Obiceiurile nesanatoase afecteaza calitatea vietii si contribuie intr-o mare masura la instalarea imbolnavirilor.
Alegerile alimentare gresite sunt un factor de risc asociat cu numeroase afectiuni, de la obezitate, pana la diabet si alte boli cronice.
Sedentarismul creste riscul instalarii bolilor cardio-vasculare, afecteaza calitatea somnului si contribuie la ingrasare.
Renuntarea la aceste obiceiuri proaste este primul pas catre o armonie deplina a trupului si a mintii.
In afara de dorinta de schimbare si o vointa de fier, renuntarea la obiceiurile nesanatoase implica si adoptarea altor strategii ajutatoare in corectarea stilului de viata. Acestea au fost testate de specialisti si au devenit repere generale de conduita pentru persoanele care isi doresc o viata echilibrata si indelungata.
Daca ati decis sa renuntati definitiv la obiceiurile nocive si sa le inlocuiti cu altele mai sanatoase, va puteti folosi de urmatoarele metode recomandate de experti, eficiente in producerea de schimbari pozitive in viata.
1. Impartasiti cu cei din jur obiectivele personale de schimbare
O greseala frecventa comisa de oamenii care incep o lupta cu propriile obiceiuri nesanatoase este aceea de a-si tine secrete obiectivele, de teama ca eventualul esec sa nu le strice imaginea. Aceasta abordare este gresita, sustin specialistii. Impartasirea provocarilor personale cu alte persoane ajuta atat la indeplinirea mai usoara a scopurilor propuse, cat si la diminuarea masurii in care obiectivele sunt intimidante.
Nu plecati la lupta fara cel putin un partener care sa va sustina. Cereti ajutorul si discutati cu o persoana de incredere despre problemele dumneavoastra. Rugati un prieten sa va insoteasca la sala fitness, astfel incat sa va motivati reciproc. Inscrieti-va intr-un grup de suport unde sa va regasiti si sa cunoasteti oameni cu aceleasi probleme. Sprijinul social va ajuta sa va mentineti consecventa in indeplinirea obiectivelor, conditia de baza in renuntarea definitiva la un obicei nesanatos.
2. Renuntati pe rand la obiceiurile rele
Este extrem de dificil sa faceti mai multe schimbari in acelasi timp, iar cand va hotarati brusc sa renuntati la trei obiceiuri rele in acelasi timp, va reduceti considerabil sansele de reusita. Astfel, daca la inceput de an va propuneti sa abandonati fumatul, sa incepeti o dieta si sa va inscrieti la un sport, va supuneti unei provocari prea greu de infruntat.
Cea mai buna strategie este sa va oferiti un ragaz cat mai lung de inlocuire a obiceiurilor nesanatoase. Politica pasilor marunti are cele mai mari sanse de succes in acest caz incepeti cu o schimbare importanta, implicati-va 100% in infaptuirea ei si abia apoi continuati cu urmatoarea. Fara termene limita stricte si fara presiuni psihice prea mari, care sa va faca sa cedati la jumatatea drumului.
3. Acceptati ideea ca este posibil sa gresiti
Expertii spun ca toti oamenii care incearca sa isi schimbe modul de viata si sa adopte obiceiuri pozitive permanente incalca, din cand in cand, regulile impuse initial. Greselile si momentele de slabiciune fac parte din acest proces important, insa ele nu trebuie sa defineasca esecul.
Important este sa va puteti ierta atunci cand cedati si sa priviti fiecare eroare in mod constructiv ea va invata care sunt elementele cu o influenta negativa si cum puteti sa le diminuati din efecte. De pilda, in cazul in care observati ca nu puteti rezista tentatiei de a fuma in preajma altor fumatori, evitati compania lor. Invatati din greseli si mergeti mai departe, nu renuntati la lupta la fiecare obstacol pe care il intampinati.
4. Recompensati-va la fiecare progres infaptuit
Recompensele sunt factori majori de crestere a motivatiei, motiv pentru care ele nu trebuie sa fie amanate pana la indeplinirea completa a unui obiectiv. Ele va reamintesc de fiecare progres bifat si imbunatatesc tonusul psihic pe tot parcursul luptei renuntarii la un obicei nesanatos.
Astfel, daca va stabiliti teluri pe termen scurt (de pilda, abandonarea fumatului timp de 5 zile), gasiti o recompensa simpla pentru vointa de care ati dat dovada o iesire la film, o programare la salon sau o pereche noua de pantofi. Cresteti amploarea recompenselor pe masura ce va apropiati de scopul final (de pilda, 6 luni fara fumat), astfel incat sa va alimentati gradual motivatia si sa nu va pierdeti dorinta de a merge pana la capat. In cazul fumatului, puteti pune deoparte banii economisiti pentru a-i investi in recompensa finala o vacanta exotica, achizitionarea unui automobil etc.
5. Nu va supuneti limitarilor in timp
Multe persoane cred ca, daca un obicei sanatos nu a devenit permanent in 21 de zile, el nu are sanse sa persiste in timp. Cercetatorii au demonstrat insa in studiile lor ca schimbarile in modul de viata nu se produc atat de simplu si nu tin cont de limitarile in timp. In unele cazuri, crearea unui obicei nou si persistent poate sa presupuna depunerea de eforturi indelungate, extinse pe mai multe luni.
Nu va descurajati daca nu va puteti obisnui cu un nou program alimentar atat de repede precum ati preconizat. Acest lucru nu inseamna ca obiectivul este imposibil de atins! Creierul are nevoie de mai mult timp pentru a percepe noua rutina ca pe o a doua natura a sa.
6. Renuntati la obiceiurile rele perioade scurte de timp
Daca ati mai incercat sa abandonati un viciu sau sa mergeti la sala de fitness si ati renuntat rapid, abordati o alta strategie care ar putea sa functioneze bine in cazul dumneavoastra. Stabiliti o singura zi pe saptamana in care sa nu fumati sau sa nu consumati dulciuri. Odata ce reusiti sa respectati aceasta regula, increderea de sine creste, la fel si convingerea ca puteti sa faceti aceasta schimbare sa fie permanenta la un moment dat.
Odata ce va este usor sa va obisnuiti cu aceasta schimbare, cresteti amploarea provocarii pana cand va atingeti telul final. De pilda, daca ati renuntat la un obicei nesanatos o zi pe saptamana si a devenit obisnuinta, incercati ca de saptamana viitoare sa va abtineti doua zile. Continuati in acest ritm lent si deloc traumatizant, pana va atingeti obiectivul final.