Iarna poate fi suparatoare in ceea ce priveste protectia ochilor si una dintre cele mai frecvente ingrijorari in lunile de iarna este uscarea ochilor.
Cand aveti ochii uscati, puteti experimenta adesea o senzatie de arsura sau o senzatie de mancarime ori chiar acel sentiment de a avea un obiect strain in ochi.
Ochii uscati din timpul iernii sunt adesea cauzati de nivelurile de umiditate mai mici in interior, cum ar fi la birou sau acasa, de multe ori in cazul in care ferestrele sunt inchise. Uscaciunea poate provoca, uneori, vedere incetosata sau chiar leziuni la nivelul corneei, care duc intr-un final la orbire.
Pentru persoanele ce poarta lentile de contact este foarte probabil sa apara probleme ale ochilor uscati, aproape 50% dintre purtatori se plang de acest lucru, deoarece lentilele de contact pot absorbi lacrimile din ochi si astfel apar ochii uscati. Lentilele de contact pot fi cauza uscaciunii sau pot inrautati situatia ochiului deja uscat.
Totusi, oricine poate fi afectat de ochi uscati. Pacientii de multe ori se plang de lacrimarea ochilor in timpul lunilor de iarna, insa acest lucru poate fi rezultatul ochilor uscati.
Pentru a va proteja ochii in acest anotimp, trebuie sa va asigurati de faptul ca ei trebuie pastrati mereu umezi prin consumul de lichide suplimentare, folosind un umidificator de aer cand ochii dumneavoastra sunt deschisi. Puteti utiliza picaturi de umezire a ochilor pentru a va ajuta la completarea productiei de lacrimare naturala, oferind astfel un plus de confort.
Daca va petreceti cea mai mare parte a timpului in fata unui calculator, veti fi surprins ca nu clipiti la fel de des, astfel ochiul uscat se poate inrautati. In cazul in care sunteti la locul de munca si simtiti ca ochii va sunt uscati, faceti un efort constient de a clipi mai des, deoarece acest lucru poate incuraja producerea de lacrimi pentru umezirea corespunzatoare a ochilor.
Vantul poate usca ochii, asa ca puteti folosi ochelari de soare, daca este necesar, pentru a va proteja ochii de efectele adverse ale vantului uscat de iarna. Oamenii, de foarte multe ori, uita ca ochii lor pot suferi la expunerea la lumina ultravioleta in timpul iernii, in timpul practicarii unor sporturi, cum ar fi schi sau snowboarding, astfel ca zapada se reflecta in ochii nostri si sentimentul poate deveni foarte intens.
Aceste reflectii pot duce la deteriorarea suprafetei ochiului si provoaca o inflamatie a corneei, numita keratita. Keratita poate provoca ochilor dureri, acestia devenind rosii, inflamati sau sensibili la lumina. Pentru a preveni aceasta infectie, se utilizeaza antibiotice picaturi.
Expunerea la lumina ultravioleta joaca un rol important in dezvoltarea cataractei, o boala care se manifesta printr-o opacifiere a cristalinului din ochi, afectand vederea unei persoane. Daca aveti de gand sa practicati diferite sporturi de iarna, asigurati-va ca, pentru a va proteja ochii, folositi ochelari de soare sau ochelari cu lentile de policarbonat care blocheaza razele UV.
In mod ideal, ar trebui ca ochelarii dumneavoastra de soare sa aiba un minimum de 400 protectie UV, pentru a fi eficienti si pentru a bloca atat razele UVA, cat si pe cele UVB. Zapada nou cazuta pe partia de schi are aproape o reflectare de 100% din lumina UV, prin urmare, acest lucru este periculos ochilor, mai ales atunci cand acestia sunt susceptibili de a primi lumina din sus sau din jos.
Frigul nu este de obicei o problema pentru ochii nostri, dar riscul de aparitie a leziunilor oculare este mai mare la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, mai ales pentru simplul motiv ca zilele sunt mai lungi.
Multi dintre noi nu folosesc ochelari de soare pe timpul iernii. Dar iarna poate produce prejudicii serioase asupra ochilor neprotejati, uneori chiar mai multe decat in lunile insorite de vara. Deci, pentru a va pastra ochii, folositi ochelari de soare.
Zapada reflecta mai mult de 80% din radiatiile ultraviolete. Desi nu putem vedea acest lucru, suntem expusi la radiatii UV in fiecare zi, chiar si atunci cand cerul este acoperit cu nori sau atunci cand temeperaturile incep sa scada. Si pentru ca zapada reflecta mai mult de 80% dintre radiatiile UV, expunerea generala este dubla, mai ales cand practicati schi, snowboarding sau pur si simplu atunci cand va jucati in zapada.
Pielea dumneavoastra si ochii sunt organe si ambele sunt expuse la aceste elemente. La fel ca pielea, ochii pot deveni arsi de soare la o expunere prelungita. Acest prejudiciu poate provoca dureri intense, o stare de disconfort si chiar pierderea temporara a vederii, cunoscuta sub numele de orbirea zapezilor.
Vremea rece si vantul pot usca ochii si, in conditii extreme, ochii dumneavoastra nu pot tine pasul cu lacrimile de care aveti nevoie pentru a avea o stare confortabila. Veti experimenta niveluri mici de umiditate in interiorul casei dumneavoastre sau la birou atunci cand caldura este pornita si ferestrele sunt inchise.
Pentru a va proteja ochii, folositi ochelari cand iesiti afara, in special pe vreme cu vant sau atunci cand practicati sau participati la diferite sporturi, cum ar fi schiul sau patinajul. De asemenea, puteti cumpara un umidificator pentru a mentine umiditatea in aer – acest lucru este bun atunci cand suferiti de o raceala de iarna, astfel contribuind la pastrarea sinusurilor uscate.
Cresteti aportul de Omega-3, cum ar fi din consumul de ulei de peste care poate ajuta la stimularea productiei lacrimale. Stati mereu hidratat, eventual mariti aportul de lichide (supa este perfecta in acest anotimp rece) pentru a mentine ochii umezi. Pe langa aceste lucruri, daca medicul dumneavoastra va recomanda picaturi, le puteti utiliza. Medicamentele, cum ar fi antihistaminicele, pastilele de dormit sau antialgicele pot reduce capacitatea de a produce lacrimi.
Lacrimarea excesiva – situata la celalalt capat al spectrului, unii oameni pot lacrima de la vremea rece. Acest lucru devine mai neplacut in momentul in care lacrimile fac vederea dumneavoastra neclara. Ca si in cazul ochilor uscati, pentru a va proteja ochii, folositi ochelari de soare sau de protectie atunci cand iesiti afara. Cand stergeti lacrimile in exces, folositi un servetel curat, pentru a reduce raspandirea germenilor ce ar putea duce la diferite infectii sau la o raceala.
Ochii umflati – daca ochii dumneavoastra sunt de culoare rosie sau sunt umflati, pot fi din cauza vaselor de sange care se strang in tesuturile din jurul ochilor. Acest lucru poate duce la producerea spasmelor pleoapelor, lacrimarea excesiva sau chiar o vedere neclara. Purtati ochelari de protectie sau orice va poate proteja de expunerea la lumina UV. Acest lucru este cu atat mai important in timpul iernii cu cat lumina reflectata de la zapada sau gheata este foarte puternica, ducand la inflamatia corneei.
Ochii arsi – cand vremea este extrem de rece si vantul bate puternic, nu fortati deschiderea ochilor. Acest lucru poate fi dureros si duce la o vedere neclara, sensibilitate la lumina sau spasme ale ochiului. Folositi ochelarii de soare sau de protectie pentru a va proteja ochii de vantul extrem sau la expunerea ochilor la temperaturi chiar mai mici.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti dureri de ochi sau o senzatie de arsura puternica.