Cat de mult va afecteaza fumatul aspectul fizic

Generalitati

Fumatul este un factor de risc important pentru numeroase afectiuni, insa are un efect negativ si asupra aspectului fizic al consumatorului de tutun. Specialistii avertizeaza fumatorii ca acest viciu accelereaza aparitia semnelor de imbatranire si creste vulnerabilitatea in fata bolilor.

Tutunul este considerat a fi un "drog usor", insa impactul pe care il are asupra sanatatii si frumusetii este unul semnificativ. Renuntarea la fumat aduce o serie intreaga de beneficii fiziologice si mentale, inclusiv din prisma unui aspect fizic mai placut.

Schimbarile produse de fumat la nivel fizic

Fumatul afecteaza estetica si structura tesutului cutanat, imbolnaveste dantura si compromite sanatatea parului. Acest viciu poate adauga ani intregi varstei cronologice a unei persoane, provocand probleme de fertilitate, rezistenta osoasa si respiratie.

Pielea lasata de sub ochi

Dupa aproximativ 15 ani de fumat, un semn fizic distinctiv pentru un fumator este pielea lasata de sub ochi. Produsii secundari ai tutunului afecteaza structura colagenului din piele, determinand-o sa isi piarda prematur elasticitatea si nivelul optim de hidratare. De asemenea, tenul are de suferit mai mult de pe urma consumului de tutun, fiind mai sensibil in fata actiunii razelor ultraviolete.

Paloarea pielii

Fumatul priveaza pielea de oxigen si de nutrientii esentiali pentru mentinerea sanatatii tesutului cutanat. Astfel, pielea fumatorului tinde sa capete o paloare sesizabila, iar in unele cazuri poate sa fie afectata de hiperpigmentare. Aceste schimbari pot sa inceapa inca de la varste tinere, spre deosebire de alte transformari fizice provocate de fumat.

Pierderea elasticitatii pielii

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice, multe dintre acestea atacand in mod direct colagenul si elastina din piele, fibrele care dau pielii rezistenta si elasticitate. Fumatul activ, impreuna cu cel pasiv, degradeaza elementele constitutive ale tesutului cutanat, pana in punctul in care pielea isi pierde tonicitatea si devine susceptibila in fata ridurilor.

Pierderea fermitatii bratelor si a bustului

Efectele nocive asupra esteticii corporale ale fumatului nu se limiteaza doar la aspectul tenului. Ele se reflecta si in forma corporala generala. Pe masura ce pielea isi pierde tot mai mult din elasticitate pe fondul actiunii substantelor continute si emanate de tigarete, anumite portiuni din tesutul cutanat isi pierd din fermitate. Primele afectate sunt partea inferioara a bratelor si bustul.

Ridarea buzelor

Fumatul are doua efecte neplacute asupra aspectului buzelor. In primul rand, fumatorii folosesc anumiti muschi faciali atunci cand absorb fumul din tigarete, ceea ce le cauzeaza riduri faciale dinamice la care nefumatorii nu sunt expusi de obicei. In al doilea rand, afectarea structurilor de colagen si elastina este vizibila si in subtierea buzelor, care ajung sa fie brazdate de riduri accentuate si lipsite de volum si elasticitate.

Aparitia de pete cutanate

Petele cutanate, portiuni inchise la culoare care apar de regula pe suprafata tenului si a mainilor, pot sa apara pe fondul expunerii prelungite si neprotejate la soare. Insa oamenii de stiinta au descoperit ca fumatorii sunt mai susceptibili la aceasta problema cutanata, de vreme ce pielea lor este sensibilizata suplimentar de substantele nocive la care este expusa atat din interiorul corpului, cat si din exterior.

Problemele danturii

Ingalbenirea dintilor din cauza fumului de tigara este un efect binecunoscut al acestui viciu, insa nu este din pacate singura consecinta a fumatului asupra danturii. Acumularea tartrului dentar este favorizata, iar riscul dezvoltarii afectiunilor gingivale este semnificativ mai ridicat in cazul fumatorului. Alte probleme de sanatate orala asociate cu acest viciu sunt halena (respiratia urat mirositoare) si caderea dintilor.

Patarea degetelor

Un alt efect neplacut al fumatului asupra esteticii corporale este patarea unghiilor si a partii interioare a degetelor in care este tinuta de obicei tigareta. Vestea buna este ca acest efect neplacut al fumatului, alaturi de ingalbenirea dintilor, dispare la scurt timp dupa renuntarea la viciu.

Accelerarea pierderii parului

Atat femeile, cat si barbatii tind sa observe o subtiere a firului de par pe masura ce inainteaza in varsta, insa fumatul grabeste acest proces natural. O serie de studii dedicate studierii acestui fenomen au descoperit ca fumatorii sunt mai susceptibili pierderii parului si calvitiei. De pilda, cercetatorii din Taiwan au demonstrat ca viciul fumatului este un factor de risc cert pentru rata crescuta de calvitie inregistrata in randul barbatilor de origine asiatica.

Cresterea riscului de cataracta

Pana si organele de vaz au de suferit din pricina fumatului. Fumatul creste predispozitia la instalarea cataractei odata cu inaintarea in varsta. Afectiunea este caracterizata prin opacifierea cristalinului natural din ochiul uman, fenomen soldat cu blocarea pasajului fasciculului luminos catre retina.

Predispozitia crescuta la psoriazis

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, manifestata prin aparitia de portiuni descuamate, ingrosate, pe suprafata pielii (de obicei la nivelul genunchilor, coatelor, mainilor, picioarelor sau al spatelui). Studiile recente arata ca fumatul este un factor de risc important in aparitia acestei boli dermatologice.

Aparitia prematura a ridurilor de expresie

Primele riduri care apar la nivelul fetei sunt cele din jurul ochilor, denumite popular "laba gastei", apar mai devreme si sunt mai adanci in cazul fumatorilor. Caldura emanata de tigaretele aprinse si mimica fetei din timpul consumului acestora contribuie la formarea acestor linii adanci inestetice. Totodata, chimicalele din tutunul inhalat afecteaza structurile pielii din interior, alaturi de vasele de sange din proximitatea ochilor.
Vindecarea lenta a ranilor

Nicotina cauzeaza vasoconstrictia, ingustarea vaselor de sange care restrictioneaza circulatia normala a fluxului sanguin catre toate organele si tesuturile corpului. Acest lucru inseamna ca ranile se vindeca mai lent, iar cicatricele ramase sunt mai mari si mai pigmentate.