Reconstructia mamara – riscuri si beneficii

Generalitati

Reconstructia mamara este o procedura chirurgicala la care se apeleaza in urma interventiei de inlaturare a glandei mamare pentru preventia sau tratamentul cancerului de san.

Un tip de reconstructie de san foloseste implanturi mamare – dispozitive de silicon umplute cu gel siliconic sau solutie salina – pentru a remodela sanii.

Reconstructia sanilor cu implanturi mamare este o procedura complexa efectuata de un chirurg plastician. Procesul de reconstructie al sanului poate fi realizat in acelasi timp cu mastectomia sau se poate ulterior (reconstructie amanata), la distanta de 6-9 luni, in cazul in care pacienta este supusa chimioterapiei pentru tratamentul cancerului de san.

Reconstructia nu va recrea aspectul exact al sanilor. Cu toate acestea, conturul noului san poate restabili o silueta similara cu cea pe care ati avut-o inainte de mastectomie. Ulterior, ca ultim pas al reconstructiei mamare, se poate apela la refacerea areolei mamare si a mamelonului, in cazul in care acestea nu au fost prezervate in timpul mastectomiei.

Reconstructia sanilor

Reconstructia sanilor cu implant mamar poate avea complicatii, inclusiv:

Corectarea oricarei dintre aceste complicatii poate necesita interventii chirurgicale suplimentare. Daca aveti nevoie de tratament cu radiatii adjuvant, nu sunteti un candidat ideal pentru reconstructia sanului implantat. Radioterapia lasa de cele mai multe ori urme pe tesutul pielii. In astfel de cazuri, medicii au tendinta de a recomanda reconstructia de san cu un lambou.

Reconstructia sanilor incepe cu plasarea unui implant mamar sau a unui tesut, fie la momentul interventiei chirurgicale de mastectomie (reconstructia imediata) sau in timpul unei proceduri mai tarzii (reconstructie intarziata). Reconstructia sanilor necesita adesea mai multe operatiuni, chiar daca dumneavoastra optati pentru o reconstructie imediata.

Reconstructia mamelonului. Reconstructia sanilor poate implica, de asemenea, reconstructia mamelonului, precum si tatuarea areolei mamare, in cazul pacientelor la care nu au putut fi prezervate tesuturile proprii.

Se recomanda urmarirea periodica cu ajutorul RMN a implanturilor, pentru a surprinde o eventuala ruptura a acestora, uneori silentioasa, astfel reusind sa se aplice un tratament corespunzator pana la instalarea complicatiilor.

Implanturile mamare

Acestea sunt dispozitiv menite sa imbunatateasca aspectul, forma si pozitia sanilor. Sunt folosite la nivel mondial de un numar insemnat de femei pentru a augumentare mamara si proceduri de reconstructie.

Exista doua tipuri de implanturi, acestea fiind alese in functie de varsta, felul in care pacienta isi doreste sa arate, costuri, motivul pentru care se apeleaza la ele (estetic sau post-mastectomie) si rezistenta in timp. Astfel, vorbim de implanturi pe baza de solutie salina, care ofera o senzatie de fermitate a sanului si un aspect natural si implanturi pe baza de silicon, care, din punct de vedere al consistentei, pot fi asemanate cu tesutul adipos. In cazul implanturilor pe baza de silicon, este necesara urmarirea in timp pentru a identifica la timp modificarile de pozitie sau rupturile. De asemenea, se recomanda efectuarea perioada de ecografii mamare si mamografii.

Recuperarea

Ati putea fi obosita si sa aveti dureri pentru cateva saptamani dupa operatie. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru controlul durerilor. Este posibil sa aveti tuburi de dren pentru o perioada scurta de timp dupa interventia chirurgicala, pentru eliminarea fluidelor care se pot acumula periincizional. Tuburile de dren functioneaza pana cand cantitatea de lichid scade substantial.

Veti avea, de asemenea, cicatrici dupa operatie. Cicatrizarea este permanenta, dar cicatricile se estompeaza in timp. De aceea, este necesar sa protejati cicatricea prin evitarea expunerii la soare in primul an postoperator, utilizarea cremelor cu factor de protectie 50+, precum si folosirea unguentelor pe baza de silicon pentru remodelarea cicatriceala. Revenirea la activitatile normale poate dura 6 saptamani sau chiar mai mult. Medicul dumneavoastra o sa va anunte diferitele restrictii de care ar trebui sa tineti cont, cum ar fi evitarea ridicarii deasupra capului sau activitatile fizice solicitante. In general, veti fi monitorizat anual de catre chirurgul plastician.

Screening pentru cancerul mamar in viitor. Daca ati avut doar un singur san reconstruit, va trebuie sa recurgeti la un screening mamografic efectuat regulat la celalalt san.

Pastrati-va asteptarile realiste atunci cand anticipati rezultatul interventiei chirurgicale. Reconstructia sanilor ofera multe beneficii, dar nu va face sa aratati sau sa va simtiti exact cum ati facut-o inainte de mastectomie. Este utila efectuarea sedintelor de psihoterapie pentru adaptarea la noile schimbari fizice din viata dumneavoastra, intrucat orice operatie de mastectomie este una debilitanta, traumatizanta, ce schimba aspectul corpului iremediabil, in ciuda operatiilor reconstructive.

Ce avantaje are reconstructia sanilor?

1. Da un contur sanului;
2. Ofera o imbunatatire simetrica a sanilor, astfel incat acestia sa arate similar pe sub haine ori un costum de baie;
3. Va ajuta sa evitati necesitatea purtarii unei proteze externe;

Reconstructia sanilor poate:
1. Imbunatati stima de sine si imaginea corpului;
2. Necesita interventii chirurgicale suplimentare pentru a corecta problemele de reconstructie.

Reconstructia sanilor nu:
1. Va face sa aratati la fel ca inainte;
2. Va face sa aveti aceleasi senzatii ca in cazul in care ati fi avut sanul normal.