Remedii naturiste pentru alergii

Generalitati

Alergia este un mod special de a reactiona al organismului sub actiunea unor microbi sau substante, numite alergeni. Pacientul intra in contact direct cu alergenii prin piele sau indirect prin mucoasele a diferite organe sau prin sistemul sanguin.

Reactiile alergice pot fi cauzate de o gama variata de substante.
Printre acestea se afla polenul, praful, produsele cosmetice, parul de animale, diferite plante, seruri, vaccinuri si droguri.

Aceste reactii apar si din cauza unor agenti fizici cum ar fi:
- frigul;
- caldura;
- lumina soarelui;
- substante care se gasesc in alimente.
Alimentele care declanseaza frecvent reactii alergice: portocalele, laptele, ouale, graul, pestele, fructele de mare, ciocolata, tomatele si capsunile.

Simptome

Simptomele alergice difera in functie de partea corpului care este afectata.

Principalele simptome sunt:
- dureri de cap;
- migrene;
- iritabilitate;
- nervozitate;
- depresie;
- ameteli;
- nevralgie;
- conjunctivita;
- eczema;
- febra fanului;
- voma;
- diareea;
- urticarie;
- astm;
- inflamarea ochilor si a fetei.
De asemenea, exista posibilitatea ca simptomele alergiei sa difere de la individ la individ.

Cauze

Reactiile alergice pot fi mai frecvente la cei cu o alimentatie dezechilibrata a un stil de viata dezordonat.
De asemenea, pot fi declansate de consumul ridicat de alimente procesate, care au un continut ridicat de aditivi alimentari, dar si de stresul emotional.

Remedii naturiste

1. Tratament cu ajutorul nutrientilor

Frecvent aportul de vitamina B5 sau acid pantotenic este benefic in prevenirea si tratarea alergiilor. Pentru a beneficia de acest ajutor specialistii recomanda administrarea pe cale orala a unei doze de 100 mg de vitamina B5, zilnic.

De asemenea potrivit studiilor o doza de 400 mg de vitamina E administrata zilnic, timp de 4-6 saptamani ajuta la ameliorarea simptomelor alergice deoarece aceasta poseda proprietati anti-alergice.

2. Tratament cu ulei de ricin

Intr-un pahar cu suc de fructe, legume sau apa, se pun 5 picaturi de ulei de ricin iar amestecul este consumat dimineata pe stomacul gol, fiind benefic in tratarea alergiilor intestinale si tegumentare.

3. Tratament cu lime

Limele sunt indicate in tratarea oricarui tip de alergie. Se stoarce o jumatate de lima intr-un pahar cu apa calduta, dupa care se indulceste cu o lingurita cu miere.

Amestecul se administreaza numai dimineata, timp de cateva luni. Limele actioneaza ca un agent detoxifiant si antialergic. Tratamentul cu lime nu este recomandat persoanelor alergice la citrice.

4. Tratament cu banane

Pacientii care trebuie sa se trateze de alergie alimentara sau care au suferit in mod repetat de afectiuni digestive, astm si eczeme, trebuie sa consume zilnic 1-2 banane. Trebuie mentionat ca aceste fructe pot declansa reactii alergice in randul persoanelor sensibile.
5. Tratament cu suc de legume si fructe

O cantitate de 500 ml de suc de morcov sau un amestec format din suc de morcovi, sfecla si castraveti este benefic in tratarea alergiilor.
Pentru amestec se recomanda folosirea a 100 ml suc de sfecla, 100 ml suc de castravete si 300 ml suc de morcov.

Diete pentru alergii

Suc proaspat de fructe
Cea mai buna modalitate de a preveni sau de a invinge alergiile este de a-ti intari sistemul imunitar. Pentru inceput pacientul trebuie sa consume suc proaspat de fructe, timp de 4-5 zile. Repetarea consumului ajuta la o mai buna toleranta la alergii.

Monodieta cu legume si fructe
Dupa dieta cu suc, pacientului trebuie sa adopte timp de o saptamana o monodieta bazata pe fructe si legume, cum ar fi: morcovi, struguri si mere.

Dupa prima saptamana de monodieta se recomanda introducerea in alimentatie a unui nou produs, dupa o alta saptamana se mai introduce un produs s.a.m.d. Dupa 4 saptamani in regimul alimentar zilnic vor fi introduse alimentele care contin proteine. Daca observi un inceput de reactie alergica, atunci consumul respectivului aliment va fi intrerupt si se incearca introducerea altui aliment.

Evita alimentele care contin conservanti sau aditivi alimentari
Printre alimentele care ar trebui excluse din dieta se afla: ceaiul, cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase, alcoolul, zaharul si produsele preparate din carne, peste, pui, tutun, lapte, branza, sarea, muraturile, dar si alimentele care contin aditivi alimentari, conservanti si arome.

Alte tratamente

Spune nu stresului si practica exercitii mentale si yoga!

In cazul afectiunilor alergice stresul inseamna agravarea bolii, motiv pentru care este esential pentru pacient sa practice diferite metode de relaxare, exercitii fizice sau sa mediteze.

Dintre practicile yoga sunt recomandate yogamudra, ardh-matsyendrasana, sarvangasana, shavasana, si anuloma-viloma pranayama deoarece si-au dovedit eficienta, de-a lungul timpului, in tratarea alergiilor.