Medicamentele generice sunt intelese insuficient de publicul larg, in principal din cauza miturilor nascute in jurul provenientei si eficacitatii lor. Aceste variante identice ale medicamentelor inovative ofera aceeasi actiune terapeutica, in schimbul unui pret mai mic.
Odata ce detineti toate informatiile corecte despre medicamentele generice, veti putea face alegeri corecte in urmarea unui tratament accesibil pentru orice diagnostic primit de la medicul curant.
Costurile ridicate ale medicamentelor sunt de cele mai multe ori cauza principala a esecului unei terapii. Pacientii pot fi predispusi sa intrerupa mai devreme tratamentul prescris de medicul specialist pe fondul lipsei banilor, riscand o agravare a bolii de care sufera si aparitia altor afectiuni care deriva din aceasta.
Solutia in acest caz pot fi medicamentele generice, mai ieftine cu 20%-90% decat cele inovative, desi au acelasi efect terapeutic. Cele doua produse sunt bioechivalente, adica au aceeasi viteza si grad de disponibilitate biologica a substantei active in organism atunci cand medicamentul este administrat in aceeasi doza.
Medicamentele generice sunt mai accesibile ca pret nu din pricina calitatii lor scazute, ci din alte ratiuni. Ele sunt lansate pe piata dupa ce brevetul medicamentelor inovative expira (de obicei dupa aproximativ 10-15 ani), moment in care orice companie farmaceutica poate fabrica si dezvolta medicamentul cu conditia sa nu modifice substanta activa.
Pretul acestei variante identice a medicamentului inovativ este mai scazut, deoarece nu contine costurile initiale de cercetare.
Cu toate acestea, pretul considerabil mai scazut al medicamentelor generice naste mituri care induc in eroare consumatorii:
Medicamentele mai ieftine sunt de proasta calitate
Cele mai ieftine medicamente de pe piata farmaceutica sunt cele generice. Prin urmare, sunt deseori considerate mai putin eficiente decat cele originale, desi pretul lor nu are nicio legatura cu calitatea, ci mai degraba cu timpul mai scurt de dezvoltare si productie, ce implica desigur costuri mai mici.
Chiar si asa, inainte sa fie comercializate, medicamentele generice trebuie sa fie aprobate de autoritati si licentiate pentru a patrunde pe piata. Siguranta lor de utilizare si calitatea sunt corespunzatoare.
Medicamentele generice isi fac efectul cu intarziere
Un alt mit dezmintit de specialisti transmite ideea ca medicamentele generice nu isi fac efectul la fel de repede precum cele originale. Nimic mai fals, spun expertii: companiile farmaceutice care doresc sa produca medicamentul cu aceeasi substanta activa din medicamentul inovativ, in cantitate identica, trebuie sa dovedeasca faptul ca formula farmaceutica este eliberata in organism la fel de repede ca in cazul medicamentului original. In caz contrar, alternativa mai accesibila a medicamentului inovativ nu primeste certificarea necesara pentru a fi comercializata.
Producatorii de medicamente generice au standarde de calitate mai joase
Un alt mit desfiintat de specialisti spune ca producatorii medicamentelor generice nu sunt nevoiti sa respecte aceleasi standarde ale calitatii precum companiile producatoare de medicamente nou lansate pe piata. In realitate, nu exista nicio diferenta intre fabricile care produc medicamente generice si cele care produc alte categorii de medicamente.
Companiile care lanseaza pe piata medicamente generice sunt supuse acelorasi rigori de respectare a standardelor de calitate si siguranta. Aceste conditii sunt verificate periodic de autoritati. Fabricile care nu se incadreaza in normele legale nu primesc autorizatia de functionare, potrivit legislatiei in vigoare.
Medicamentele generice sunt recomandate doar in tratarea afectiunilor usoare
Cele mai importante arii terapeutice dispun de alternative de tratament care includ medicamentele generice. Acestea din urma pot trata cu succes numeroase afectiuni grave, precum bolile cardio-vasculare, cancerul, diabetul etc.
Medicamentele generice nu incurajeaza inovatia
Descoperirea de noi formule farmaceutice eficiente nu este afectata in niciun fel de lansarea pe piata a medicamentelor generice. Dimpotriva, acestea incurajeaza inovatia prin stimularea concurentei dintre producatorii de medicamente. Cu cat pacientii au un acces neingradit la optiuni diversificate de tratament, cu atat mai mare va fi presiunea in randul companiilor producatoare sa vina cu solutii terapeutice din ce in ce mai bune.
Prin urmare, pentru a scoate pe piata produse cat mai eficiente pentru diverse arii de tratament, companiile farmaceutice investesc mai mult in cercetarea si dezvoltarea noilor produse.
Medicamentele generice au mai multe efecte secundare decat cele inovative
Atat medicamentele inovative, cat si cele generice sunt testate dupa aceleasi standarde de calitate si pot provoca in mod egal efecte secundare in organism (mentionate in prospectul informativ). Nu exista nici o dovada stiintifica care sa confirme acest mit.
Medicamentele generice contin excipienti de calitate slaba
Excipientii sunt substantele fara valoare terapeutica din medicamente, cu rol principal de facilitare a absorbtiei substantei active in organism. La fel ca in cazul medicamentelor originale, producatorii folosesc excipienti cu calitate testata de autoritatile competente.