Terapia cu ultrasunete sau ultrasonoterapia

Generalitati

Ultrasunetele au fost descoperite initial pentru depistarea si stabilirea cartografica a submarinelor si utilizarea initiala a fost facuta pentru aceasta depistare cu utilizare militara.

Ulterior s-a stabilit ca aceasta utilizare a ultrasunetelor poate fi efectuata si in medicina unde initial utilizarea a fost una imagistica pentru folosirea in ecografii, astfel ca a fost transpusa aceasta utilizare militara in una medicala.

Din folosirea medicala diagnostica, imagistic-ecografica ulterior s-a observat ca in transpunerea unor anumite unde pe o anumita frecventa ca aceste ultrasunete pot fi folosite si terapeutice nu doar diagnostice.

Descriere

Terapia cu ultrasunete sau ultrasonoterapia este o metoda terapeutica de mare anvergura in randul masurilor din cadrul fizioterapiei, la care se poate adauga electroterapia (sau terapia cu curentii diadinamici) ori alte masuri specifice fizioterapiei.

Aceasta masura impune folosirea unor unde (ultrasunete) la o frecventa de 1 MHz sau 3 MHz care inseamna o emisie de aceste ultrasunete in doua tipuri: emisia continua sau emisia prin impulsuri (deci intrerupta) a acestora.

Aceste ultrasunete mai au o componenta ca majoritatea tipurilor de energie nu este doar o energie de radiatie ci are componenta termica, adica energia termica degajata va contribui prin cresterea temperaturii in tesutul vizat si astfel se poate produce un dublu beneficiu.

Astfel ca aceasta terapie are o serie de componente cu efectele adiacente in asigurarea intregului complex terapeutic ce inseamna tratamentul cu ultrasunete.

Aici se va vorbi de efectul termic (hiperemizarea), un efect antalgic sau analgeic, precum si de un efect metabolic dar prin faptul ca aceste unde au un grad de reflectie din si la nivel osos vor avea o componenta si in terapia fracturilor sau fisurilor osoase, cat si reflexia din fibrele musculare asa ca se poate adauga si componenta musculara sau musculo-scheletala (adica miorelaxarea si scadera spasmatica a acestora.

Componentele fizioterapiei cu ultrasunete

- Efectul analgetic

Efectul antalgic este principalul efect scontat de pacient cand doreste sa apele la aceasta masura terapeutica, deoarece este simptomul cel mai sesizat de catre individ, insa cand medicul va recomanda acest mod de terapie are in gand si o serie de alte efecte scontate.

Efectul antalgic este in fapt o consecinte a tuturor celorlalte componente cumulate ale ultrasunetelor si datorita faptului ca celelalte componente sunt eficiente atunci va aparea si analgezia.

In mod direct vorbind analgezia se produce prin energia termica degajata o data cu ultrasunetele, iar aceasta energie termica va fi absorbita de catre ganglioni si de catre terminatile nervoase care nu vor mai transmite senzatia de durere.

- Efectul metabolic

Efectul metabolic este poate cea mai ampla componenta dintre toate celelalte efecte ale terapiei cu ultrasunete si anume ca prin ultrasunete se va declansa o eliberare ampla de mastocite, care aceste mastocite vor produce histamine in exces.

Aceste histamine sunt folosite in special in reactiile alergice pentru a estompa efectul agresiv asupra antigenului si eficientizarea actiunii impotriva antigenului.

Aceste histamine vor declansa o bronho-dilatatie si odata produsa aceasta bronhodilatare se va crestere respiratia celulara care va eficientiza activitatea metabolica intracelulara si modo groso vorbind va reabilita celula.

Tot in metabolismul intracelular, acesta este unul exclusiv pe baza de ATP, dar componenta nutritionala de unde se extrage ATP-ul este componenta glucidica, iar daca vorbim despre acest metabolism glucidic intracelular, ultrasunete vor activa niste proteine cu rol de fermenti glicolitici si vor segmenta macromoleculele de glucide in molecule mai reduse.

Tot la metabolism intra si activarea a o serie de procese oxidative si vor produce efecte reducatoare.
Principala compozitie de tesut de colagen sau tesut conjunctiv se regaseste in vase unde se va produce o vasodilatatie.

Aceasta vasodilatatie este datorata componentei termice si astfel prin aceasta vasodilatatie se va produce o trofiere tisulara mai buna (o hranire a tesutului) si asigurand nutrientii adecvati refacerea tesutului la stadiul initial este mult mai bun.

- Efectul miorelaxant :

Efectul miorelaxant inseamna reducerea spasmelor musculare. In cazul unor dureri musculare acestea sunt cauzate si de catre o tensiune suplomentara constanta la nivelul musculaturii scheletale care este mentinuta sub presiune si la care exista o serie de contracture involuntare (spasmatice) constante si care cauzeaza durere.

Exista o posibila corelare a unei terapii medicamentoase de tipul miorela-xantelor sau antispasticelor care inseamna in fapt acelasi efect dar pe o componenta biochimica, iar ultrasunetele sunt componenta biofizica, corelarea celor doua : biochimic cu biofizic va asigura un efect si mai eficient intr-o durata si mai mica de timp decat fiecare separat.

- Efectul de refacere osoasa :

In fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor. In cazul tesutului osos acesta are o reactie specifica la aceste ultrasunete deoarece la doze mici de ultrasunete, acesta va forma o serie de celule osoase tinere cu rol modelator, denumire osteofite si care este reactia incalzirii osoase accentuate.

Osul se poate incalzi datorita reflectiei si reflexiei din os a ultrasunetelor, acesta se va incalzi mult mai mult decat alte tesuturi (inclusiv cel muscular). Aceste osteofite vor grabi refacerea osoasa si vor asigura o modelare osoasa adecvata.

In cazul refacerii osoase, aceasta poate fi suplimentata si de adjuvante prin produse farmaceutice, de tipul vitaminei D, K si calciului la care trebuie adaugata si prezenta luminii solare care ajuta la fixarea vitaminelor si a calciului dar la care se adauga acest efect biofizic prin terapia cu ultrasunete inseamna un cumul eficient de efecte care vor grabi refacerea osoasa.

Indicatii

Indicatiile ultrasunetelor sunt multiple si pot fi acordate de catre un medic de recuperare medicala (in special), reumatolog sau ortoped, insa ele pot fi efectuate la indicatia medicului si de catre un fizioterapeut sau un asistent medical de pe sectia de fizioterapie.

- Indicatii ortopedice - post-traumatice :

Aici se porneste de la fracturi osoase, fisuri osoase dar si patologii mai mici de tipul luxatilor. Aceasta indicatie este acordata cel mai adesea de catre un medic ortoped si va asigura formarea de calus osos, de refacere osoasa prin calus.

Insa aceasta terapie trebuie sa includa o perioada mai mare de timp, astfel ca in cazul fracturilor oaselor de la nivelul bratului va necesita o perioada de 6 saptamani si daca la terapia clasica ortopedica de refacere de 12 saptamani se va reduce aceasta la jumatate.

In cadrul fracturilor de gamba terapia necesara este pe parcursul a 12 saptamani (aprox. 3 luni) fata de 4 luni jumatate cat dureaza terapia clasica (18 saptamani).

Daca vorbim despre fractura de glezna aceasta va avea o durata de 5-6 saptamani (ca la cea de brat) dar inseamna o reducere a duratei terapeutice de la 10 saptamani, care reprezinta durata in terapia clasica fara adjuvant de ultrasunete in cazul fracturii oaselor de la glezna.

- Indicatii reumatismale:

Indicatiile reumatismale sunt prescrise de catre medicul reumatolog si inseamna o indicatie pentru afectiuni cronice de tipul poliartritei (adica afectarea mai multor articulatii simultan), artita in sine inseamna afectarea articulatilor.

Tot in cadrul patologiilor reumatismale se adauga si spondilartropatiei, adica o afectare si a tesutului spondilos.

In cazul reumatismului abarticular, indicatia de terapie cu ultrasunete poate sa fie facuta de catre medicul reumatolog in cazul unor afectiuni, precum : miozitelor (inflamarea musculara), nodulilor de miogeloza, periartritelor sau tendinitelor (inflamarea tendoanelor).

Tot in apanajul terapiilor impuse de catre reumatolog intra si patologiile reumatismale cronice degenerative : artozelor, spondilozelor unde principala indicatie terapeutica este tocmai aceasta terapie cu ultrasunete deoarece indiferent de durata de refacere, refacerea in sine prin aceasta metoda este una foarte eficienta.
- Indicatii neurologice :

Indicatiile medicului neurolog se refera la acele patologii ce tin de nevralgii si nevrite care inseamna � tronculare si radiculare sau sechele neuronale sau nervoase sau in cazul unei disfunctii pe placa neuro-musculara adica o distrofie musculara, sindroame musculare distrofice cu sindroame spastice si hipertone de cauza piramidala si extrapiramidala.

Indicatiile neuro-dermatologice ce inseamna limita intre aceste doua mari categorii de patologii, adica sclerodermitele ce inseamna o patologie de origine neuronala sau de transmitere nervoasa si o componenta tegumentara adica sclerodermia unde eficienta tratamentului variaza de la pacient la pacient in cazul in care vorbim de tratament doar prin terapie de ultrasunete si nu un supliment medicamentos.

Contraindicatii

Exista si situatii ale starii de sanatate in care aceasta terapie cu ultrasunete are contraindicatii relative sau totale si anume :

- Acele patologii cutanate care dau sensibilitate crescuta la orice stimul, care va fi perceput ca un stimul dureros si aici se poate vorbi de toate patologiile dermatologice sau sistemice de natura infectioasa unde starea generala a pacientului este alterata, toleranta la durere este scazuta si unde aceasta terapie cu ultrasunete poate cauza senzatii dureroase in loc sa le amelioreze sau sa le tratele.

- Tumorile fie de natura benigna sau maligna au contraindicatie absoluta deoarece aceste beneficii metabolice pe care le poate aduce terapia cu ultrasunete vor fi mai apoi absorbite si rasfrante si asupra tesutului tumoral care va avea o crestere si o dezvoltare mai accentuata, efectul fiind asadar invers de cel dorit.

- Patologiile cardiovasculare si in special cele cauzate de tulburari de ritm, de depolarizare sau repolarizare unde aceste dereglari cardiace si cardio-electrice vor fi accentuate de catre terapia cu ultrasunete si unde exista posibilitatea ca aceste patologii sa fie agravate.

- Afectiuni vasculare de coagulare sau trombozele venoase profunde. Prin aceasta terapie cu ultrasunete generalizata exista riscul plecarii unui embol din tromb prin efectul de vasodilatatie produs si prin marirea elasticitatii peretii vaselor cauzate de ultrasunete, astfel ca acest embol poate ajunge in circulatie si provoca ischemizari sau infarct.

- Sarcina, efectele ultrasunetelor asupra fatului sunt minimale sau minore, considerandu-se ca insasi ecografia are o componenta de ultrasunete, totusi la o frecventa diferita de ultrasunetele terapeutice. Desi nu exista o contraindicatie a terapiei cu ultrasunete in cazul sarcinii, inainte de inceperea oricarei astfel de terapii este bine a se consulta si medicul obstetrician care are in urmarire sarcina pentru a preciza daca exista un risc real sau nu asupra sarcinii.