Multe persoane au obiceiul de a mesteca guma in timp ce conduc, cand alearga sau in momentele libere, cand se relaxeaza la televizor sau cand asteapta pe cineva.
In afara de gustul placut, acest obicei are si alte beneficii, pe care cercetatorii le-au scos in evidenta in urma mai multor cercetari.
Ceea ce este important insa este sa nu mesteci guma in exces, fiindca atunci va avea un impact negativ asupra sanatatii.
Scade poftele alimentare
Un studiu efectuat la din Universitatea de Stat din Louisiana a aratat ca persoanele care au mestecat guma dupa masa de pranz au avut mai putine pofte pe parcursul zilei.
De asemenea, au avut pofte mai scazute de alimente bogate in calorii, daca au mestecat guma la un interval cuprins intre una si trei ore dupa ce au luat pranzul.
Imbunatateste memoria
Te-ai fi gandit vreodata ca guma de mestecat are beneficii asupra memoriei? Ei bine, un studiu efectuat in Australia a ajuns la concluzia ca mestecatul gumei imbunatateste memoria pe termen scurt. Insa secretul este sa nu mesteci foarte mult timp guma, pentru ca atunci reactia va fi inversa.
Elibereaza tensiunea nervoasa
Mai multi psihologi au ajuns la concluzia ca obiceiul de a mesteca guma ajuta la eliberarea tensiunilor nervoase, reducand stresul si anxietatea. Acest lucru se intampla pentru ca in timp ce mesteci guma se instaleaza un sentiment de relaxare si de multumire, ceea ce duce la scaderea nivelului de cortizol din organism.
Sporeste capacitatea de concentrare
Daca iti este greu sa te concentrezi, guma iti poate fi de folos. Creste si viteza de reactie a organismului, ceea ce inseamna ca iti va fi mai usor sa rezolvi o sarcina importanta la serviciu. Specialsitii spun ca in timp ce mesteci guma se produce o crestere a fluxului sangvin catre creier, care este mai bine oxigenat.
De asemenea, mestecatul gumei a fost corelat si cu scaderea starilor de somnolenta pe timpul zilei, potrivit unei cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta britanici de la Universitatea Coventry.
Ajuta la prevenirea cariilor
Mestecata dupa masa, guma scade riscul aparitiei cariilor, a placii bacteriene, dar si a afectiunilor gingivale. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Americane de Stomatologie, este bine sa mesteci guma aproximativ 20 de minute dupa ce ai luat masa, pentru ca ajuta la neutralizarea acizilor prezenti in cavitatea bucala. Asigura-te ca alegi un sortiment fara zahar.
De ajutor, daca ai sindromul gurii uscate
In cazul in care ai gura uscata, o solutie eficienta este mestecatul gumei. Acest obicei creste cu pana la 10 ori productia de saliva, ajutand la reducerea simptomelor sindromului de gura uscata, care poate aparea din diverse cauze, printre care unele medicamente, fumatul sau afectiuni care afecteaza glandele salivare.
Te scapa de mirosul neplacut al gurii
Unul dintre principalele efecte ale gumei de mestecat este acela ca te ajuta sa iti reimprospatezi respiratia, scapandu-te de mirosul neplacut al gurii. Este o solutie la indemana, la care poti apela oricand si care te salveaza din situatiile stanjenitoare. Opteaza pentru sortimente de guma care contin mentol si eucalipt.
Te ajuta sa renunti la fumat
Daca mesteci guma, iti va fi mai usor sa renunti la fumat. De asemenea, poate reduce si pofta de cofeina, sugereaza unele studii. Aceste beneficii se datoreaza in special actului fizic de a mesteca guma. De asemenea, poate fi utila si cand esti racit deoarece poate ajuta la eliberarea cailor nazale, daca alegi o guma mentolata.