Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil.
Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului.
Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa.
a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri;
b. Produsele alimentare si bauturile – cantitatea de gaze ce difera de la aliment la aliment este o cauza, insa variaza de la persoana la persoana;
c. Intoleranta la lactoza – o persoana ce nu poate digera lactoza cu usurinta, un tip de zahar natural care se gaseste in lapte sau diversele produse lactate, poate avea gaze si balonare, chiar si alte simptome;
d. Constipatia – aceasta poate provoca balonarea;
e. Medicamentele sau suplimentele nutritive;
f. O afectiune, cum ar fi o obstructie intestinala sau boala Crohn;
g. Modificarile la nivelul hormonilor – aceasta este o cauza comuna pentru femei inaintea menstruatiei, deoarece corpurile lor retin lichide.
Simptomele sunt foarte diverse. Sunati la 112 oricand credeti ca ati putea avea nevoie de asistenta medicala de urgenta. De exemplu, sunati in cazul in care :
1. V-ati pierdut cunostinta;
2. Vomitati sange;
3. Aveti scaune cu sange;
4. Aveti dureri sau presiune in piept. Aceasta se poate asocia cu: transpiratii, dificultati de respiratie, greata sau varsaturi, durerea care se extinde de la piept si la gat, la maxilar, la unul sau umbii umeri ori brate.
Sunati-va medicul daca :
1. Aveti dureri severe in zona abdominala;
2. Scaunele dumneavoastra sunt negre sau au urme de sange;
3. Aveti probleme la inghitire;
4. Pierdeti in greutate si nu stiti motivul.
Cand mancati, sistemul digestiv functioneaza prin a faramita alimentele si a le transforma in energie folosita pentru bunastarea celulelor sau pentru diferite procese si functii ale organismului. Dar intestinul gaseste anumite alimente prea grele pentru a face aceste lucruri si se formeaza gazele atunci cand alimentul ramane in colon. Portiunile de alimente ce nu pot fi usor divizate si digerate merg in colon, care este plin de bacterii. Bacteriile din colon fermenteaza aceste particule de alimente nedigerate si rezulta gaze, eructatii si flatulenta.
a. Legumele – zaharurile din unele legume pot duce la gaze intestinale. Ceapa si anghinarea contin fructoza, un alt tip de zahar ar fi rafinoza, care se gaseste in sparanghel, varza de Bruxelles, brocolli sau varza. Legumele ce au fibre solubile, cum ar fi mazarea, pot provoca gaze, acestea fiind digerate in intestinul gros.
b. Fructele – unele fructe contin un anumit tip de zahar, numit sorbitol, ce provoaca gaze in exces. Cele mai ”vinovate” fructe pentru gaze sunt prunele, merele, piersicile sau perele. Guma fara zahar si bomboanele sunt indulcite cu sorbitol, acesta fiind motivul pentru care duc la gaze in exces. Fructele contin si fibre solubile care atunci cand sunt digerate in intestinul gros produc gaze.
c. Alimentele cu amidon – amidonul, care este foarte bogat in carbohidrati, poate provoca gaze, atunci cand tractul digestiv trece prin procesul de faramitare a alimentelor. In capul listei sunt alimentele facute din grau, inclusiv painea, cerealele, pastele si toate acestea pot duce la producerea de gaze intestinale. Alte alimente din aceasta categorie producatoare de gaze sunt porumbul si cartofii. Spre deosebire de toate celelalte alimente ce au amidon, ceea care nu pare sa creeze gaze este orezul.
d. Laptele si produsele lactate – laptele si alte produse lactate contin un zahar numit lactoza, care poate fi foarte dificil pentru tractul digestiv sa fie procesat daca organismul dumnevoastra are suficiente enzime. Branza, inghetata, laptele si toate cele care contin lactoza provoaca gaze in exces pentru oameni.
e. Ovazul – desi fulgii de ovaz reprezinta un mic dejun sanatos si delicios, prin reducerea colesterolului, este totodata si unul dintre alimentele care poate provoca gaze intestinale. Fulgii de ovaz, prajiturile cu fulgi de ovaz sau alte produse ce contin ovaz produc gaze in exces din cauza continutul lor ridicat de fibre solubile. Daca doriti sa mancati ovaz pentru beneficiile asupra sanatatii dumneavoastra, incercati sa le adaugati incet la dieta de zi cu zi in cantitati limitate pentru a da timp corpului sa se adapteze. Daca sunteti un fan al taratei de ovaz, incercati trecerea la tarata de grau, deoarece este bogata in fibre insolubile care trec prin corp, de obicei, fara nicio problema.
f. Fasolea – fasolea creeaza gaze in exces din doua motive: in primul rand, are un continut ridicat de rafinoza – acelasi tip de zahar cauzator de gaze gasit in anumite legume si in al doilea rand, fasolea contine fibre solubile. Tineti evidenta nu numai in ceea ce priveste cantitatea de fasole pe care o consumati, ci alimentele care produc gaze si le-ati putea consuma cu fasole (branza, ceapa).
g. Sucurile si bauturile racoritoare – un suc acidulat sau o bautura dulce provoaca probleme de digestie – gazele la stomac pot fi rezultatul inconfortabil. Carbonatarea sifonului sau a bauturilor racoritoare este doar pentru a crea aer, care duce la gaze. Fructoza, zaharul utilizat pentru a indulci unele dintre aceste bauturi, poate fi greu de digerat, rezultand gaze intestinale.
Sunt si alimente ce sunt foarte bune pentru organism, printre care putem aminti:
a. Castravetii – oamenii folosesc castravetii pentru a reduce umflaturile de sub ochii, insa puteti manca intrucat fac bine abdomenului. Castravetii s-au dovedit a inhiba activitatea enzimelor pro-inflamatorii. Deci, consumati castravete.
b. Bananele – alimentele bogate in potasiu, cum ar fi bananele, avocado, kiwi, portocalele sau fisticul previn retentia de apa prin reglarea nivelului de sodiu din corpul dumneavoastra si pot reduce aparitia balonarii. Bananele au fibre solubile, ce pot scuti sau preveni constipatia.
c. Papaya – continutul de enzime din papaya ajuta la descompunerea proteinelor in sistemul gastro-intestinal, ceea ce face digestia mai usoara. Acest fruct tropical are proprietati anti-inflamatorii, precum si fibre ce sustin un tract digestiv corespunzator.
d. Sparanghelul – continutul de prebiotice ajuta la mentinerea dezvoltarii bacteriilor bune din organism. Acest lucru mentine un echilibru sanatos in sistemul digestiv pentru prevenirea si/sau reducerea gazelor intestinale.
e. Semintele de fenicul – feniculul este un salvator al tubului digestiv. Semintele au un compus ce relaxeaza spasmele gastrointestinale, ce permit gazelor sa treaca mai departe si blocheaza balonarea. Feniculii si semintele de chimen dulce se pot gasi in paine, carnati sau alte preparate din carne. Puteti mesteca semintele direct sau savurati un ceai de fenicul la sfarsitul unei mese.
f. Ghimbirul – este un ajutor digestiv si un anti-inflamator natural. Acesta calmeaza sistemul digestiv si relaxeaza muschii tractului digestiv, ce pot fi scutiti de balonare. Ghimbirul mai contine si o enzima care absoarbe proteinele, reducand gazele intestinale.
g. Ceaiul de musetel sau menta – daca dupa o masa nu va simtiti confortabil, puteti bea o ceasca fierbinte de ceai de menta sau de musetel. Ambele tipuri relaxeaza muschii gastro-intestinali ajutand la disiparea gazului care cauzeaza umflaturi ale stomacului.
Dupa ce va dati seama ce alimente determina o apartie a gazelor intestinale in exces, este timpul sa aveti in vedere dieta dumneavoastra.
1. Luati masuri pentru a evita inghitirea aerului;
2. Mancati incet;
3. Mestecati mancarea bine inainte de a inghiti;
4. Evitati sa vorbiti in timp ce mestecati;
5. Evitati consumul bauturilor prin pai;
6. Evitati pe cat posibil guma de mestecat sau bomboanele;
7. Nu fumati sau nu utilizati alte produse din tutun;
8. Nu consumati alcool;
9. Evitati schimbarile bruste de temperatura ale stomacului, cum ar fi consumul de o bautura rece si apoi una calda;
10. Stati calm. Tensiunea si anxietatea va pot face sa inghititi aer.
11. Pastrati un jurnal alimentar daca banuiti ca anumite alimente provoaca gaze;
12. Dicutati cu medicul dumnevoastra sau un nutritionist despre anumite modalitati de a mentine un regim alimentar echilibrat;
13. Nu mancati mult. Mesele bogate va pot face sa fiti blocat. Incercati sa mancati 6 mese mici pe zi, decat 3 mari;
14. Evitati laxativele;
15. Faceti sport regulat.
Gazele, balonarea si eructatiile sunt de obicei inofensive si dispar fara niciun tratament. Daca acest probleme va fac sa va simtiti inconfortabil, luati urmatoarele masuri pentru a va ajuta la gestionarea simptomelor:
a. Cresteti cantitatea de lichide baute, in special apa;
b. Luati medicamente ce le puteti cumpara fara prescriptie medicala;
c. Luati tablete de carbune activ;
d. Enzimele alimentare ajuta la descompunerea zaharurilor gasite in legume sau cereale, asa ca adaugati in lista produsele alimentare despre care stiti ca va cauzeaza gaze.
Sughitul este de obicei inofensiv si dispare fara niciun tratament. Daca va face uneori sa va simtiti inconfortabil, urmatoarele cai de atac va ajuta sa gestionati simptomele:
a. Inghititi o lingurita de zahar granulat. Nu utilizati acest remediu daca sunteti diagnosticat cu diabet zaharat;
b. Tineti-va respiratia si numarati lent pana la 10;
c. Respirati in mod repetat, intr-o punga de hartie pentru o perioada limitata de timp;
d. Beti repede un pahar de apa rece;
Contactati medicul dumnevoastra daca oricare dintre urmatoarele probleme apar in timpul tratamentului:
a. Sughitul nu dispare cum era de asteptat sau se intoarce frecvent;
b. Problemele de inghitire nu se imbunatatesc;
c. Continuati sa pierdeti din greutate fara sa stiti motivul;
d. Simptomele devin din ce in ce mai severe sau frecvente.
In concluzie, gazele intestinale pot fi cauzate de inghitirea a prea mult aer atunci cand mancati. Unele suplimente actioneaza asupra enzimelor digestive. Luand aceste suplimente inainte de a manca, puteti reduce gazele, insa, totusi, trebuie discutat cu medicul dumneavoastra. Gazele in exces pot fi un semn de avertizare a problemelor de la nivelul tractului digestiv. Daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau cauzeaza dureri mari, consultati medicul pentru a exclude ceva ce poate deveni mai serios.