Atunci cand vreti sa faceti fata cicatricilor provocate de acnee sau de semnele extinse, probabil ca ati incercat sa scapati de ele folosind diverse produse, sau doar ati renuntat la ideea ca mai puteti vindeca aceste urme.
Dar lucrurile pe care le cunoaste toata lumea despre vindecarea acestor cicatrici si prevenirea lor sunt de cele mai multe ori expirate si uneori chiar gresite. Iata ce spun medicii dermatologi despre aceste mituri si care este adevarul in legatura cu ele.
Mit: orice schimbare cu privire la piele (ten) este o cicatrice
De fapt, cuvantul ”cicatrice” este deseori gresit folosit pentru a descrie o schimbare in ceea ce priveste culoarea pielii, insa o cicatrice are caracteristici care merg dincolo de o diferenta de pigmentare. O astfel de problema apare atunci cand textura pielii se schimba, nu culoarea ei. Daca va atingeti fata cu varfurile degetelor si simtiti o textura care iese in evidenta sau, din contra, prea adancita, aceasta este cu adevarat o cicatrice.
Cel mai adesea, oamenii considera decolorarea lasata in urma de acnee drept cicatrizare, cand de fapt este o simpla pigmentare mai adanca ce poate fi luminata cu produse ce contin ingrediente ca hidrochinona, acidul kojic si retinol.
O cicatrice veritabila de obicei cere tratament profesional pentru a se simti o diferenta semnificativa, desi hidratarea si protectia impotriva soarelui le pot preveni sa apara, permitandu-i pielii sa se regenereze cand intampina probleme.
Mit: pastrand acoperite taieturile, preveniti cicatricile
Atunci cand tocmai v-ati taiat, va acoperiti rana cu un bandaj pentru a o ajuta sa se vindece mai repede si a preveni aparitia unei cicatrici. Acest fapt nu este tocmai cel mai potrivit.
Taieturile trebuie ”sa respire” pentru a se vindeca de la sine. Cand tratati o rana proaspata, folositi un antiseptic precum peroxidul de hidrogen pentru a o dezinfecta. Apoi acoperiti cu un bandaj in timpul zilei pentru a preveni abraziunile si expunerea la soare si indepartati bandajul seara, astfel incat rana sa poata respira.
In cazul in care continuati sa aplicati produse antibacteriene, acestea vor micsora nivelul de colagen si vor impiedica vindecarea rapida. Tot ceea ce aveti nevoie dupa prima dezinfectare este sapun si apa pentru a pastra rana curata.
Mit: trebuie sa asteptati inainte de a trata o cicatrice
Exista o perceptie extrem de gresita, conform careia trebuie sa asteptati pentru a vindeca o cicatrice, gandind ca este deja una veche. Cel mai bun moment de a vindeca o cicatrice este pana intr-o luna dupa ce a aparut.
Din fericire, exista multe posibilitati in ziua de astazi, de la operatii laser pana la piele chimica ce acopera zona si care poate imbunatati aspectul diferitelor tipuri de cicatrici.
Cele de dimensiuni mari sau cele de tip crater sunt uneori micsorate cu o mica incizie pe care medicul o coase pentru a se inchide. Desi noile cicatrici intotdeauna au o reactie mai buna, nu este niciodata prea tarziu sa observati imbunatatiri dupa tratament.
Mit: doar ingrasarea cauzeaza vergeturi
Da, fluctuatiile de greutate reprezinta cauza primara a vergeturilor, insa nu este singura. Acele dungi in timpul ingrasarii surclaseaza crearea celulelor pielii. Ganditi-va la cresterea brusca din timpul adolescentei, in unele cazuri, semnele albe acopera zone ca soldurile, sanii si axilele.
Daca vergeturile sunt descoperite cat mai devreme, prescrierea unei creme cu retinol poate diminua aparitia lor prin inmultirea celulelor pielii. Totusi, standardul pentru tratamentele de astazi este folosirea operatiei cu laser, care stimuleaza vindecarea pielii prin marirea nivelului de producere a colagenului.
O sedinta de acest fel cu un aparat profesional costa intre 200 si 350 de euro. Daca nu va permiteti, va puteti consola cu gandul ca 99% dintre femei prezinta vergeturi. Cel putin nu sunteti singura.