Cum sa va pregatiti fiica pentru prima menstruatie

Generalitati

Pregatirea fetelor pentru prima menstruatie (menarha) poate face diferenta intre o perceptie sanatoasa asupra propriului corp si o imagine negativa legata de acesta si procesele sale fiziologice firesti.

Majoritatea fetelor au prima lor menstruatie la varsta de 12 ani, insa ciclul menstrual poate sa inceapa chiar si de la 8 ani.

O discutie corecta intre parinti si fiicele lor despre aceasta schimbare importanta asigura o tranzitie lina catre pubertate.

Perceptiile diverse asupra menstruatiei

Gandurile si sentimentele unei femei asupra menstruatiei rezulta dintr-o combinatie de experiente personale si perceptii culturale. Unele culturi considera acest proces fiziologic un aspect necesar, dar discret, al sexualitatii feminine. In literatura sau mass media, menstruatia este invaluita in dezgust, fiind prezentata ca o sursa negativa de control asupra corpului feminin.

Multe fete sunt educate sa creada ca, in timp ce menstruatia trebuie sa fie indurata, ea presupune si depunerea unui efort de simulare a absentei sale femeile nu au incotro decat sa indure cu stoicism simptomele dureroase, iar in acelasi timp sa aiba grija sa nu atraga atentia asupra suferintei lor. Acest proces poate conduce la nasterea unui set de emotii coplesitoare si confuze, care alimenteaza predispozitia la formarea unei imagini negative asupra propriului corp si la afectarea stimei de sine.

In cultura occidentala, menstruatia este perceputa si ca o calamitate igienica presupune depunerea de eforturi sustinute de mentinere a curateniei, caci femeile la menstruatie sunt necurate. Aceste prejudecati sunt transmise din generatie in generatie, de la femei la fete si chiar de la barbati la baieti.

Cu toate aceste atitudini prevalente fata de menstruatie, este important ca parintii sa depuna un efort deliberat in cultivarea unei perceptii pozitive si sanatoase asupra ciclului menstrual, inainte ca acesta sa lezeze emotional fetele ajunse la varsta pubertatii.

Unele cercetari derulate in domeniu sugereaza ca fetele tinere coreleaza menstruatia cu ideea de deveni femeie si a impartasi aceeasi experienta cu alte fete de aceeasi varsta - ambele fiind considerate de psihologi atitudini pozitive.

Crearea unei imagini sanatoase asupra menstruatiei

Specialistii spun ca parintii sunt cei care pot induce fetelor o perspectiva pozitiva asupra menstruatiei. Atunci cand va ajutati fiica sa se simta speciala si mandra de feminitatea ei, o determinati chiar sa astepte cu entuziasm prima menstra si sa perceapa acest proces fiziologic intr-o maniera sanatoasa.

Unele metode de pregatire intr-un climat pozitiv a acestei schimbari este, de pilda, crearea unui loc special dedicat obiectelor de igiena feminina. La fel de important este sa evidentiati atat aspectele bune, cat si pe cele rele. Oamenii de stiinta au observat ca prezentarea menstruatiei intr-o aura exagerat de pozitiva poate crea confuzie in mintea unei fete, chiar sentimente duplicitare. Specialistii recomanda urmatoarele strategii utile in acomodarea fetelor cu ideea aparitiei menarhei:

- Discutiile timpurii si frecvente. Cu cat incepeti mai repede sa discutati cu fiica dumneavoastra despre schimbarile corporale din viitorul apropiat, cu atat mai bine. Nu va rezumati doar la detaliile tehnice, discutati despre toate aspectele implicate - de la igiena de baza, pana la teama de necunoscut, in mai multe conversatii periodice. Raspundeti prompt intrebarilor, cu deschidere si sinceritate. Daca fiica dumneavoastra nu incepe sa puna intrebari despre menstruatie pana la varsta de 8-9 ani, faceti primul pas in acest sens.

- Abordarea corecta a subiectului. Puteti incepe discutia despre prima menstruatie intrebandu-va fiica daca stie ceva despre pubertate si ce transformari aduce aceasta. Clarificati orice nelamurire, impartasiti propriile dumneavoastra experiente si faceti trimitere catre eventualele ore de educatie sexuala sustine la scoala (dezbateti punctual informatiile provenite din aceasta directie). Daca fiica dumneavoastra pare sa isi doreasca sa evite acest subiect, insistati cu tact, pana cand incepe sa se simta confortabil.

- Informatiile factuale. Fiica dumneavoastra are nevoie de informatii clare, specifice, despre transformarile fiziologice pe care le va suferi, rolul lor in organism si efectele acestora. Daca prietenii fetei raman singura ei sursa de informare, sansele sa fie dezinformata sunt maxime. Conversatiile cu parintele inseamna eliminarea unor temeri nefondate si scaderea anxietatii, precum si o influenta benefica in formarea unei imagini pozitive asupra propriului corp. Mai mult decat atat, aceste prime discutii despre menarha pot deschide canalele comunicarii si in privinta conversatiilor viitoare despre sexualitate.

Fiica dumneavoastra ar putea fi ingrijorata asupra propriei normalitati, daca prima menstruatie se instaleaza mai devreme sau mai tarziu decat in cazul amicelor de aceeasi varsta. Explicati-i de la inceput ca ciclul menstrual este diferit de la o femeie la cealalta, pentru ca fiecare organism este unic. Menarha este de obicei o scurgere usoara, formata din doar cateva picaturi de sange (spotting).

Mestrele viitoare pot varia de la o luna la cealalta si pot dura de la doua zile pana la o saptamana. Fluxul menstrual poate sa difere si el semnificativ. Majoritatea fetelor au ciclul menstrual neregulat in primii doi ani de la aparitia menarhei. Invatati-va fiica sa isi monitorizeze durata ciclului, numarand din prima zi a instalarii menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei.

Ciclul menstrual are o durata medie de 28 de zile, insa in cazul fetelor adolescente, acesta poate varia de la 21 pana la 45 de zile. Ajutati-va fiica sa pastreze un calendar menstrual, care sa o ajute sa anticipeze, in cele din urma, perioadele urmatoarei mestre.

Programati un consult ginecologic in urmatoarele situatii

- are cicluri menstruale care dureaza mai mult de 7 zile;
- acuza crampe menstruale care nu cedeaza dupa administrarea de medicamente analgezice;
- sangereaza intre menstruatii;
- fluxul menstrual este foarte abundent (absorbantul este schimbat mai des de o data la doua ore);
- nu are menstruatie trei luni consecutive la rand;
- ciclul menstrual se deregleaza, desi a fost regulat;
- prima menstruatie nu a aparut pana la varsta de 15 ani.