Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic

Generalitati

Aparatul digestiv este format din tractul digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus) si organele anexe (glande salivare, ficat, colecist sau vezica biliara si pancreas).

Desi in aparenta rolul sistemului gastro-intestinal este de a asigura digestia alimentelor, acesta prezinta numeroase alte functii ce mentin organismul in echilibru, inclusiv de detoxifiere, imunitate sau activitate neuro-hormonala. 

Clasificare

In momentul in care fiziologia normala a tractului gastro-intestinal este afectata apar o serie de tulburari al caror rasunet se manifesta atat prin simptome specifice, de natura digestiva, cat si manifestari sistemice.

Identificarea precoce a acestor tulburari joaca un rol esential in preventia dezechilibrului organismului, extinderii bolii sau aparitiei complicatiilor.

Principalele afectiuni ale tubului digestiv se pot clasifica astfel:

Semne si simptome

Este foarte important ca explorarile suplimentare sa fie ghidate in prealabil de efectuarea unei anamneze corecte, deoarece manifestarile clinice pe care pacientul le prezinta la momentul consultului pot restrange plaja de maladii si scurta durata de diagnostic.

Din acest motiv vom trece in revista o serie de semne si simptome care pot sugera o afectiune a tractului gastro-intestinal:

Cum diagnosticam afectiunile tractului gastro-intestinal?

In urma stabilirii datelor din anamneza si a conditiilor aparitiei acestor simptome, medicul gastroenterolog va stabili investigatiile necesare unui demers diagnostic, acestea putand cuprinde:

Patologia functionala a tubului digestiv

O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor care prezinta simptome ce indica o afectiune a tractului gastro-intestional, insa la care, in urma investigatiilor amanuntite, nu se evidentiaza o cauza organica responsabila de aceste simptome.

Acesti pacienti pot prezenta ceea ce numim "boli functionale", caracterizate prin prezenta simptomelor in absenta unei leziuni evidente care sa le cauzeze. In aceste situatii medicul trebuie sa acorde o atentie deosebita si timp suplimentar pentru construirea relatiei medic-pacient, deoarece impactul psihologic pe care afectiunile functionale il au asupra pacientului poate fi semnificativ.

Desi in aparenta "debilitante", bolile functionale pot fi manageriate prin terapii specializate gastro-neuro-psihiatrice, consiliere psihoterapeutica, evitarea stresului si schimbarea stilului de viata, motiv pentru care este imperios ca pacientul sa inteleaga ca desi nu exista o cauza organica responsabila de simptomele lui, acestea pot fi controlate.

Printre cele mai frecvente afectiuni ce pot avea compotenta functionala amintim: sindromul de intestin iritabil, dispepsia functionala si constipatia functionala. 

Concluzii

Trebuie retinut faptul ca in anumite situatii intensitatea unor simptome nu se coreleaza cu gravitatea afectiunilor. Din acest motiv de cele mai multe ori este indicat sa se consulte un medic atunci cand anumite simptome nu cedeaza la schimbarile stilului de viata, se accentueaza sau isi schimba caracterul.

Adresarea cat mai devreme la medic este cheia diagnosticului precoce al afectiunilor tubului digestiv, fie ca vorbim de o "banala" gastrita sau patologii amenintatoare de viata (Atentie: durerea este adesea o manifestare tardiva a unei boli cu potential grav, de ex. cancerul).

De asemenea este foarte important sa retinem faptul ca anumite patologii asociate pot ascunde manifestari ale altor boli. De exemplu, din cauza afectarii neurologice la pacientii diabetici, conditie cunoscuta sub numele de neuropatie diabetica, anumite simptome nu mai sunt percepute asa cum trebuie.

Un diabetic poate suferi un infarc miocardic fara sa prezinte durere – acest lucru poate conduce uneori la urmari mult mai grave deoarece acesta este posibil sa nu se prezinte la medic pentru anumite evaluari.

Din fericire, majoritatea bolilor tractului gastro-intestinal pot fi vindecate sau tinute sub control cu ajutorul tratamentelor specifice, insa este recomandat ca acestea sa fie insotite de modificari ale stilului de viata: evitarea alimentelor bogate in grasimi, a celor procesate, prajite, evitarea alcoolului si a bauturilor carbogazoase in exces, enuntarea la fumat si bineinteles, efort fizic regulat in limita tolerantei. Preventia este cheia!