10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

Generalitati

In sezonul rece, anumite bauturi savuroase pot fi benefice pentru sanatatea inimii, cata vreme sunt preparate din ingredientele potrivite. Intrucat nu contin alcool, ele pot fi consumate chiar si de persoanele care sufera de fibrilatie atriala.

Ciocolata neagra, scortisoara, ghimbirul sau sucul de rodii ajuta nu doar la prepararea unor bauturi delicioase, ci si la mentinerea sanatatii aparatului cardiac. Chiar si asa, ele contin zahar si calorii, de aceea trebuie sa fie consumate cu moderatie.

Bauturi sanatoase pentru sistemul cardio-vascular

1. Cocktail de merisoare

Cocktailul de merisoare impresioneaza atat prin aspect, cat si prin aromele sale deosebite. Pentru a-l prepara, aveti nevoie de suc de merisoare natural, pe care sa il amestecati cu scortisoara (sub forma de praf) si cuisoare. Puneti-l la fiert, iar cand da in clocot, stingeti aragazul si adaugati o lingura de zahar si cateva merisoare intregi.

Sucul de merisoare este bogat in antioxidanti, cu numeroase beneficii pentru organism, printre care se numara si diminuarea riscului instalarii bolilor cardiace. Scortisoara s-a dovedit a fi eficienta in prevenirea afectiunilor inimii. Un gram de scortisoara consumat zilnic, pe parcursul a 40 de zile, contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau, ceea ce inseamna ca inima va fi protejata de afectiuni precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Combinatia de proprietati antiinflamatoare si antioxidante ale cuisoarelor aduce majore beneficii sanatatii, de la prevenirea bolilor de inima pana la prevenirea cancerului, dar si incetinirea degradarii oaselor si cartilajelor, cauzata de artrita.

2. Bautura calda cu ciocolata neagra

Laptele cu cacao este o bautura populara in timpul iernii, insa lactatele (mai ales cele integrale) pot afecta nivelul de colesterol, crescand predispozitia la bolile de inima. O reteta mai sanatoasa pentru aparatul cardiac presupune sa inlocuiti laptele clasic, cu cel preparat din migdale, soia sau canepa.

Acesti substituenti nu contin colesterol si lactoza, combinandu-se perfect cu praful de ciocolata neagra. Aceasta din urma este o sursa excelenta de bioflavonoizi, substante benefice in reducerea presiunii arteriale. Daca doriti, puteti adauga acestei bauturi si putina frisca (maximum 15 mililitri), insa optati pentru cea dietetica (fara grasimi).

3. Cidru de mere cu mirodenii

Cidrul de mere este forma neprocesata a sucului de mere, avand astfel un continut mai ridicat de potasiu, fier si pectina. Turnati 250 de militri din aceasta bautura intr-o oala si adaugati cateva batoane de scortisoara si 3-4 cuisoare. Incalziti cidrul de mere cu mirodeniile timp de 2-3 minute, apoi indepartati cuisoarele si scortisoara.

Bogat in antioxidanti, cidrul de mere este benefic inimii, fiind totodata si o sursa excelenta de vitamina C. Impreuna cu scortisoara, este un remediu eficient pentru reducerea presiunii arteriale.

4. Lichior de oua cu continut redus de grasimi

Preparati acasa un lichior de oua cu ingrediente atent alese. Folositi o cutie de lapte condensat degresat si amestecati-l cu lapte cu continut redus de grasime (1%), putin zahar si oua pasteurizate. Fierbeti acest amestec timp de 10 minute si, la final, asezonati-l cu esenta de lamaie si un praf de nucsoara, inainte de servire. Puteti pastra aceasta bautura speciala la frigider, dar maximum 1-2 zile.

5. Ceai savuros cu ghimbir

O alternativa la bautura calda cu cidru de mere este ceaiul preparat din ghimbir, una dintre cele mai sanatoase plante ale lumii, cu numeroase beneficii pentru organism (inclusiv pentru sistemul cardio-vascular). Taiati jumatate de radacina de ghimbir in felii subtiri si lasati-le la infuzat in apa clocotita timp de 5 minute.

Scoateti bucatile de ghimbir din ceaiul rezultat si adaugati zahar brun (dupa gust) si o lingurita de miere. Puteti completa mixul de arome cu putina zeama de lamaie, daca apreciati gustul acrisor al ceaiului.

Expertii medicali confirma faptul ca ceaiul de ghimbir scade nivelul de colesterol rau din sange, imbunatateste circulatia sangelui si previne aparitia bolilor cardiace.

6. Bautura calda cu ghimbir si scortisoara

Pentru a prepara aceasta bautura sanatoasa, foarte apreciata in sezonul rece, trebuie sa infuzati bucati de radacina de ghimbir (fara coaja) si cateva batoane de scortisoara in apa fierbinte, timp de aproximativ o ora. Indepartati apoi bucatile de ghimbir si scortisoara si consumati ceaiul rezultat, la micul dejun sau chiar dupa o masa copioasa (intrucat stimuleaza digestia si previne eficient balonarea).

O alta ocazie in care puteti savura bautura calda cu ghimbir si scortisoara este gustarea dintre pranz si cina, impreuna cu cativa biscuiti cu aroma de portocala. Puteti adauga in ceai si o felie de lamaie proaspata, pentru un plus de gust, dar si de vitamina C (esentiala pentru un sistem imunitar puternic).

7. Mix de ceaiuri din plante cu ghimbir si miere

Pentru aceasta bautura speciala recomandata in timpul iernii, trebuie sa infuzati 8 tipuri de ceai din plante in 3 litri si jumatate de apa fiarta, adaugand si cateva felii de ghimbir si 1-2 batoane de scortisoara. Dupa circa 45 de minute, indepartati ingredientele tari si indulciti bautura cu miere, dupa gust. Adaugati felii proaspete de lamaie si consumati bautura calda.

8. Lapte cald cu nucsoara

Aceasta bautura este apreciata in special de copii, datorita aromelor sale speciale. Incalziti un ibric mare de lapte, iar dupa ce il luati de pe foc, adaugati 1 lingurita de sirop de artar si cateva picaturi de esenta de vanilie. La final, presarati deasupra un varf de nucsoara.

9. Cocktail de merisoare si portocale

Sucul de merisoare, combinat cu cel de portocale, ofera o aroma deosebita si o cantitate generoasa de antioxidanti. Incalziti acest amestec special de sucuri si asezonati-l cu cateva cuisoare. Garnisiti bautura cu batoane de scortisoara si felii de portocale.

10. Cocktail cu mere, merisoare si rodii

Amestecati parti egale de suc de mere, merisoare si rodii si puneti sucul la incalzit pe aragaz cateva minute. Adaugati apoi un plic de ceai de musetel intr-o cana mare si turnati peste sucul preparat anterior. Lasati plicul de ceai la infuzat 10 minute, apoi scoateti-l din cana. Indulciti acest cocktail special cu miere si adaugati putina zeama de lamaie, dupa gust.