimina toxinele si ajuta in procesul de digestie.
Efectele nocive ale alcoolului si ale excesului de kilograme
Dar, pe cat de mare si de puternic este acest organ, pe atat este de sensibil la abuzuri. Doua elemente ale stilului nostru de viata il influenteaza foarte mult, si anume obezitatea si consumul de alcool in exces.
Cand vine vorba de consumul de alcool, dr. Morris Sherman, medic gastroenterolog la Toronto General Hospital, recomanda limitarea consumului de bauturi alcoolice la un pahar - un pahar si jumatate pe zi.
"Odata ce consumam mai mult alcool in mod constant, exista riscul de a dezvolta ciroza, intr-o perioada de 10-15 ani", spune medicul, citat de besthealthmag.ca.
Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi pe termen lung) poate duce si la cancer de ficat. Alti factori de risc includ obezitatea, diabetul si infectia cu virusul hepatitei B sau C.
Riscurile pentru boli hepatice
Daca ai obiceiul sa iei anumite suplimente alimentare, este bine sa ii spui medicului de familie acest lucru, care iti poate recomanda analize medicale, in urma carora va fi verificata starea de sanatate a ficatului tau.
Potrivit dr. Kevork Peltekian, medic specializat in hepatologie, suplimentele alimentare pe baza de plante, cum ar fi ginseng, ginkgo biloba si suplimente de usturoi pot interfera cu functiile normale ficatului.
Si excesul de greutate este, de asemenea, o amenintare la sanatatea ficatului. Excesul de grasime in organism este stocat in acest organ, putand provoca marirea ficatului, dar si insuficienta hepatica.
De aceea este important sa iti controlezi greutatea si sa ai un mod de viata sanatos, sa faci miscare, pentru a scadea riscul imbolnavirii ficatului.
Unele boli ale ficatului sunt tacute
De exemplu, steatoza hepatica, cunoscuta in popor drept "ficat gras", este o afectiune tacuta, care nu da simptome care sa iti dea de gandit. Afectiunea se manifesta prin acumularea de grasimi in ficat, in proportie care sa depaseasca 10%.
Boala poate fi determinata de un consum exagerat de alcool. Poate sa apara si la persoanele care au facut tratament medicamentos pentru o alta boala, pentru o perioada indelungata de timp.
Testele pot indica problemele de sanatate
Simptomele care iti pot da de gandit, ca ai putea avea probleme cu ficatul sunt greata, oboseala, balonarea, constipatia, senzatia de limba uscata, dar si prezenta gustului amar in cavitatea bucala. Mai poate aparea o durere sau o senzatie de presiune sub coaste, in partea dreapta a corpului.
Testele de sange, precum hemoleucograma completa, transaminazele, bilirubina, enzimele de colestaza ( GGT, fosfataza alcalina ) pot detecta existenta unei inflamatii sau o deteriorare a acestui organ.
Nu doar analizele de sange pot sa arate unele suferinte ale acestui organ, ci si ecografia superioara abdominala, care poate sa indice prezenta ficatului marit, chisturile hepatice, ciroza hepatica, prezenta unor tumori canceroase sau steatoza hepatica.