Igiena intima a femeilor este o componenta de baza a ritualului zilnic de ingrijire.
Flora vaginala este acida in mod natural si contine bacterii benefice care o protejeaza de infectii si contribuie la mentinerea unui pH optim.
Totodata, secretiile vaginale sunt necesare pentru eliminarea agentilor patogeni de la acest nivel.
Odata ce acest echilibru este perturbat de anumiti factori, apare riscul instalarii iritatiilor si infectiilor. Cateva reguli importante de mentinere a sanatatii vaginului asigura o protectie sporita impotriva afectiunilor genitale in randul femeilor.
Sanatatea vaginala influenteaza buna desfasurare a functiilor intregului organism. Afectiunile vaginului pot avea efecte negative asupra fertilitatii, apetitului sexual si capacitatii de obtinere a orgasmului. De asemenea, recurenta infectiilor vaginale poate afecta si alte arii ale vietii unei femei, cauzand stres, probleme in relatia intima si o stima de sine scazuta.
Vaginul este un canal cilindric, musculos si membranos, care se intinde de la nivelul vulvei (partea exterioara a regiunii genitale feminine), pana la colul uterin (intrarea in uter). Exista numerosi factori care pot afecta sanatatea vaginala:
- Sexul neprotejat. Conduce la riscul crescut de contactare a unei boli cu transmitere sexuala.
- Sexul agresiv sau fractura de pelvis. Contactul intim agresiv sau o trauma suferita la nivelul pelvisului pot produce leziuni ale vaginului.
- Anumite afectiuni. Diabetul sau sindromul Sjogren (o boala autoimuna) pot cauza uscaciunea vaginala.
- Medicamentele si produsele de igiena intima. Utilizarea indelungata a antibioticelor predispune la instalarea candidozei, pe cand unele medicamente antihistaminice afecteaza lubrifierea naturala a acestuia. Tampoanele super-absorbante pot cauza sindromul de soc toxic (o complicatie rara, periculoasa, a infectiilor bacteriene vaginale).
- Produsele contraceptive. Spermicidele sau metodele de contraceptie de bariera (inelul vaginal) predispun la iritatii vaginale. Diafragma sau buretele contraceptiv predispun riscului de declansare a sindromului de soc toxic.
- Sarcina si nasterea. Dupa conceptie, secretiile vaginale pot deveni mai abundente. Leziunile vaginului sunt frecvente in timpul nasterii, iar in unele cazuri, este necesara efectuarea epiziotomiei (o incizie a tesutului dintre deschiderea vaginului si anus). Nasterea naturala poate sa afecteze si tonusul muscular de la acest nivel.
- Problemele psihologice. Anxietatea si depresia contribuie la scaderea libidoului si instalarea unui disconfort in timpul contactului sexual. Traumele din trecut (abuzul sexual, dezvirginarea foarte dureroasa) contribuie si ele la declansarea durerilor vaginale in timpul actului intim.
- Inaintarea in varsta. Vaginul isi pierde din elasticitate si lubrifiere dupa menopauza, aparand predispozitia la disconfort si durere.
- Tulburarile hormonale. Schimbarile aparute in nivelul de hormoni afecteaza direct sanatatea vaginului. Scaderea productiei de estrogen dupa nastere, in timpul alaptarii sau dupa menopauza conduce la subtierea tesutului vaginal.
Afectiunile vaginale diagnosticate cel mai frecvent sunt
- dispareunia (durerea genitala persistenta sau recurenta provocata de actul sexual);
- vaginismul (spasmele involuntare ale peretilor vaginali);
- bolile cu transmitere sexuala;
- vaginita (inflamatia vaginului pe fondul dezechilibrului florei microbiene);
- chisturile vaginale.
Semnele si simptomele care anunta o afectiune vaginala sunt urmatoarele
- secretii vaginale care isi schimba semnificativ aspectul, mirosul sau fluxul;
- roseata vaginala, mancarimile si iritatiile;
- sangerarile intre menstruatii, dupa sex sau dupa menopauza;
- umflaturile intravaginale;
- senzatia de presiune sau greutate in vagin.
Majoritatea afectiunilor vaginale pot fi prevenite printr-un ritual de ingrijire corect. Pasii de mai jos va ajuta sa preintampinati cele mai frecvente probleme de sanatate ale vaginului, precum si complicatiile lor.
1. Evitati dusurile vaginale
Dusurile vaginale afecteaza nivelul normal al pH-ului vaginului (de 3,8 - 4,5), reducandu-i aciditatea si transformandu-l intr-un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor. La aparitia mirosurilor neplacute la acest nivel, consultati imediat medicul ginecolog deoarece dusul vaginal va reduce din miros, insa nu va trata cauza acestui simptom. Totodata, folosirea sapunurilor cu ingrediente chimice pentru igiena vulvei sau a interiorului vaginului poate conduce la un dezechilibru al pH-ului.
2. Urmati o dieta sanatoasa pentru vagin
O dieta echilibrata, valoroasa din punct de vedere nutritiv si bogata in lichide, este cheia unei sanatati vaginale si reproductive. De altfel, o serie de alimente pot fi eficiente in tratarea unor afectiuni ale vaginului. Sucul de merisoare si iaurtul previn infectiile fungice si ajuta la tratarea acestora. Pentru uscaciunea vaginala, produsele din soia (care contin o forma naturala de estrogen) ar putea restabili nivelul optim de lubrifiere.
3. Efectuati controale ginecologice regulate
Fiecare femeie trebuie sa efectueze primul control ginecologic in jurul varstei de 21 de ani sau cu trei ani inainte de inceperea vietii sexuale. Monitorizarea sanatatii aparatului reproducator ajuta la depistarea timpurie si tratarea eficienta a infectiilor, precum si la detectarea precoce a celulelor anormale care ar putea indica prezenta cancerului.
4. Tratati infectiile imediat
Exista trei tipuri de infectii vaginale comune candidoza, vaginoza bacteriana si tricomonaza (infectia cu Trichomonas Vaginalis). Tratarea lor prompta este cruciala, intrucat amanarea unei interventii poate conduce la agravarea simptomelor si infertilitate. Toate cele trei infectii mentionate se pot tratarea cu medicamente orale sau topice, sub indrumarea medicului specialist.
5. Folositi un lubrifiant vaginal
Fara o lubrifiere suficienta, pielea labiilor si vaginul se pot irita grav, pana in punctul in care apar leziuni dureroase. Daca vaginul nu se umezeste natural suficient, solutia optima este folosirea unui lubrifiant artificial pe baza de apa, care previne consecintele frictiunii si iritatiilor vaginale.
6. Acordati o atentie sporita igienei intime
Spalati in fiecare zi zona intima cu un produs delicat, fara parfum, special conceput in acest sens. Schimbati absorbantele si tampoanele o data la 3-4 ore in perioada menstruatiei si purtati lenjerie intima din bumbac.