Felul in care te imbraci reprezinta o carte de vizita pentru cei din jur, fiind un mod de a ne dezvalui un pic din personalitate. Studiile arata ca hainele isi pun amprenta pe modul in care gandim si felul in care ne comportam in societate.
Hainele iti influenteaza comportamentul la serviciu
Potrivit unui studiu efectuat in Statele Unite ale Americii, la Universitatea California State, felul in care ne imbracam ne influenteaza comportamentul de la serviciu.
In cadrul studiului, cercetatorii au observat ca cei care au purtat o vestimentatie obisnuita s-au descurcat mult mai bine la sarcinile date, mai ales cand a fost vorba despre sarcini de organizare si cele care au implicat creativitatea.
Hainele iti influenteaza modul de comunicare
Un alt aspect care este influentat de hainele pe care le poarta o persoana este cel al comunicarii. Intr-un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie Experimentala s-a aratat ca persoanele care purtau costum in intalniri in care trebuiau sa negocieze s-au descurcat mult mai bine decat cei care au purtat haine "de strada".
Persoanele imbracate la patru ace au fost mai dominante in raport cu cele cu care negociau si au reusit sa obtina rezultate mai bune. Cei care au purtat haine lejere nu au stat bine la tehnicile de persuasiune. Asadar, cand trebuie sa inchei o afacere, fii sigur ca te imbraci in costum, ca un adevarat om de afaceri.
Culorile si atentia
O cercetare publicata in Jurnalul de Psihologie Experimentala, in anul 2012, a aratat ca si culorile hainelor au o influenta asupra celui care le poarta. In cadrul studiului, unii participanti au purtat un halat alb, specific medicilor, in timp ce altii s-au imbracat intr-o salopeta precum cele pe care le poarta zugravii.
Subiectii au fost apoi supusi unor teste de atentie, in care li se cereau anumite sarcini.
Persoanele imbracate in alb au obtinut rezultate foarte bune, spre deosebire de ceilalti. Asadar, se pare ca albul este o culoare care te ajuta sa te concentrezi mai bine.
Efectul hainelor asupra performantelor fizice
Nu te-ai fi asteptat ca nuanta hainelor pe care le imbraci sa aiba legatura si cu performantele fizice ale unei persoane. In urma unei cercetari la care au luat parte sportivi imbracati in tricouri bleu si rosii, in timp ce ridicau greutati, s-a aratat ca aceia care au purtat rosu au avut performante mai bune. De asemenea, au avut un comportament mai agresiv, in comaratie cu sportivii imbracati in bleu.
Hainele si normele sociale
Este deja cunoscut faptul ca in anumite circumstante trebuie sa ne imbracam intr-un anumit fel, pentru ca exista un cod vestimentar pe care trebuie sa il respectam, fie ca este vorba de serviciu sau de un eveniment social.
De exemplu, cand ne gandim la un broker, ne imaginam un barbat in costum, iar cand ne gandim la un chirurg, ne imaginam un om in uniforma medicala.
In urma studiului s-a demonstrat ca persoanele care nu se supun unui cod vestimentar sunt mai bine privite de catre ceilalti.S-au analizat mai multe situatii in care persoanele nu s-au imbracat dupa codul vestimentar dictat de normele sociale.
Spre exemplu, un barbat imbracat intr-o camasa neagra cu o cravata rosie a fost perceput la o intalnire de afaceri drept o persoana mai capabila decat ceilalti, cu foarte mare incredere in ea si cu mai mult succes in toate aspectele vietii. Si un profesor care a mers la ore purtand tenesi a avut rezultate surprinzatoare, reusind sa capteze audienta mai usor.