Exista doua tipuri principale de diabet care sunt cele mai raspandite, diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt complet incapababile de a produce insulina.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot produce insulina, insa celulele lor nu raspund acestui proces.
Pre-diabeticii sunt persoanele care au celulele rezistente la insulina si nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat ar trebui sa fie normal.
Diabetul gestational apare la femeile ce nu au niciun antecedent de diabet zaharat, de obicei, in ultima parte inainte de a naste.
Exista multi factori de risc pentru diabetul de tip 2. Unii factori provin din istoricul familial si al geneticii. Complicatiile pe termen scurt ale diabetului, cum ar fi hipoglicemia, hiperglicemia si cetoacidoza pot aparea foarte repede la aceste persoane. Pacientii ar trebui sa fie constienti de semnele si simptomele diabetului zaharat. Complicatiile pe termen lung, cum ar fi bolile de inima, bolile de rinichi si neuropatia, pot compromite un pacient cu diabet zaharat.
Diagnosticare
Diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 poate fi foarte dificila. De multe ori, simptomele sunt subtile si trec aproape neobservate.
Diabetul zaharat de tip 1 poate avea simptome mai dramatice, dar nu intotdeauna. Fiti constienti de simptomele diabetului pentru a putea cauta un tratament rapid.
Exista, de asemenea, analize de sange ce pot fi efectuate in cabinete speciale, ce pot determina daca suferiti de diabet zaharat.
Simptome
Simptomele diabetului, de obicei, apar in moduri destul de subtile.De fapt, este un fapt obisnuit ca persoanele ce sufera de aceasta boala, inca din etapele timpurii ale bolii, sa nu realizeze ca este ceva in neregula cu aproximativ 5 ani inainte de a fi diagnosticate. Deoarece diabetul poate face ravagii asupra sanatatii dumneavoastra, mai ales in cazul in care este nediagnosticat de prea mult timp, este important sa cunoasteti semnele si simptomele inainte de a merge mai departe.
Multi dintre noi cunoastem drept simptome ale diabetului sentimentul de urinare frecventa, sete crescuta si pierdere neobisnuita in greutate. Dar exista o multime de alte semne, mai putin evidente ca ceva nu este in regula cu dumneavoastra. Iata cateva semne si simptome ale diabetului:
Sforaitul – zgomotul excesiv pe timp de noapte este un simptom de diabet zaharat. S-a dovedit ca sforaitul este un factor de risc in ceea ce priveste dezvoltarea bolii. Unele tulburari majore ale somnului sunt asociate cu sforaitul, iar apneea obstructiva de somn este de pana la 9 ori mai frecventa la diabetici decat la populatia generala.
Senzatie de frig – persoanele cu diabet zaharat de multe ori simt senzatie de rece, mai ales la nivelul mainilor si al picioarelor. Acest lucru se datoreaza in mare parte neuropatiei diabetice, leziunilor renale, acestea fiind rezultatul diabetului zaharat, ce provoaca o circulatie deficitara si, prin urmare, este dificil pentru maini si picioare sa fie ori sa ramana calde.
Iritabilitate – diabetul nu este doar o boala a corpului, este, de asemenea, o boala a mintii. Nivelurile scazute de glucoza, care sunt un semn distinctiv al diabetului zaharat pot cauza foarte multe probleme, inclusiv anxietate mentala, apatie, toane, gandire defectuoasa si, de foarte multe ori, iritabilitate.
Incontinenta urinara – cei mai multi pacienti ce sufera de diabet de tip 1 sau de tip 2 sunt mai predispusi la aceasta scurgere jenanta de urina pe timp de noapte. Urinarea frecventa este un simptom frecvent al diabetului zaharat si urinatul in somn nu este neaparat o exceptie.
Slabirea vederii – vederea slaba si orbirea sunt adeseori asociate cu diabetul zaharat.
Infectii ale tractului urinar – desi multe femei, cu diabet zaharat sau nu, dezvolta infectii ale tractului urinar la un moment dat din viata lor, femeile cu diabet zaharat sunt deosebit de sensibile in a dezvolta aceasta infectie dureroasa.
Forma piciorului – chiar daca suna ciudat, forma piciorului este unul dintre semnele clasice ale diabetului zaharat. Leziunile nervilor cauzate de diabet pot schimba forma muschilor si a oaselor picioarelor. Degetele de la picioare se pot ondula.
Probleme ale pielii – de la ulcer la acnee si infectii ale unghiilor, persoanele cu diabet zaharat sunt foarte predispuse la probleme ale pielii. Ambele infectii bacteriene, ulciorul si abcesele sunt frecvente in randul persoanelor cu diabet zaharat.
Probleme de auz – un studiu al unor cercetatori a sugerat ca pierderea auzului ar putea fi un semn de avertizare timpurie a diabetului zaharat. Persoanele cu mai mult zahar in sange decat limita normala care nu au indeplinit inca criteriile pentru diabet au fost cu pana la 30% mai susceptibili de a avea probleme auditive decat cei cu nivelurile normale de glucoza. Cercetatorii cred ca diabetul zaharat dauneaza vaselor de sange si nervilor urechii interne, ceea ce duce la probleme de auz.
Noi studii arata ca aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nici nu stiu de ce boala sufera. Astfel, s-au gasit cateva simptome mute pentru diabetul de tip 2. Acestea sunt:
-Va este sete mai mult decat de obicei – urinatul mai des va face sa va simtiti deshidratat. Un simptom comun este ca pacientii consuma bauturi cum ar fi, sucurile, sifonul, ciocolata calda sau laptele pentru a-si potoli setea. Aceste bauturi contin foarte mult zahar si pot agrava diabetul zaharat.
-Ati pierdut din greutate – avand in vedere supraponderabilitatea, care este un factor de risc al diabetului zaharat, se pare contraintuitiv ca pierderea in greutate ar putea fi un semn al bolii. Pierderea in greutate provine din 2 lucruri si anume: apa pierduta atunci cand urinati si pierderea unor calorii in timpul aceluiasi proces. Odata ce pacientii afla ca au diabet zaharat si incep sa isi controleze nivelul de zaharuri din sange, ei pot avea de castigat, dar doar in greutate, ceea ce este un lucru bun, deoarece aceasta inseamna ca nivelurile de zaharuri din sange sunt mai echilibrate.
-Va simtiti infometat – nu este un lucru neobisnuit ca pacientii sa se simta brusc instabili si, astfel, imediat au nevoie de carbohidrati. Cand organismul are zaharuri in sange, corpul are o problema in a gestiona glucoza. Daca ati mancat alimente bogate in carbohidrati, corpul va simti ca are foarte multa insulina, iar nivelul glucozei va scadea foarte repede. Acest lucru o sa va faca sa va simtiti nesigur.
-Sunteti obosit tot timpul – oboseala in curs de desfasurare este un simptom important al diabetului zaharat de tip 2 caruia ii trebuie acordata foarte multa atentie. Aceasta oboseala poate surveni si din alimentele pe care le mancati pentru a avea energie si nu ajung unde trebuie. Cu alte cuvinte, corpul dumneavoastra nu primeste combustibilul necesar. Va veti simti obosit si veti deveni lent.
-Sunteti morocanos – cand nivelul glicemiei nu este in parametri normali, pur si simplu nu va simtiti bine. De fapt, zaharul din sange poate imita simptomele depresiei. Va simtiti obosit, nu aveti chef de nimic, nu vreti sa iesiti, vreti doar sa dormiti. Doctorii recomanda ca pacientii sa fie tratati pentru depresie, apoi acestia vor experimenta o imbunatatire a starii de spirit, dupa normalizarea nivelurilor de zaharuri din sange.
Ce provoaca aparitia diabetului?
Cu timpul, s-au gasit foarte multe cauze ale diabetului zaharat din corp. Aceste cauze sunt:
Indulcitorii artificiali ar putea modifica raspunsul zaharurilor din sange – multe persoane cu diabet zaharat ajung sa vada bauturile dietetice ca un substitut pentru suc sau sifon, deoarece ei presupun ca bauturile fara zahar nu vor ridica nivelul de zaharuri din sange, dar indulcitorii artificiali nu sunt complet neutri, pana la urma.
Unele medicamente interactioneaza cu diabetul – medicamentele pe care vi le administrati pentru tratarea diverselor probleme de sanatate pot interfera cu nivelurile de zaharuri din sange. Un exemplu il reprezinta steroizii, ce sunt folositi in tratarea bolilor inflamatorii, autoimune sau astm si produc nivelurilor zaharurilor din sange sa urce dramatic. Anticonceptionalele, anumite antidepresive si antipsihotice, unele diuretice si decongestionantele nazale pot produce cresterea nivelurilor de zaharuri din sange.
Ciclul menstrual afecteaza insulina – ca si in cazul crampelor si balonarii, modificarile hormonale din timpul perioadei premenstruale ale unei femei ii pot provoca schimbari ale glicemiei. In timp ce efectul variaza de la o persoana la alta, unele femei cu diabet devin mai putin sensibile la insulina in timpul perioadei menstruale. Daca observati ca nivelurile de zaharuri sunt ridicate inaintea perioadei menstruale, incercati sa evitati carbohidratii din alimentatia dumneavoastra.
Vremea poate influenta diabetul – fie ca este vorba de cald sau frig, temperaturile extreme pot influenta controlul diabetului dumneavoastra. Persoanele cu diabet zaharat variaza in modul in care organismul lor reactioneaza la caldura. Unii pot vedea ca nivelurile de zaharuri din sange cresc, deoarece conditiile neplacute pun o presiune suplimentara asupra organismului lor, insa altii care au luat insulina pot avea un efect opus. Temperaturile ridicate determina dilatarea vaselor de sange, ceea ce poate imbunatati absorbtia de insulina. Incercati sa stati in casa in cea mai mare parte a zilei si monitorizati nivelul de zaharuri din sange, in cazul in care temperatura incepe sa creasca.
De retinut
Aproape o treime din toate persoanele cu diabet zaharat nu stiu ca au aceasta boala.
Diabetul de tip 2, de cele mai multe ori, nu are niciun simptom. In ceea ce priveste diabetul de tip 1, aproximativ 5% dintre pacienti au acest tip de diabet. Daca sunteti la risc, diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin pierderea moderata in greutate si 30 de minute de activitate fizica (mersul pe jos) in fiecare zi. Un plan al alimentatiei pentru o persoana cu diabet nu este foarte diferit de cel al persoanelor ce nu sufera de aceasta boala.
Diabetul zaharat este principala cauza de orbire in cazul adultilor. Persoanele cu diabet zaharat sunt de doua ori mai susceptibile in a dezvolta boli de inima. Un control bun al diabetului zaharat reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicatii si previne astfel ca aceste complicatii sa se inrautateasca. Chirurgia bariatrica poate reduce simptomele diabetului la persoanele obeze.