Corpul uman este format din mai multe sisteme de organe care lucreaza impreuna ca o singura unitate. Sistemele de organe se potrivesc intre nivelurile ierarhice ale organelor si organismului. Este foarte important sa se tina cont de faptul ca aceste sisteme de organe nu ar putea exista ca unitati individuale. Produsul final al acestor sisteme este o unitate numita corp.
1. Sistemul circulator – functia principala a acestui sistem este de a transporta substante nutritive si oxigen la celule si tesuturi in tot corpul. Acest transport se realizeaza prin circulatia sangelui. Doua componente ale acestui sistem sunt sistemul cardiovascular si limfatic.
a. Sistemul cardiovascular – este format din vasele inimii, vasele de sange si sangele. Bataile inimii conduc ciclul cardiac sa pompeze sange in tot corpul. Inima este un organ vital. Scopul principal al inimii este de a pompa sange oxigenat in tot corpul. Fara inima, celelalte organisme nu vor primi oxigen sau dioxid de carbon. Intr-o viata medie, inima bate mai mult de 2,5 milioane de ori.
b. Sistemul limfatic – acest sistem este o retea vasculara de tuburi si conducte. Ca o componenta a sistemului imunitar, sistemul limfatic produce celule numite limfocite. Organele limfatice sunt vasele limfatice, ganglionii limfatici, timusul, splina, amigdalele.
2. Sistemul digestiv – descompune polimerii alimentari in molecule mici pentru a furniza energie pentru organism. Principalele organe sunt esofagul, stomacul, intestinele, rectul. Organele accesorii sunt reprezentate de dinti, limba, ficat, pancreas. Ficatul este situat in partea dreapta superioara a abdomenului, avand sarcina de a produce bila, care este trimisa la stomac pentru digestie. Ficatul filtreaza toxinele si regleaza nivelul zaharurilor din sange. Pancreasul este situat in abdomen, in spatele stomacului. Scopul pancreasului este de a produce enzime necesare digestiei, apoi acestea sunt trimise la stomac. Pancreasul creeaza glucagon, ce are efecte opuse insulinei. Stomacul primeste hrana de la esofag si o trimite in intestinul subtire. Rolul stomacului in digestie este de a descompune alimentele, amestecate cu sucurile digestive sau enzimele.
3. Sistemul endocrin – regleaza procesele vitale ale organismului, inclusiv procesul de crestere, al metabolismului sau al dezvoltarii sexuale. Organele endocrine secreta hormoni pentru a regla procesele corpului. Structurile endocrine: hipofiza, glanda pineala, timusul, ovarele, testiculele, glanda tiroida.
4. Sistemul muscular – sistemul muscular permite miscarea prin contractia muschilor. Structurile care alcatuiesc acest sistem sunt muschii.
5. Sistemul nervos – monitorizeaza si coordoneaza functiile organelor interne, raspunzand la schimbarile din mediul extern. Structurile care il compun sunt reprezentate de creier, maduva spinarii si nervi. Creierul este controlat de corp si stocheaza informatiile. Acesta primeste impulsuri de la nervi, care sunt situati in tot corpul si raspund la durere sau la alti stimuli. Astfel, creierul este foarte important si delicat. Creierul este format dintr-un tesut moale si este protejat doar de craniu, motiv pentru care leziunile de la nivelul capului sunt foarte grave.
6. Sistemul reproducator – permite producerea urmasilor prin reproducere sexuala. Acest sistem este format din organe ce produc celule sexuale si asigura cresterea si dezvoltarea rezultatului de reproducere masculina si feminina. Organele de sex masculin sunt testiculele, scrotul, penisul, vasele deferente, prostata. Organele de reproducere ale sexului feminin sunt ovarele, uterul, vaginul si trompele uterine.
7. Sistemul respirator – ofera organismului oxigenul necesar prin intermediul schimbului de gaze intre aerul din mediul exterior si gazele din sange. Organele respiratorii sunt plamanii, nasul, traheea, bronhiile. Plamanii sunt situati la nivelul pieptului si sunt protejati cutia toracica. Plamanii iau oxigenul care merge in sange prin intermediul inimii.
8. Sistemul osos – acest sistem sustine si protejeaza organismul. Structuri: oasele, articulatiile, ligamentele, tendoanele, cartilajele.
9. Sistemul urinar – cu ajutorul acestui sistem al organismului, se elimina deseurile si se mentine echilibrul de apa din corp. Structurile reprezentative ale sistemului urinar sunt rinichii, vezica urinara, uretra si ureterele. Rinichii sunt situati sub coaste de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Scopul principal al rinichilor este de a filtra apa si sarurile din sange pentru a produce urina. Rinichii produc o enzima numita renina. Aceasta enzima joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale.
10. Sistemul tegumentar – protejeaza structurile interne ale corpului de daune, previne deshidratarea, stocheaza grasimile si produce vitamine si hormoni. Structurile care compun acest sistem sunt pielea, unghiile, parul si glandele sudoripare. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Mentine temperatura corpului, ceea ce inseamna ca sudoarea este creeata pentru a racii corpul. De asemenea, pielea mentine eficacitatea celulelor sale.
Daca aveti nevoie de un nou organ, cu siguranta cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa nu cadeti prada emotiilor. Transplantul de organe reprezinta indepartarea chirurgicala a unui organ de la o persoana si transplantul catre alta persoana al carei organ a fost ranit.
Aceasta operatiune este o interventie chirurgicala care are multe riscuri potentiale si dezavantaje, cum ar fi posibilitatea respingerii noului organ. Acesta este motivul principal pentru care ar trebui sa adunati cat mai multe informatii posibile cu privire la transplantul de organe.
Transplanturile de organe includ rinichii, pancreasul, ficatul, inima, plamanii si intestinele. Mai nou, este posibil si transplantul de fata sau de maini. Uneori, sunt efectuate transplanturile duble, cum ar fi rinichi/pancreas sau inima/plamani. Transplanturile de rinichi sunt cel mai frecvent tip, iar cele mai putin comune transplanturi de organe sunt cele ale intestinelor.
In functie de organul necesar, organele sunt potrivite folosind mai multe caracteristici, inclusiv tipul de sange si dimensiunea organului. De luat in considerare este si cat timp persoana a fost pe lista de asteptare, starea de sanatate si distanta dintre donator si potentialul primitor.
Odata ce medicul va da de stire ce probleme aveti, acesta o sa va trimita la un centru de transplant de organe. Este o greseala sa renuntati si sa lasati, spre exemplu, ca echipa de ingrijire sa ia toate deciziile, deoarece unele lucruri nu le pot controla ei. Asa ca incepeti prin cautarea unor centre de transplant de organe.
Puteti obtine rapoarte specifice privind centrele aflate la nivel national, vizitand diferite pagini de internet. Inclusi in rapoarte sunt timpii de asteptare, numarul de reusite in raport cu donatorii decedati, rata de supravietuire si altele. Statisticile pot fi complicate pentru dumneavoastra, asa ca ar trebuii sa intrebati mai intai medicul ca sa va ajute sa le interpretati.