Ceara din ureche (cerumenul) este unul dintre mecanismele principale de aparare ale organismului, actionand ca un scut protector in fata agentilor patogeni sau a obiectelor straine care pot sa patrunda in urechea interna.
Aceasta secretie de culoare galbena, vascoasa si grasa este produsa de glandele ceruminoase de la intrarea in conductul auditiv.
Specialistii avertizeaza ca ceara din ureche nu trebuie sa fie privita ca pe un inconvenient sau ca o dovada a igienei necorespunzatoare.
Odata ce detineti toate informatiile despre ingrijirea corecta a urechilor si indepartarea cerumenului, reusiti sa preveniti anumite complicatii care pot reduce acuitatea auditiva.
Cerumenul este benefic pentru organele de auz
Principalul rol al cerumenului este sa mentina organele de auz sanatoase, prin doua moduri principale: unul mecanic (impinge particulele straine catre partea exterioara a urechii) si unul chimic (printr-o actiune antibacteriana).
Altfel spus, ceara din ureche opreste praful, impuritatile, parazitii si alte obiecte straine sa patrunda in canalul auditiv, actionand in acelasi timp ca un dezinfectant.
Betisoarele de urechi sunt periculoase
Betisoarele de urechi, special concepute pentru indepartarea cerumenului, nu sunt cea mai inspirata metoda de indepartare a cerii din urechi, din mai multe motive:
- nu sunt sterile;
- daca patrund mai adanc in ureche, pot atinge timpanul sau structurile interne ale urechii, provocand leziuni importante;
- pot stimula secretia de ceara si pot impinge cerumenul in interiorul canalului auditiv, favorizand formarea dopurilor de ceara.
Folosirea frecventa si incorecta a betisoarelor de urechi conduce la aparitia unei serii intregi de boli la nivelul conductului auditiv. Cel mai des intalnita este micoza, alaturi de inflamatii si dureri care afecteaza auzul. Betisoarele sunt interzise cu desavarsire pentru uz in cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile decat in cazul adultilor.
Specialistii recomanda stergerea blanda a pavilionului urechii cu un prosop imediat dupa baie, ca forma de igienizare sigura pentru sanatate. Introducerea oricaror obiecte lungi si ascutite in urechi se poate solda oricand cu afectarea grava a organelor de vaz (si a structurii interne a acestora).
Doar un specialist ORL este in masura sa curete secretiile urechilor
In cazul in care ceara din ureche ajunge sa fie vizibila, indepartati-o usor cu un prosop doar din partea exterioara a canalului auditiv. Daca secretia prinde o nuanta maron sau neagra ori este alba si se usuca similar matretii, este posibil sa se fi instalat o infectie ce necesita atentie medicala de urgenta. Doar un specialist ORL poate sa constate problemele asociate cu secretiile urechilor si sa le curete.
Exista o metoda simpla prin care puteti sa facilitati eliminarea cerumenului in mod natural
In principiu, canalul urechii are capacitatea de a se curata singur, tocmai de aceea este nerecomandat sa fortati acest mecanism introducand obiecte in interior. Insa exista o metoda simpla, la care puteti recurge in fiecare zi, pentru a facilita eliminarea excesului de cerumen din urechi.
Este vorba despre mestecat, gest prin care mandibula se misca si ajuta ceara din ureche acumulata de-a lungul timpului sa se deplaseze catre iesirea din conductul auditiv. Astfel, cerumenul expus se usuca si ajunge sa cada singur din ureche.
Lumanarile terapeutice pentru urechi pot sa blocheze canalul auditiv
Orice obiect sau lichid introdus in ureche este intotdeauna o idee neinspirata pentru sanatatea organelor de auz. Lumanarile asa-zis terapeutice pot fi chiar mai periculoase decat betisoarele de urechi, avertizeaza specialistii.
Aceasta metoda folosita pentru curatarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumanarii presupune introducerea unui con gol pe interior in ureche acoperit de un strat de ceara de albine sau paragina si aprinderea lui la un capat.
Se presupune ca odata ce caldura este emanata, ceara este trasa spre exterior. Nu exista dovezi ca metoda functioneaza, in schimb expertii au gasit nenumarate motive care ii justifica gradul de pericol. Numeroase persoane care au folosit lumanari de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv si leziuni la nivelul timpanului.
Apa oxigenata ajuta la dizolvarea dopurilor de ceara
Daca suspectati ca s-a format un dop de ceara in ureche, exista cateva solutii sigure prin care puteti sa il dizolvati acasa. Apa oxigenata, picaturile de urechi recomandate de farmacist sau solutiile saline pot fi aplicate in ureche pentru topirea cerumenului intarit.
Amestecati apa oxigenata cu apa, in cantitati egale si aplicati 5 picaturi in urechea infundata inainte de culcare. Daca metoda nu da rezultate, apelati la un consult ORL. Medicul specialist detine instrumente speciale de indepartare rapida si sigura a dopului format.
Eczema poate sa faciliteze formarea dopurilor de ceara
Eczema este o afectiune cutanata caracterizata prin uscarea si descuamarea pielii, dar si prin favorizarea formarii dopurilor de ceara. Cerumenul intarit, ramas in canalul auditiv mult timp, acumuleaza impuritati si nu mai este eliminat in mod natural ca in mod normal. Astfel, este posibil sa produca blocaje care afecteaza auzul.
Asadar, daca suferiti de eczema, este recomandat sa efectuati un control ORL o data la 6 luni, pentru curatarea urechii inainte ca un dop de ceara sa se formeze.
Dopurile de ceara pot fi recunoscute prin simptome specifice
In cele mai multe cazuri, dopul de ceara poate sa fie asimptomatic, cata vreme nu obstructioneaza canalul auditiv extern (acuitatea vizuala nu este afectata si nu se instaleaza niciun disconfort). Insa atunci cand cerumenul acumulat in exces conduce la infundarea urechii, autofonie (perceperea propriei voci la o intensitate mare), aparitia tiuitului si a senzatiei de corp strain auricular, el poate fi recunoscut prin aceste simptome specifice.
Este posibil sa apara si vertijul si durerea auriculara, moment in care este necesar un consult ORL cat mai curand posibil.