Beneficiile ananasului pentru sanatate

Generalitati

Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari.

Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate.

Valoare nutritionala

In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic.

Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale.

Beneficiile ananasului

Are proprietati antiinflamatoare

Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a umflaturilor, cat si la scaderea intensitatii durerilor.

De aceea, daca suferi de osteoartrita sau de artrita reumatoida poti include in alimentatia zilnica acest fruct. Tot datorita bromelinei, ananasul are capacitatea de a reduce durerile produse de artrita sau de luxatii.

Totodata, bromelina este de ajutor si in terapia bolnavilor de cancer. Aceasta substanta impiedica inmultirea celulelor canceroase, sustin unele studii. Cele mai bune rezultate au fost observate in cazul cancerului de colon, a celui de san si a celui de prostata, iar pentru alte tipuri de cancer sunt deja in desfasurare cercetari asupra efectelor ei curative.

Are beneficii pentru inima

Vitamina C care se gaseste in ananas ofera protectie si impotriva afectiunilor inimii, sustin unele cercetari efectuate in Finlanda si China. Contine potasiu si sodiu, minerale esentiale pentru buna functionare a inimii, deoarece previne aparitia hipertensiunii arteriale, ce afecteaza aproximativ 40% din populatia Romaniei.

Tototdata, ananasul are capacitatea de a regla nivelul de colesterol din sange.

Ananasul este o sursa excelenta de mangan, mineral care ajuta la productia de energie in interiorul celulelor din organism si la metabolizarea grasimilor in organism. O singura portie de ananas poate oferi mai mult de 70% din necesarul zilnic din acest mineral.

Bromelina continuta de ananas are proprietati antitrombotice, ceea ce inseamna ca impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand riscul de accident vascular cerebral si de tromboza.

Pentru ca nu contine grasimi si colesterol, ananasul este unul dintre cele mai bune fructe pentru sananatea inimii, caci protejeaza vasele de sange de depunerea de grasimi.

Grabeste vindecarea infectiilor pielii

Continutul de vitamina C ajuta la vindecarea infectiilor de la nivelul pielii, ceea ce il face util in tratarea acneei. De asemenea, actioneaza ca un exfoliant natural pentru piele. Ananasul are si proprietatea de stimula productia de colagen, care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

Acest fruct poate fi util si pentru ingrijirea unghiilor, prevenind exfolierea acestora, datorita vitaminei B si vitaminei A. Totodata, previne aparitia micozelor. In combinatie cu uleiul de nuca de cocos, este o buna solutie contra buzelor crapate.

De asemenea, datorita unor enzime pe care le contine acest fruct, acesta are capacitatea de a grabi vindecarea ranilor si a plagilor.

Previne aparitia cataractei

Mai multe studii efectuate in Europa si Asia au aratat ca vitamina C ajuta la prevenirea cataractei, afectiune oftalmologica specifica mai ales varstnicilor.

Totodata, datorita betacarotenului si a vitaminei A continute de ananas, la cei care consuma cu regularitate acest fruct este redus riscul aparitiei degenerescentei maculare, boala care afecteaza capacitatea de a vedea la distanta, asociata cu pierderea vederii.

Stimuleaza fertilitatea

In continutul ananasului intra si o cantitate importanta de zinc si acid folic, ceea ce face din acest fruct un bun stimulant al fertilitatii.

Anansul are si proprietati stringente, ceea ce inseamna ca intareste gingiile, prevenind aparitia parodontozei, dar si a gingivitei. De aceea, este un fruct recomandat persoanelor care se confrunta cu retractia gingiilor.

Faciliteaza digestia

La fel ca multe alte fructe, ananasul este o sursa bogata de fibre. Ceea ce face special ananasul este faptul ca este bogat si in fibre solubile si insolubile.

Acest lucru inseamna ca daca mananci regulat ananas te protejezi de mai multe boli ale sistemului digestiv, si anume constipatia, diareea, sindromul de colon iritabil. Fibrele continute de ananas stimuleaza eliberarea de sucuri gastrice si digestive pentru a ajuta la digestia alimentelor.

Bromelina continuta de ananas ajuta la procesul de digestie, caci normalizeaza tractul intestinal si reduce senzatia de balonare. Poti manca ananas dimineata, la micul dejun, dar si ca gustare, intre mesele principale ale zilei.

Datorita continutului ridicat de apa, ananasul este eficient si in curele de slabire.

Te protejeaza de raceala si gripa

Este cunoscut rolul vitaminei C pentru stimularea sistemului imunitar, insa bromelina din ananas scade productia de mucus, ajutand la decongestionarea sinusurilor, in infectii respiratorii, precum raceala si gripa.

Imbunatateste starea de spirit

Ananasul contine triptofan, un aminoacid care ajuta organismul sa produca serotonina, cunoscuta drept hormonul fericirii. Triptofanul, in combinatie cu alti nutrienti, precum vitamina B, este esential pentru mentinerea sanatatii creierului.

Cum poate fi consumat ananasul

Ananasul poate sa fie consumat in stare proaspata, dar si sub forma de compot. De asemenea, il poti consuma sub forma de suc, pentru ca nu isi pierde valoarea nutritiva.

Si siropul de ananas preparat in casa este eficient, putand fi folosit ca remediu natural. De asemenea, ananasul mai poate fi consumat si copt, mai ales ca exista nenumarate retete cu acest fruct delicios.

Acest fruct nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer gastric si gastrita pentru ca poate sa inrautateasca simptomele bolii.