Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere

Generalitati

Drojdia de bere este un ingredient folosit la fabricarea berii si a painii. Este formata dintr-o ciuperca numita Saccharomyces cerevisiae. Gustul acestui ingredient este amar. Drojdia de bere este folosita ca un supliment nutritiv.

Este o sursa bogata in crom care poate ajuta organismul sa mentina nivelurile normale ale glicemiei. Este, de asemenea, o sursa bogata in vitamina B.
Drojdia de bere este considerata un probiotic si este utilizata pentru ca digestia sa fie in parametri buni.

Utilizarea drojdiei de bere la fabricarea painii si a berii dateaza inca din perioada egiptenilor. In mod traditional, drojdia de bere este un supliment alimentar, in special pentru persoanele vegetariene, deoarece contine vitamina B.

De asemenea, drojdia este folosita ca un energizant si potentiator imunitar, precum si in tratamentul diareei si acneei.

Saccharomyces cerevisiae serveste ca o sursa abundenta din complexul vitaminei B, mineralelor si proteinelor, fiind in acelasi timp scazut in grasimi si sodiu.

Vitaminele B sunt tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), acidul folic (B9) si biotina (B7). Drojdia de bere nu contine vitamina B12 si, prin urmare, nu se substituie integral vitaminelor din dieta vegetariana.

Mineralele oferite de drojdia de bere includ seleniul, cromul (drojdia de bere fiind una dintre cele mai bogate surse naturale de crom) si zincul. In plus, peretele celular de drojdie de bere asigura o mai buna sursa de fibre beta-glucan decat ovazul.

Beneficii

Drojdia de bere contine o varietate de elemente nutritive importante si ofera o serie de avantaje pentru sanatate.

a.Reduce zaharurile de sange – drojdia de bere ofera una dintre cele de mai inalta calitate si cele mai usoare forme absorbabile de crom din orice aliment, conform unor studii. Cromul este mineralul ce ajuta la descompunerea glucidelor si a grasimilor pentru energie.

Drojdia de bere furnizeaza aproximativ 4,7 micrograme de crom pe gram. Un studiu a constatat faptul ca sursa de crom din drojdia de bere are efecte benefice asupra nivelului de zaharuri din sange si asupra colesterolului la persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

Participantii au consumat 9 grame de drojdie de bere pe zi timp de 40 de zile. Rezultatele au aratat o reducere cu pana la 42% a nivelului de zaharuri din sange si o scadere a hemoglobinei cu pana la 28%.

Nivelul de lipoproteine cu densitate joasa (LDL) sau forma rea a colesterolului a fost redus cu 17% dupa consumul de drojdie de bere.

b.Prevenirea cancerului – unele forme de cancer pot fi prevenite cu ajutorul drojdiei de bere, potrivit unui studiu. In cadrul acestui studiu, beta-glucanul, o molecula polizaharidica ce se afla in drojdia de bere, protejeaza organismul impotriva deteriorarii ADN-ului de lumina ultravioleta.

Drojdia de bere s-a demonstrat ca previne diversele structuri de capete de cromozomi sa devina erodate, un proces care poate duce la diviziunea celulara canceroasa. Cercetatorii spun ca o proteina din drojdia de bere este similara ca structura unei proteine ce participa la diviziunea celulara umana.

c.Imbunatateste functia imunitara a organismului – drojdia de bere poate ajuta la imbunatatirea functiei imune. Beneficiile asupra sistemului imunitar ale drojdiei de bere includ inhibarea bacteriei rezistente la antibiotice ce provoaca diaree, numita si Clostridium difficile.

Drojdia de bere inhiba si agentii patogeni Salmonella si E.coli ai toxiinfectiei alimentare. Acest ingredient previne raspandirea Salmonellei la ficat si amelioreaza functia hepatica, care permite eliminarea eficienta a bacteriilor din fluxul sanguin.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca drojdia de bere consolideaza sistemul imunitar prin actionare atat la nivel local – la locul infectiei, cat si la nivel sistemic – pe tot corpul.

d.Contine nutrienti – compusa din 52% proteine, drojdia de bere este o sursa scazuta de grasimi de proteine si este un aliment favorit pentru cei care practica fitness in prepararea diferitelor piureuri si sucuri.

Drojdia de bere este o sursa excelenta de minerale, cum ar fi seleniu si crom si complexul de vitamine B. Desi nu contine vitamina B12, unii producatori de suplimente de drojdie de bere fortifica drojdia cu vitamine.

Este posibil ca drojdia de bere sa fie eficienta pentru sindromul premenstrual. Astfel ca un preparat ce contine drojdie de bere administrat pe cale orala ar putea reduce simptomele sindromului premenstrual.

Drojdia de bere este disponibila sub forma de pulbere, fulgi, lichid sau tablete. De asemenea, este un ingredient din bere si paine. Dozajul mediu pentru un adult este de 1 pana la 2 linguri pe zi. Drojdia de bere poate fi adaugata in alimente sau se pot face bauturi, in amestec cu apa, suc sau shake.

Pacientii ar trebui sa discute cu medicul lor inainte de a lua drojdie de bere. Suplimentele de drojdie de bere pot interactiona cu unele medicamente. Efectele secundare ale drojdiei de bere sunt in general usoare. Cele mai frecvente sunt excesul de gaze, balonarea si migrenele.

Nu mai luati drojdie de bere si contactati medicul imediat daca apar dureri in piept sau la nivelul gatului, ori daca aveti dificultati de respiratie. Aceste efecte secundare pot indica o reactie alergica la drodjia de bere.

Dupa cum am precizat, desi drojdia este sursa de vitamine B, nu contine vitamina B12. Presupunand ca drojdia de bere ofera toate vitamine B necesare poate face ca unui pacient ce are un risc de regim alimentar cu cantitati insuficiente de vitamina B12 sa ii poata provoca anemie.

Vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice supliment de drojdie de bere. Nu este necesara nicio pregatire pentru a lua drojdie de bere. Sub forma de pulbere, poate fi administrata singura sau adaugata in unele alimente ori bauturi.

Cand incep sa ia drojdie de bere, pacientii pot lua o doza mai mica decat cea recomandata pentru a testa efectele secundare.

Drojdia de bere poate interactiona cu mai multe tipuri diferite de medicamente. Discutati cu medicul inainte de a lua drojdie de bere daca utilizati:

-Inhibitori de monoaminoxidaza – acestea includ tranilcipromina, selegilina si isocarboxazida. Ele sunt utilizate in tratarea depresiilor. Cantitatea mare de tiramina din drojdia de bere poate provoca o criza hipertensiva cand este amestecata cu inhibitorii.

Aceasta reactie este o crestere imediata si periculoasa a tensiunii arteriale. Se poate ajunge si la un atac de cord sau accident vascular cerebral.

-Meperidina este un medicament ce trateaza diverse dureri. O criza hipertensiva poate aparea atunci cand drojdia de bere inteactioneaza cu acest narcotic.

-Medicamente impotriva diabetului – drojdia de bere poate reduce nivelul de zaharuri din sange. Aceste medicamente luate in combinatie cu drojdia pot provoca unui pacient sa prezinte niveluri de zaharuri din sange mai mari sau mai mici.

Contraindicatii

Consultati medicul inainte de a lua drojdie de bere, mai ales daca sunteti gravida sau alaptati, in cazul in care aveti un cateter venos central sau daca aveti oricare din urmatoarele conditii:

-Diabet;
-Boala Crohn – persoanele cu aceasta boala prezinta un raspuns imunitar atunci cand sunt expuse la drojdia de bere, astfel ca aceasta drojdie creste activitatea bolii si veti ajunge la mai multe efecte adverse.
-Alergii la drojdie;
-Sistem imunitar slabit.