Durerile in gat sunt un simptom frecvent in sezonul rece, anuntand de cele mai multe ori producerea unor iritatii la acest nivel din pricina aerului rece si uscat.
Insa acelasi disconfort poate fi asociat cu o criza alergica sau contactarea unei infectii bacteriene periculoase in lipsa unui tratament corespunzator.
In timp ce doar medicul specialist poate stabli un diagnostic corect, este util sa stiti cum sa interpretati corect posibilele cauze ale durerilor in gat.
Durerile in gat, intalnite de cele mai multe ori in faringita, apar de obicei sub efectul unor factori iritativi (vant uscat si rece, bauturi reci, expunere la fum sau praf etc.). O alta cauza frecventa sunt virusurile responsabile cu declansarea racelii si a gripei. Mai putin intalnite, insa mult mai periculoase, sunt durerile in gat provocate de infectiile bacteriene.
Afectiunile virale care cauzeaza disconfort la acest nivel sunt
- raceala comuna;
- gripa;
- mononucleoza (produsa de virusul Epstein-Barr);
- pojarul;
- varsatul de vant;
Printre infectiile bacteriene care au ca simptom durerile in gat se numara infectiile streptococice, tusea convulsiva (o infectie contagioasa a tractului respirator) sau difteria (o boala respiratorie grava, raspandita in tarile aflate in curs de dezvoltare).
Alte cauze posibile ale durerilor in gat pot fi
- alergiile;
- aerul uscat;
- agentii iritanti (poluanti);
- suprasolicitarea tesuturilor musculare de la nivelul gatului;
- boala de reflux gastroesofagian;
- contactarea virusului HIV;
- tumorile canceroase.
Rareori, o zona infectata a tesutului gatului (un abces) cauzeaza disconfort la inghitire si durere.
Diversitatea afectiunilor care se pot ascunde in spatele durerilor in gat face dificila identificarea corecta a problemei de sanatate anuntata de acest simptom. Reperele de mai jos va ajuta sa identificati mai usor cauzele disconfortului de acest tip.
Aspectul anormal al interiorului gatului
Toti copiii sunt familiarizati cu indemnul medicului pediatru de a deschide gura larg si a emite sunetul aaaaa. Analiza atenta a aspectului interiorului gatului releva indicii importante despre cauza durerilor resimtite. Astfel, infectiile streptococice se manifesta de obicei prin aparitia de puncte albe in spatele gatului si pe suprafata amigdalelor (si ele vizibil inflamate si rosii). In acest caz, pot sa apara si secretii purulente care impun efectuarea de urgenta a unei vizite la medicul specialist.
Simptomele adiacente asociate cu raceala comuna
Daca durerile in gat sunt insotite de simptomele tipice de raceala (tuse, secretii nazale si postnazale, congestie etc.), ele anunta de obicei debutul unei viroze respiratorii. Durerea in gat cauzata de infectia virala dureaza de obicei 5-7 zile si nu necesita tratament medical.
Febra ridicata
Durerile in gat cauzate de raceala comuna pot sa apara concomitent cu febra usoara. Disconfortul resimtit la inghitire, in asociere cu febra ridicata (de peste 38 de grade Celsius), anunta deseori instalarea unei infectii bacteriene. Chiar si asa, contactarea unui streptococ si evolutia infectiei nu sunt intotdeauna insotite de febra.
Umflarea ganglionilor limfatici
Ganglionii limfatici, responsabili cu blocarea accesului germenilor in organism si distrugerea lor, se pot umfla in urma contactarii unui streptococ. Aceasta reactie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni declanseaza disconfort la inghitire si durere. Exsudatul faringian, test efectuat de medicul specialist, este folosit pentru depistarea eventualelor bacterii streptococice responsabile in foarte multe cazuri de durerile in gat puternice.
Persistenta durerii
Durerile in gat cauzate de raceala comuna pot fi puternice, insa nu dureaza de regula mai mult de 1-2 zile. Cele aparute pe fondul unei infectii streptococice, insa, tind sa fie mai severe si mai persistente, insotite si de alte simptome precum greata, lipsa apetitului alimentar, cefalee si dureri abdominale.
Aparitia eruptiilor cutanate
Atunci cand durerile in gat sunt insotite de aparitia eruptiilor cutanate pe gat si piept (care se extind si in alte regiuni corporale), ele anunta contactarea unei infectii streptococice. Cand iritatia are aspectul unei suprafete de nisip, aceasta poate sa indice instalarea scarlatinei, o infectie frecventa in randul copiilor mai mici de 10 ani. Tratamentul cu antibiotice previne complicatiile posibile ale acestor infectii bacteriene comune.
Motivul pentru care este foarte importanta realizarea distinctiei intre durerile in gat provocate de virusuri si cele cauzate de infectiile streptococice este acela ca tratamentul in cele doua cazuri este unul diferit.
Administrarea antibioticelor ajuta doar la ameliorarea simptomelor si a duratei bolii in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Totodata, aceste medicamente previn complicatiile pe care un streptococ le poate produce, odata ce patrunde in organism. Medicul poate prescrie un astfel de tratament pe o durata de 5-10 zile. Chiar daca disconfortul dispare dupa primele zile, este foarte importanta urmarea completa a tratamentului prescris de specialist.
Pe de alta parte, antiobioticele sunt ineficiente in tratarea durerilor de gat cauzate de virusuri. Tratamentele inutile de acest tip conduc la aparitia fenomenului de rezistenta a bacteriilor la antibiotice.
In cazul faringitelor fara complicatii, gargarele cu apa sarata pot fi un remediu eficient, usor de aplicat acasa. Amestecati o lingurita de sare intr-un pahar cu apa si clatiti bine cavitatea bucala si partea din spate a gatului cu aceasta solutie.
Folosirea unui umidificator de camera sau baile de aburi sunt alte solutii de ameliorare a durerilor obisnuite in gat. In cazul ganglionilor limfatici inflamati, disconfortul poate fi indepartat prin aplicarea de comprese calde direct pe gat, acolo unde umflaturile sunt vizibile.
Consumul sporit de apa ajuta la hidratarea mucoasei gatului, care ajuta la disparitia durerii. Evitati bauturile acide sau sucurile de citrice, intrucat au un efect iritativ.