Gestionarea migrenelor la serviciu

Generalitati

Migrena este un tip de durere de cap localizata intr-o anumita zona a capului si uneori insotita de o sensibilitate pronuntata la lumina si zgomote.

Alte simptome comune ale migrenei sunt reprezentate de greturi si stare de voma.

Migrenele cresc de obicei progresiv in intensitate si devin mai puternice.

Atunci cand aceste dureri de cap sunt usoare sau moderate, sunt de obicei descrise ca fiind permanente si constante. Atunci cand sunt severe, migrenele sunt trepidante si pulsatoare.

Unele migrene se accentueaza prin miscari ale capului nepotrivite, stranut, incordari si efort fizic. Unii pacienti pot deveni sensibili la lumina si la zgomote, acestia preferand sa se intinda in pat, intr-o camera intunecoasa si lipsita de sunete pentru a scapa de simptome.

Mai des inalnita la femei decat la barbati, migrena este o conditie cronica, iar durerile de cap pot avea loc rar sau de cateva ori pe saptamana. Desi migrenele pot avea loc oricand, momentul din zi cand se petrec cel mai des este dimineata. De asemenea, acestea pot incepe inca din somn.

Debutul migrenelor de obicei are loc intre 5 si 35 de ani. Este tratabila, dar nu vindecabila si nu este considerata o conditie care poate ameninta viata, chiar daca o migrena severa cauzeaza simptome destul de serioase si are un impact ce poate duce la afectarea calitatii vietii unei persoane.

Formele migrenei

-Migrena hemiplegica – marcata de paralizia temporara a unei parti a corpului (hemiplegie), vedere neclara si ameteli;

-Migrena oftalmologica – durerea acestei probleme este localizata in jurul ochilor; durerea de cap poate fi insotita de pleoape cazute si tulburari de vedere.

-Migrena arterei bazilare – aceasta se petrece la adolescente sau la femeile tinere. Rezulta din spasmul arterei bazilare, un vas de sange major la baza creierului. Simptomele pot include ameteli, vedere neclara, coordonare motorie saraca, dificultati de vorbire si de auz si probleme de constiinta.

-Durerea de cap cauzata de efortul fizic – un tip de durere de cap vasculara determinata de efortul fizic depus, cum ar fi alergatul, indoire si ridicare sau chiar tuse si stranut. Aceasta durere de cap nu dureaza mai mult de cateva minute.

-Starea migrenoasa – o forma de migrena rara, continua si extrem de severa cu dureri si greturi atat de intense, incat persoana care le detine trebuie sa fie spitalizata.

-Migrena fara dureri de cap – este o conditie caracterizata de simptomele migrenei, ca deteriorarea vizuala, greturi, stari de voma, constipatie sau diaree, dar fara dureri de cap.

Factori ai migrenelor

-Foamea (saritul peste mese);
-Alcoolul (in special vinul rosu);
-Consumul de alimente ce contin glutamat de monosodiu sau bogate in cafeina (cafea, ceai) sau nitrati si nitriti (carnea conservata) sau care contin tiramina (branzeturile vechi);
-Menstruatia sau contraceptivele pe cale orala;
-Somnul prea lung sau lipsa acestuia;
-Stresul la serviciu si in viata personala;
-Factori din mediul inconjutaror, cum ar fi lumina extrem de puternica, mirosurile puternice, schimbarea vremii sau altitudinea mare.

Pentru ca locul de munca este unul dintre factorii cei mai importanti ai aparitiei migrenelor, veti afla cum puteti manageria aceste dureri de cap la serviciu. Stresul, un declansator comun al migrenelor, este deseori legat de alti factori cum ar fi prea multa cafeina, lipsa somnului sau saritul peste mese.

Daca va iubiti slujba pe care o considerati total relaxanta, nu veti avea nevoie de sfaturi in ceea ce privesc migrenele si stresul. Dar daca experimentati stresul la serviciu, atunci poate fi vorba despre migrena. Pentru a le face fata mai usor, trebuie sa va dati seama care si unde sunt declansatorii acestora. Pentru multe persoane, locul de munca este un mediu declansator.

Studiile au aratat ca forma de stres care atrage dupa sine durerile apasatoare de cap este stresul zilnic, nu cel ocazional cum ar fi casatoria sau un nou-nascut.
Stresul la serviciu poate implica dificultati cu ceilalti colegi sau cu superiorul, lucrul pana tarziu, munca cu un termen limita sau doar cand munciti atunci cand doriti sa faceti altceva.

In timp ce stresul este principalul factor, asta nu inseamna ca nu exista si altii. Spre exemplu:

-Lumina: lumina puternica, lumina palpaitoare si lumina de la ecranul computerului pot declansa durerile de cap din cauza cailor senzoriale implicate in migrene. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu migrene sunt atat de sensibile la lumina incat chiar oamenii cu vedere slaba au experimentat dureri extreme atunci cand au fost expusi la lumina.

-Mirosurile: colegii de serviciu nu trebuie sa intentioneze sa declanseze o migrena – daca doar fumeaza langa locul dumneavoastra unde lucrati sau daca se parfumeaza cu o apa de colonie extrem de puternica, chiar ar putea sa va provoace o migrena puternica. Alte mirosuri toxice la serviciu ar putea fi reprezentate de chimicale sau de produsele de curatenie.

-Zgomotele: un loc de munca zgomotos poate provoca durerile de cap. Un sunet permanent puternic sau unul brusc poate produce o migrena sau o poate inrautati.

-Mancarea si bautura: sunt multe tipuri de alimente care pot provoca durerea de cap, deci este important sa urmariti ceea ce consumati la serviciu, mai ales daca renuntati la dieta in timpul pauzelor de la munca. Factorii comuni sunt masa de pranz si ciocolata. Chiar si un indulcitor artificial introdus intr-o ceasca de cafea poate fi cauza.

-Suprasolicitarea: daca serviciul presupune perioade lungi de efort fizic, acesta poate fi vinovatul pentru durerile dumneavoastra de cap. Pe de alta parte, exercitiile fizice regulate pot fi bune pentru migrene, la fel de bune precum actiunea medicamentelor.

-Calatoriile: daca jobul dumneavoastra presupune sa calatoriti, schimbarile de temperatura, raul provocat de mijloacele de transport (exemplu: avion), schimbarea altitudinii, chiar si stresul in urma asteptarii avionului in aeroport pot provoca migrene.

Prevenirea migrenelor

Atunci cand simtiti o durere de cap care porneste la serviciu, amintiti-va acesti pasi:

La primul semn al unei dureri de cap, luati un medicament de alinare a durerii. Sperand ca va disparea cu timpul nu este o modalitate potrivita de a privi problema, mai ales daca durerea este o migrena.

Pacientii cu migrena ale caror dureri de cap sunt precedate de flash-uri de lumina ar trebui sa foloseasca acest semnal pentru a lua un medicament care sa inceteze durerea. Nu asteptati ca migrena sa se accentueze.

Pentru durerile de cap obisnuite, incercati sa luati o aspirina sau un medicament care sa contina cafeina. Potrivit unei informatii medicale, cafeina imbunatateste abilitatea analgezica fata de alte medicamente cu 40%.

Beti multa apa atunci cand luati medicamentul pentru alinarea durerilor de cap. Deshidratarea poate cauza durere cu mult inainte de a vi se face sete. Aerul conditionat folosit vara si unele tipuri de aer cald utilizat iarna pot usca atmosfera din birou. Continuati sa beti multa apa.

Luati o pauza de la toti factorii stresanti. Petrecand cateva minute departe de ecranul computerului, de concentrarea intensa, de sunetul telefonului – toti acestia fiind stimuli senzoriali care aduc sau inrautatesc durerile de cap. Dati-i medicamentului timp sa actioneze inainte de a va termina activitatile.

Daca aveti un birou in care puteti diminua luminile pentru cateva minute, incercati si acest lucru pentru a bloca distragerile.

Dupa asemenea episoade de migrene, ar fi bine sa stiti si cum sa preveniti durerile de cap:

Tineti stresul sub control. Invatand cum sa micsorati stresul la serviciu este solutia pentru preventia durerilor de cap. Faceti o lista a responsabilitatilor prioritare pentru a putea tine sub control activitatile. Atunci cand sarcinile fac imposibila reducerea stresului, cel putin luati o pauza de la ele. Exercitiul este o modalitate de a elibera stresul si tensiunea.

Urmariti factorii durerilor de cap. Pastrati notite pentru a descoperi declansatorii migrenelor de la serviciu, cum ar fi luminile prea intense, lumina soarelui, zgomotele puternice si unele mirosuri (orice de la un parfum prea puternic pana la mirosul de tigari si produsele chimice de curatare).

Incercati sa gasiti solutii pentru a le evita, precum purtarea dopurilor de urechi sau casti care sa reduca sunetele din mediul inconjurator daca locul dumneavoastra de munca este situat intr-o zona zgomotoasa.

Fiti mai ergonomic. Oboseala ochilor din privitul la ecranul calculatorului pentru o perioada lunga de timp nu este singura cauza a durerilor de cap. La fel de importanta este si postura; ganditi-va cat de des stati cocosat peste birou. In afara de a avea un scaun ergonomic si tastatura pozitionata corespunzator, luati pauze mici si dese in timpul zilei pentru a va intinde picioarele, spatele, mainile si gatul.

Deja stiti ca aceste migrene pot cauza dureri, nefericire, dar trebuie sa stiti ca un grup de cercetatori a sugerat ca ele pot creste riscul pentru alte probleme, incluzand depresia, anxietatea si bolile cardiovasculare. In unele cazuri, tratand durerile de cap poate avea un efect pozitiv pentru alte tulburari de care se leaga.

Depresia si anxietatea. Atunci cand vine vorba despre relatia dintre migrena si bolile psihologice ca depresia si anxietatea, se poate spune ca este o legatura bidirectionala.

Persoanele cu boli psihiatrice au mai multe migrene, dar daca aveti migrene, calitatea vietii este mai scazuta si poate conduce la depresie, pentru ca puteti fi atat de ingrijorat de durerile de cap, incat sa dezvoltati anxietate. Intr-un studiu, femeile care au avut o migrena sunt cu 36% mai predispuse la a deveni depresive, comparativ cu persoanele care nu au avut niciodata o astfel de migrena.

Bolile cardiovasculare. Mai mult de o treime din persoanele cu migrena au experimentat tulburari vizuale ca luminile intermitente sau o pierdere temporara a vederii. Unele cercetari au aratat ca aceste simptome cresc riscul de a capata boli cardiovasculare.

Una dintre teorii ar fi ca in timpul migrenelor se elibereaza niste chimicale inflamatorii care pot afecta peretele vaselor de sange, cauzand atac de cord. La fel si controland migrenele va scadea riscul de boli cardiovasculare. De aceea, asigurati-va ca tensiunea arteriala, colesterolul si glicemia sunt la nivel normal si renuntati la fumat.

Obezitatea. Unele dovezi sugereaza ca persoanele cu dureri de cap sunt mai degraba supraponderale si ca migrenele pot fi mai frecvente si mai severe decat la oamenii cu greutate normala. Exista mai multe studii care arata ca pierderea greutatii poate ajuta la scaderea migrenelor.

Alergiile. Daca aveti alergii care se manifesta prin simptome ce privesc nasul, sunteti mai predispusi la a avea migrene. Motivul ar fi ca nervul trigemen, care este implicat in producerea durerilor de cap, suplineste mucoasa nazala. Alergiile nazale au loc atunci cand exista o iritatie sau o inflamatie a nervului de alergeni. Totodata, durerile de cap apar din cauza insuficientei cantitati de oxigen datorata blocarii cailor nazale.

Pentru a va proteja starea de bine, fiti constient de aceste riscuri si monitorizati-va sanatatea odata cu tratarea migrenelor.