Leucemia este cancerul tesuturilor care formeaza sangele organismului, inclusiv al maduvei osoase si al sistemului limfatic. Exista multe tipuri de leucemie. Unele forme de leucemie sunt mai frecvente la copii.
Alte forme de leucemie apar mai ales la adulti. Leucemia implica de obicei celulele albe din sange. Celulele albe din sange sunt puternici luptatori impotriva infectiilor - in mod normal cresc si se impart intr-un mod ordonat, pe masura ce corpul are nevoie de ele. Dar la persoanele cu leucemie, maduva osoasa produce o cantitate excesiva de globule albe anormale, care nu functioneaza corect.
Simptomele leucemiei variaza, in functie de tipul de leucemie.
Semnele si simptomele comune ale leucemiei includ:
•Febra sau frisoane
•Oboseala persistenta, slabiciune
•Infectii frecvente sau severe
•Pierde in greutate fara sa incerci
•Ganglioni limfatici umflati, ficatul sau splina marite
•Sangerare sau vanatai usoare
•Sangerari nazale recurente
•Pete mici rosii in piele (petesii)
•Transpiratie excesiva, mai ales noaptea
•Dureri osoase sau sensibilitate
Leucemia incepe atunci cand ADN-ul unei singure celule din maduva dvs. osoasa se modifica (muteaza). ADN-ul este „codul de instructiuni” care spune unei celule cand sa creasca, cum sa se dezvolte si cand sa moara. Din cauza mutatiei sau a erorii de codare, celulele leucemice continua sa se inmulteasca.
Toate celulele care provin din celula mutanta originala au si ADN-ul mutant. Oamenii de stiinta nu stiu ce cauzeaza mutarea acestor celule in curs de dezvoltare. Ei au reusit sa identifice cateva mutatii comune pe care le au persoanele diagnosticate cu diferite tipuri de leucemie.
Factori ce pot influenta aparitia acestei afectiuni
a. Expunerea la raze X inainte de nastere;
b. Expunerea la radiatii;
c. In trecut, s-a apelat la chimioterapie;
d. Schimbari genetice.
Diversele conditii genetice sunt:
a. Neurofibromatoza de tipul 1;
b. Sindromul Shwachman;
c. Sindromul Bloom;
d. Ataxie-telangiectazie
1. Leucemia mieloida acuta – in anul 2015, pana in prezent, aproximativ 20.830 de persoane au dezvoltat acest tip de leucemie, un tip de cancer in care maduva osoasa face ca globulele rosii din sange, mieloblastele sau trombocitele sa fie bolnave.
2. Leucemia mieloida cronica – acest tip de leucemie a afectat in acest an aproximvativ 6.660 de persoane. In acest tip de cancer, maduva osoasa produce prea multe celule albe din sange nesanatoase.
3. Leucemia limfocitara acuta – aceasta este un tip de cancer al sangelui in care maduva osoasa produce prea multe celule albe din sange nesanatoase. Anul acesta, aproximativ 6.250 de persoane sufera de acest tip de leucemie.
4. Leucemia limfocitara cronica – aproximativ 14.620 de persoane au fost diagnosticate in 2015, fiind un tip de cancer in care maduva osoasa produce prea multe celule din sange bolnave.
Leucemia se produce in maduva osoasa. Maduva osoasa este partea moale a oaselor. Acolo se afla celulele sanguine noi (globulele rosii, globulele albe, trombocitele). La sugari, maduva osoasa activa se gaseste in aproape toate oasele din corp, iar la adolescenta se gaseste in principal in oasele plate (craniu, omoplati, coaste si oasele soldului) sau vertebre (oasele ce alcatuiesc coloana vertebrala). Celulele albe ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Avand prea putine globule albe, sistemul imunitar este slabit si probabil puteti dezvolta o infectie in corp.
Tipul specific de leucemie depinde de tipul celulei din sange care a devenit canceroasa. Spre exemplu, in cazul leucemiei limfocitare acute, limfoblastele, ce sunt celulele imature din celulele albe din sange, sunt afectate. In cazul leucemiei mieloide cronice, tipul de celule afectate sunt granulocitele.
Rezultatele analizelor de sange de rutina va pot avertiza ca este posibil sa aveti o forma acuta sau cronica de leucemie care necesita teste suplimentare. Sau va pot recomanda un examen daca aveti simptome de leucemie.
Examenele si testele de diagnosticare pot include:
•Examen fizic: Medicul va intreba despre simptome si evetuale modificari precum adenopatii, hepato-splenomegalie.. De asemenea, va pot inspecta gingiile pentru sangerare si umflare. Ei pot cauta o eruptie cutanata asociata cu leucemie care poate aparea rosie, violeta sau maro.
•Hemoleucograma completa: Acest test de sange informeaza daca aveti niveluri anormale de globule rosii, globule albe si trombocite. Daca aveti leucemie, probabil ca veti avea un numar mai mare decat normal de globule albe.
•Examinarea celulelor sanguine: Citometria in flux si frotiul de sange periferic sunt teste suplimentare pe care medicul dumneavoastra le poate solicita.
•Biopsie de maduva osoasa (aspiratie de maduva osoasa): se poate efectua o biopsie daca aveti un numar anormal de globule albe. Un ac lung introdus in maduva osoasa (de obicei in osul pelvin) extrage lichid in timpul procedurii. Proba de lichid este testata intr-un laborator pentru celulele leucemice. O biopsie a maduvei osoase ajuta la determinarea procentului de celule anormale din maduva osoasa, confirmand un diagnostic de leucemie.
•Imagistica si alte teste: medicul poate comanda o radiografie toracica, o tomografie computerizata sau o scanare prin rezonanta magnetica (RMN) daca simptomele indica ca leucemia v-a afectat oasele, organele sau tesuturile. Celulele leucemice nu apar la imagini.
•Punctie lombara: medicul poate testa o proba de lichid cefalorahidian pentru a vedea daca leucemia sa raspandit in lichidul spinal din jurul creierului si maduvei spinarii.
1.Tratament pentru copiii ce sufera de leucemie limfocitara acuta
Principalul tratament pentru copiii cu leucemie limfocitara acuta este chimioterapia, care este impartita in trei etape: inductie, consolidare, intretinere.
Scopul chimioterapiei de inductie este acela de a se realiza o remisie. Acest lucru inseamna ca celulele leucemice nu mai sunt gasite in probele de maduva osoasa, celulele normale din maduva intorcandu-se, astfel ele devin normale.
Consolidarea dureaza intre una si doua luni de zile. Aceasta faza reduce numarul de celule leucemice existente inca in organism. Mai multe medicamente sunt combinate pentru a ajuta la prevenirea actiunii celulelor leucemice ramase. In cazul in care leucemia ramane in remisie dupa inductie si consolidare, terapia de intretinere poate incepe, prin utilizarea unor medicamente necesare leucemiei.
2.Tratamentul pentru copiii ce sufera de leucemie mieloida acuta
Principalul tratament include chimioterapia, ce este impartita in doua faze: inductie si consolidarea. Tratamentul pentru acest tip de leucemie se face cu diferite medicamente, printre care amintim: daunorubicina sau citarbina, ce sunt adiminstrate mai multe zile la rand.
Programul de tratament repetat poate dura de la zece zile pana la doua saptamani. Aproximativ 90% dintre copiii cu acest tip de leucemie intra in remisie dupa terapia de inductie. Acest lucru inseamna ca nu s-a aratat niciun semn de leucemie cu ajutorul testelor standard de laborator, dar aceasta nu inseamna ca leucemia a fost vindecata.
Consolidarea incepe dupa faza de inductie. Scopul este de a distruge eventualele celule leucemice ramase, folosind un tratament mai intensiv.
Tratamentul pentru copiii cu leucemie promielocitara acuta (subtip de leucemie mieloida acuta) se face in trei faze, si anume: inductie, consolidare, intretinere. Mai multi copii cu acest subtip de leucemie au sangerari si probleme de coagulare a sangelui. Consolidarea este similara cu inductia, folosindu-se impreuna daunorubicina cu citarabina.
Terapiile complementare si alternative pentru leucemie la copii
Aceste metode pot include vitamine, plante medicinale sau diete speciale, ori alte metode, cum ar fi acupunctura sau masajul.
Cele mai multe metode complementare de tratament nu sunt oferite ca remediu pentru cancer. In principal, aceste metode sunt folosite pentru a ajuta oamenii sa se simta mai bine. Unele metode care sunt folosite cu tratamentul regulat sunt menite sa reduca stresul, acupunctura este utilizata pentru a ajuta la ameliorarea durerilor sau ceaiurile de menta pentru a calma greata.
Unele metode de acest fel s-au dovedit a fi un adevarat succes, insa unele au au avut reactii adverse. Tratamentele alternative sunt oferite drept cure pentru cancer. Aceste tratamente nu s-au dovedit a fi sigure si eficiente in studiile clinice realizate. Unele dintre aceste metode pot fi periculoase sau au efecte secundare, punand viata in pericol. Dar cel mai mare pericol in cele mai multe cazuri este ca un copil suferind de aceasta boala ar putea pierde sansa de a fi ajutat de un tratament medical standard. Amanarea sau intreruperea tratamentelor medicale ofera sansa cancerului sa se dezvolte pe o perioada de timp mai lunga.
Faceti o programare la medicul dumneavoastra daca aveti semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza. Simptomele leucemiei sunt adesea vagi si nu specifice. Puteti trece cu vederea simptomele precoce ale leucemiei, deoarece acestea pot semana cu simptomele gripei si ale altor boli comune. Uneori, leucemia este descoperita in timpul analizelor de sange pentru o alta afectiune.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4365-leukemia