Ce este tromobocitopenia si cum poate fi diagnosticata?

Generalitati

Trombocitele reprezinta unele dintre componentele celulare ale sangelui impreuna cu celulele albe si rosii din sange. Trombocitopenia reprezinta acel numar de trombocite din sange mai mic decat normalul. Trombocitele joaca un rol important in coagularea sangelui.

Trombocitele provin din megacariocite, care sunt celule mari gasite in maduva osoasa. Fragmentele acestor megacariocite sunt trombocitele.

Aceste celule, in general, au o durata scurta de viata in sange, intre 7 si 10 zile, dupa care sunt eliminate din circulatie. Numarul de trombocite din sange este in mod normal intre 150.000 si 450.000 per micro litru de sange. Numarul de trombocite mai mic decat 150.000 se numeste trombocitopenie, in timp ce numarul de trombocite mai mare de 450.000 se numeste trombocitoza.

Simptomele trombocitopeniei

In multe cazuri, trombocitopenia nu are niciun simptom clar si poate fi detectata accidental prin analizele facute la sange.

Daca trombocitopenia este severa, de exemplu, sub 70.000/cmc, se poate manifesta prin sangerari, atunci cand o persoana este ranita sau taiata sau in cazul femeilor cu un nivel crescut de sangerare in timpul perioadei menstruale.

Sangerarea spontana poate aparea in trombocitopenie severa. Acest tip de sangerare are loc sub piele sau la nivelul membranei mucoasei (captuseala interioara a cavitatii bucale, tractul gastrointestinal sau cavitatea nazala).

Petesiile pot fi observate la pacientii cu un numar foarte mic de trombocite. Petesiile sunt pete mici, rosii, plate ce apar din cauza presiunii datorita gravitatiei. Acestea pot aparea si din cauza sangerarii din vasele de sange mici aflate sub piele sau membrana mucoasei. Petesiile nu sunt palpabile sau dureroase.

Alte eruptii sau leziuni cauzate de trombocitopenie sunt cele cunoscute sub numele de purpura, care sunt pete mici, purpurii, aflate sub piele si apar ca urmare a unei hemoragii. Acestea sunt de obicei mai mari de 3 milimetri in diametru si pot reprezenta o confluenta de petesii.

Cauzele aparitiei trombocitopeniei

Trombocitopenia poate fi mostenita sau poate fi cauzata de o serie de medicamente sau diverse conditii. Oricare ar fi cauza, trombocitele circulante sunt reduse printr-unul sau mai multe mecanisme: sechestrarea trombocitelor in splina, scaderea productiei de trombocite sau distrugerea crescuta a trombocitelor.

Sechestrarea trombocitelor. Splina este un organ mic, de marimea unui pumn situat chiar sub coaste pe partea stanga a abdomenului. In mod normal, splina lucreaza pentru a lupta impotriva infectiilor si filtreaza materialul nedorit din sange. O splina marita ar putea contine foarte multe trombocite.

Scaderea productiei de trombocite. Trombocitele sunt produse in maduva osoasa. Daca productia este scazuta, s-ar putea dezvolta trombocitopenia. Factorii care pot reduce productia de trombocite includ:
Leucemia;
Unele tipuri de anemie;
Infectii virale, cum ar fi hepatita C sau HIV;
Medicamentele - de ex  chimioterapia;
Consumul de alcool.

Anumite conditii pot provoca induce in organism utilizarea sau distrugerea trombocitelor intr-un ritm mai rapid decat au fost produse. Acest lucru poate conduce la un deficit de trombocite in sange. Exemple de situatii:

Sarcina – trombocitopenia provocata de sarcina este de obicei usoara, iar situatia se imbunatateste dupa nastere;

Trombocitopenia imuna – acest tip de afectiune este cauzat de bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoida. Sistemul imunitar poate ataca si distruge din greseala trombocitele. In cazul in care cauza exacta a acestei conditii nu este cunoscuta, aceasta poarta numele de purpura trombocitopenica idiopatica. Acest tip afecteaza cel mai des copiii.

Bacteriile din sange – infectiile bacteriene severe care implica sangele pot duce la distrugerea trombocitelor.
Purpura trombocitopenica trombotica – este o afectiune rara ce apare atunci cand se formeaza cheaguri mici de sange pe tot corpul, continand un numar mare de trombocite.

Sindromul hemolitic uremic – aceasta tulburare rara determina o scadere brusca a trombocitelor, distrugand celulele rosii din sange.
Medicamentele – anumite medicamente pot reduce numarul de trombocite din sange. Uneori, un medicament confunda sistemul imunitar si provoaca distrugerea trombocitelor. Exemplele includ heparina, chinina, antibioticele si anticonvulsivantele ce contin sulfamide.

Complicatiile trombocitopeniei. Complicatiile pot fi sangerarea excesiva daca v-ati taiat sau o leziune ce duce la hemoragie si pierderea majora a unei cantitati de sange.

Cu toate acestea, sangerarea spontana din cauza trombocitopeniei este mai putin frecventa, daca numarul de trombocite este mai mic de 10.000. Alte complicatii pot fi legate de orice factor sau conditie de baza. De exemplu, trombocitopenia autoimuna legata de lupus poate fi asociata cu alte complicatii ale lupusului.

Purpura trombocitopenica trombotica sau sindromul hemolitic uremic pot avea mai multe complicatii, inclusiv anemie severa, confuzie sau alte modificari neurologice ori insuficienta renala. Trombocitopenia indusa de heparina poate avea complicatii devastatoare legate de formarea cheagurilor de sange (tromboza).

Exista si situatii in care, desi la o analiza de tip hemoleucograma, trombocitele numarate de aparatul de laborator apar scazute, in realitate ele sunt normale. Acest lucru se poate intampla datorita interferentei din timpul recoltarii, intre sangele pacientului si eprubeta de laborator. Daca este o trombocitopenie reala sau nu, se poate verifica schimband metoda de examinare (de ex recoltarea de sange capilar, frotiu de sange periferic etc).

Testare si diagnosticare

Medicul poate utiliza urmatoarele teste si proceduri pentru a determina daca suferiti de trombocitopenie:

a. Analizele de sange.

O hemoleucograma determina numarul de celule sanguine, inclusiv numarul de trombocite intr-o analiza de sange. La adulti, numarul normal de trombocite este intre 150.000 si 450.000 de trombocite pe micro litru. In cazul in care hemoleucograma gaseste mai putin de 150.000 de trombocite, medicul o sa va spuna ca suferiti de trombocitopenie.

b. Examenul fizic, inclusiv istoricul medical complet. Medicul va cauta diverse semne de sangerare sub piele si va dori sa pipaie abdomenul pentru a vedea daca splina este marita. O sa va mai ceara sa ii spuneti toate bolile pe care le-ati avut si tipurile de medicamente si suplimente pe care vi le-ati administrat recent.

Medicul va poate sugera sa fiti supus si altor teste si proceduri pentru a determina cauza, in functie de semnele si simptomele existente.

Tratament si medicamente. Persoanele cu trombocitopenie usoara nu au nevoie de un tratament. Unele persoane dezvolta trombocitopenie severa sau de lunga durata (cronica). Tratamentele pot include:

a. Tratarea cauzei principale a trombocitopeniei. Daca medicul poate identifica o conditie sau un medicament ce provoaca trombocitopenie, abordarea care cauzeaza aceasta boala poate clarifica acest lucru. De exemplu, daca aveti trombocitopenie indusa de heparina, medicul va opreste utilizarea heparinei si va prescrie un alt medicament pentru subtierea sangelui. Trombocitopenia poate persista pentru o saptamana sau mai mult, in ciuda opririi administrarii heparinei.

b. Transfuzia de sange sau de trombocite. In cazul in care nivelul de trombocite este prea scazut, medicul dumneavoastra poate inlocui sangele pierdut prin transfuzii de masa eritrocitara sau trombocite.

c. Medicamentele. Daca starea dumneavoastra este legata de o problema a sistemului imunitar, medicul va poate prescrie medicamente ce stimuleaza numarul de trombocite. Primul medicament poate fi corticosteroidul. Daca acest medicament nu este benefic si nu functioneaza, poate incerca medicamente mai puternice.

d. Interventia chirurgicala. Daca alte optiuni de tratament nu va ajuta, puteti incerca, la recomandarea medicului, interventia chirurgicala pentru a elimina splina (splenectomie).

e. Schimbul de plasma. Purpura trombocitopenica trombotica poate duce la o urgenta medicala care necesita schimbarea de plasma.

Daca aveti trombocitopenie, incercati sa:

Evitati activitatile care v-ar putea cauza un prejudiciu. Adresati-va medicului si intrebati-l ce activitati sunt sigure pentru dumneavoastra. Sporturile de contact, cum ar fi boxul, artele martiale sau fotbalul, toate prezinta un risc ridicat de accidentare.

Beti alcool cu moderatie. Alcoolul incetineste producerea de trombocite in corpul dumneavoastra. Intrebati medicul daca este indicat pentru dumneavoastra consumul de bauturi alcoolice.

Tineti cont de medicamente. Diverse medicamente pentru diferite tipuri de dureri, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul pot afecta functia trombocitelor. Tot aceste medicamente va pot face sa sangerati mai usor si foarte rapid.

Aveti o dieta sanatoasa. O dieta echilibrata, cu o multime de fructe si legume, in special verdeturi, va poate oferi nutrientii de care organismul dumneavoastra are nevoie. 

Maduva osoasa este tesutul de tip burete din interiorul oaselor. Aceasta contine celule care se dezvolta in celulele rosii din sange, celulele albe din sange si trombocitele stem. Atunci cand celulele stem sunt deteriorate, ele nu cresc si nu se transforma in celulele sanguine sanatoase.

Multe afectiuni si multi factori pot deteriora celulele stem, printre care:

a. Cancerul – cancerul, cum ar fi leucemia sau limfomul, poate deteriora maduva osoasa si distruge celulele stem din sange. Tratamentele pentru cancer, cum ar fi radiatiile si chimioterapia, distrug si ele la randul lor celulele stem.

b. Anemia aplastica – anemia aplastica este o tulburare de coagulare rara, grava, in care maduva osoasa nu mai produce suficiente celule sanguine noi. Acest lucru reduce numarul de trombocite din sange, si nu numai.

c. Substantele chimice toxice – expunerea la substante chimice toxice, cum ar fi pesticidele, arsenicul, incetineste producerea de trombocite.

d. Virusurile – varicela, oreionul, rubeola, virusul Epstein-Barr sau parvovirusul pot reduce numarul de trombocite pentru o vreme. Oamenii care au SIDA dezvolta adesea trombocitopenie.

e. Conditiile genetice – anumite conditii genetice pot provoca un numar redus de trombocite in sange. Exemplele includ sindroamele Wiskoo Aldrich si May-Hegglin.

Un numar scazut de trombocite poate sa apara chiar daca maduva osoasa produce destule trombocite. Organismul poate distruge propriile trombocite din cauza unor boli autoimune, a anumitor medicamente, infectii, interventii chirurgicale, sarcina si a unor conditii care cauzeaza prea mult coagularea sangelui:

a. Bolile autoimune – apar daca sistemul imunitar ataca celulele sanatoase din greseala in organism.

b. Infectiile – un numar scazut de trombocite poate sa apara dupa infectarea pe scara larga a sangelui de la o bacterie. Un virus, cum ar fi mononucleoza sau citomegalovirusul, poate provoca un numar scazut de trombocite.