Alopecia este boala care provoaca chelie si este considerata o tulburare auto-imuna. Exista foarte multe tipuri de alopecii ce difera in functie de modul de pierdere a parului. Alopecia areata afecteaza una dintr-o suta de persoane si este strans legata de stres.
De obicei, una sau mai multe pete lipsite de par cam de marimea unei piese de cinci centimetri apar pe pielea capului. Parul incepe sa creasca din nou, in timp ce o alta pata se dezvolta. Parul poate, de asemenea, sa-si subtieze firul pe toata suprafata capului.
La barbati, chelia este cauzata de hormoni si de predispozitia genetica. Parul creste la fiecare cateva luni. Fiecare fir de par creste de la 2 la 6 ani, ramane la o lungime scurta o anumita perioada, apoi cade. Un nou fir de par incepe sa creasca in locul celui cazut. La un moment dat, aproximativ 85% din parul de pe cap este in faza de crestere si 15% nu. Fiecare fir de par sta intr-o cavitate in piele, numita folicul pilos.
Chelia la barbati apare atunci cand foliculul se micsoreaza in timp, ducand la un par scurt si mai fin. Rezultatul final este un folicul foarte mic. De obicei, parul ar trebui sa creasca din nou. Chiar daca foliculii sunt mici, ei raman in viata, sugerand posibilitatea unor cresteri noi.
Caderea parului la femei apare din urmatoarele motive:
a. Cadere temporata a parului care apare dupa o interventie chirurgicala, sarcina sau dupa o boala majora;
b. Ruperea parului (rasucirea sau tragerea de par);
c. Zone neuniforme de pierdere totala a parului;
d. Dupa chimioterapie sau de la unele medicamente;
e. Afectiuni ale pielii;
f. Dezechilibre hormonale;
g. Deficit de vitamine;
h. Boli (diabet, lupus).
Unii cercetatori spun ca nu exista nicio modalitate de a cunoaste daca simptomele vor continua sa se inrautateasca. In unele cazuri, unele persoanele ajung sa isi piarda tot parul. Acest lucru este cunoscut sub numele de alopecie totala. In diferite cazuri, mai rare, persoanele isi pierd tot parul de pe intreg corpul, cunoscut sub numele de alopecie universala. Pierderea parului poate fi uneori brusca, alteori dramatica sau se poate intampla lent, timp de cateva saptamani sau chiar luni.
Din anumite motive, sistemul imunitar al organismului incepe sa atace proprii foliculi de par. Celulele albe din sange, cunoscute sub numele de limfocite, determina oprirea parului din crestere. Pentru inceput, parul intra intr-o asa-numita pauza si apoi cade. Cu toate acestea, foliculii raman activi si pot incepe sa produca noi radacini de par, in orice moment al vietii.
S-a demonstrat ca stresul prelungeste aceasta problema. Oamenii, in special femeile tinere, pot fi extrem de ingrijorati de starea lor. De multe ori, scalpul poate deveni inflamat sau sensibil. Unii oameni se plang ca se simt ca si cum scalpului lor li s-ar intampla ceva rau, ca si cum ar fi accidentat. Nu exista nicio mancarime, scalare sau durere, chiar daca pielea scalpului arata sanatoasa. Si unghiile pot fi afectate. Petele goale pe sprancene sau pe barba pot fi semne ale alopeciei.
Exista dovezi intemeiate ce sugereaza ca alopecia, la fel ca si alte boli auto-imune, se mostenesc din familie. Aproximativ 25% dintre pacienti au un istoric familial deloc favorabil. De asemenea, ce este bine de stiut este faptul ca nu este nevoie de un anumit tip de declansator. Printre factorii care declanseaza afectiunea se includ stresul, un soc traumatic si chiar defectiuni ale glandei tiroide.
Alopecia areata afecteaza de obicei adolescentii si tinerii adulti, dar poate afecta orice persoana de orice varsta. Este la fel de frecventa atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Persoanele de sex feminin care au nascut de curand au reclamat caderi excesive ale parului, cu toate ca acest lucru nu este, de cele mai multe ori, alopecie. In timpul sarcinii, hormonii prelungesc ciclul de crestere al firului de par.
Nu exista niciun tratament strict care sa fie cunoscut, desi exista diverse tratamente ce pot fi eficiente pentru unele persoane. Niciun medic nu poate da vreodata un prognostic precis. Exista unele tratamente pentru alopecie, desi majoritatea persoanelor care sufera sunt sfatuite sa astepte sa vada despre ce anume este vorba. In cazurile usoare de alopecie areata, medicii pot prescrie crema cu corticosteroizi sau lotiuni, ce se aplica pe zona de chelie. Retin A poate ajuta la disparitia problemelor. Dithranol descurajeaza dezvoltarea excesiva a stratului exterior al celulelor pielii.
Pentru cazurile mai severe, medicii pot recomanda injectii cu steroizi sau chiar medicamente imunosupresive. Cu toate acestea, injectiile pot produce o rezistenta scazuta la infectii. Uneori, iritantii pot fi aplicati pe scalp pentru a provoca o reactie alergica: explicatia este ca limfocitele T daunatoare vor comuta actiunea lor departe de foliculi.
Unele studii arata ca suplimentele de zinc administrate pe cale orala pot avea un efect benefic, ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, sunt necesare doze foarte mari de zinc. Efectele secundare neplacute includ varsaturi si diaree.
Chiar daca starea este jenanta si incomoda, alopecia nu este periculoasa. De asemenea, ea poate fi extrem de traumatica si multe persoane suferinde spun ca au fost umilite, deoarece au fost tinta unor glume. Ar fi mult mai usor daca acest tip de pierdere a parului ar fi tratata cu seriozitate, ca o conditie medicala.
Multi oameni sufera un episod de alopecie si nu mai au din nou aceasta problema. Altii vor avea episoade periodice pe tot parcursul vietii lor. Se estimeaza ca, in aproximativ 20% dintre cazuri, caderea parului reapare sau devine permanenta.
Exista o multime de zvonuri despre caderea parului, insa care este de fapt adevarul?
1. Caderea parului inseamna imbatranire.
Adevarul: caderea parului la barbati si femei se poate intampla la orice varsta, astfel calvitia nu trebuie echivalata instantaneu cu imbatranirea. Alopecia nu se limiteaza doar dupa varsta a doua a vietii. Pentru majoritatea barbatilor ce se confrunta cu pierderea prematura a parului, aceasta se intampla de obicei din cauza alopeciei androgenetice (calvitie masculina). Pentru femeile mai tinere, problema poate fi cauzata de probleme hormonale mai grave, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, care duce la cicluri menstruale neregulate. Copiii nu sunt scutiti de aceasta afectiune, astfel ca aproximativ 3% dintre vizitele medicale pediatrice sunt legate de caderea parului.
2. Mama dumneavoastra este vinovata pentru ca sunteti chel.
Adevarul: exista unele cercetari care arata ca genele din partea mamei ar cauza pierderea parului. Aceasta este o versiune prea exagerata. In timp ce genele mamei pot fi mai puternice, chelia comuna poate fi mostenita de la oricare dintre bazinele genetice ale parintilor. Caderea parului, la fel ca multe alte trasaturi ale noastre, este doar o gena selectata aleatoriu. In cazul in care este un lucru destul de comun in familia dumneavoastra, fie ca este vorba de mama sau de tata, sansele de a cheli sunt foarte mari.
3. Prea mult testosteron.
Adevarul: se spune ca barbatii cheli au nivelul de testosteron mai mare. Cercetarile arata ca este un alt hormon numit dihidrotestosteron, care cauzeaza pierderea parului la barbati si la femei. Cand foliculii de pe scalp sunt sensibili la acest hormon, aceasta poate provoca scaderea foliculilor, cauzand subtierea firului de par si eventual, calvitie.
4. Contraceptivele cauzeaza caderea parului.
Adevarul: aceasta problema este doar un mit al femeilor si cu siguranta ar trebui abordat cu mare interes. In afara de contraceptie, pilula de a doua zi are efecte atat pozitive, cat si negative – de la cresterea in greutate pana la modificari ale dispozitiei, de la acnee pana la pierderea parului. Adevarul este ca se poate merge in ambele sensuri. Caderea parului la femei este o posibilitate, dar contraceptivele pot provoca, de asemenea, o crestere neobisnuita a parului. Intr-adevar, aceasta depinde de compozitia chimica a pilulei pe care o folositi. De obicei, pastilele cu progesteron sunt cele care afecteaza firul de par. Cel mai bine este sa consultati un medic pentru a va ajuta in aceasta privinta.
5. Stresul reduce numarul firelor de par.
Adevarul: unii dermatologi nu considera acest lucru in totalitate fals. Totul depinde de tipul de stres cu care va confruntati. Evenimentele de zi cu zi, cum ar fi termenele limita sau intarzierea la serviciu, nu va provoaca aceasta cadere a parului. Cu toate acestea, experientele traumatice va pot cauza caderea parului din cauza conditiilor psihologice. Problemele care va fac sa va pierdeti pofta de mancare sau sa nu dormiti nopti intregi pot declansa dezechilibre hormonale, si, prin urmare, parul cade. Mai mult decat atat, in cazul in care pierderea parului este cauzata de stres, trebuie sa va ganditi in trecut ce anume v-a afectat scalpul.
6. Produsele naturiste ajuta parul.
Adevarul: mai ales in epoca produselor ecologice, achizitionarea unor produse din ingrediente naturale este o tendinta din ce in ce mai folosita de toata lumea. Chiar daca acest lucru poate fi o optiune sanatoasa pentru dumneavoastra, s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta cand vine vorba de a ajuta la impiedicarea caderii parului. Studiile au aratat ca suplimentele naturale nu arata nicio dovada clinica in legatura cu prevenirea sau incetinirea subtierii firului de par.
7. Puteti revigora foliculii morti.
Adevarul: pierderea parului este inlocuirea treptata a firelor groase de par cu unele subtiri, pana cand parul nu va mai creste deloc. Medicamentele sau terapia cu laser pot incetini procesul de rarire a firelor de par si pot face, de asemenea, ca foliculii de par sa creasca mai grosi si mai sanatosi. Cu toate acestea, odata ce foliculul este mort, transplantul de par este singura alegere ce va mai ramane de ales.
8. Regenerarea parului nu va mai avea un aspect natural.
Adevarul: cei mai multi oameni se mira la gandul ca parul se poate reface. Acest lucru se datoreaza faptului ca prima imagine care ne vine in minte ar fi un barbat de varsta mijlocie care are par ce seamana cu o peruca. Aceste tipuri de proceduri se pot depasi cu usurinta. In zilele de azi, tehnologia avansata ne ofera tratamente impotriva caderii parului care nu lasa urme vizibile. Cu ajutorul unor medici specializati din acest domeniu, este posibil ca nimeni sa nu observe ca dumneavoastra ati beneficiat de un transplant de par.
9. Caderea parului nu poate fi prevenita.
Adevarul: exista mai putine sanse de a pierde parul daca duceti un stil de viata sanatos si aveti o dieta corespunzatoare, daca nu fumati sau consumati alcool cu moderatie. Pentru a avea grija de pielea capului, este recomandat sa va spalati parul o data la doua zile. Noi produse cu cofeina au dovedit ca ajuta la mentinerea firului de par mai puternic sau previn caderea acestuia.