Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului

Generalitati

Turele de noapte influenteaza major functionarea normala a metabolismului, potrivit celor mai noi descoperiri aduse in atentia publicului larg de catre cercetatori.

De ani intregi, oamenii de stiinta au sesizat o asociere clara intre programul de lucru nocturn si riscul crescut de afectiuni cardiace, fracturi osoase, cancer, diabet si obezitate. Unul dintre efectele majore ale turelor de noapte asupra organismului pare sa fie incetinirea proceselor metabolice, pe fondul afectarii ritmului circadian biologic.

Programul de noapte si incetinirea ratei metabolice

Un studiu recent efectuat de profesorii Universitatii Florida de Sud a descoperit ca persoanele care fac tranzitia catre un program de lucru pe timpul noptii si unul de odihna in timpul zilei incep sa arda caloriile provenite din hrana la o rata mai scazuta. Cercetatorii au observat ca, odata ce au supus 14 voluntari unui experiment de simulare a muncii in ture de noapte, organismul acestora a inceput imediat sa arda calorii intr-un ritm mult mai lent.

Participantii la studiu s-au mutat in laboratorul profesorilor americani timp de o saptamana. In primele doua zile si-au respectat programul cotidian obisnuit, apoi au facut tranzitia catre lucrul in ture de noapte, urmat de odihna diurna. Mesele luate de subiecti au fost monitorizate cu atentie, astfel incat sa consume acelasi numar de calorii zilnic. In ciuda aportului caloric identic din toate cele sase zile, rata metabolica a fost mai lenta in perioada in care subiectii au dormit ziua si au muncit noaptea.

In medie, participantii au ars cu 59 mai putine calorii lucrand in ture de noapte, comparativ cu rata metabolica inregistrata in perioadele in care au avut un program de lucru de zi. La prima vedere, diferenta ratei metabolice nu este una semnificativa, insa cercetatorii sustin ca incetinirea procesului de ardere a caloriilor in acest ritm conduce in timp la ingrasare si cresterea riscului de instalare a bolilor favorizate de supraponderalitate. Rezultatele studiului intaresc descoperirile facute de cercetarile din trecut, referitoare la impactul negativ al turelor de noapte asupra sanatatii in general.

Expertii medicali cred ca toate consecintele muncii pe parcursul noptii se justifica prin faptul ca aceste activitati sunt incompatibile cu biologia umana fundamentala, omul fiind in esenta construit pentru a fi activ in timpul zilei. Efectele negative ale turelor de noapte raman valabile, chiar si cand se exclud alti factori de risc asociati cu ingrasarea, precum alegerile alimentare sau sedentarismul.

De vina pentru afectarea metabolismului pe fondul turelor de noapte este tulburarea ritmului circadian, ceasul intern al organismului care regleaza toate functiile fiziologice de baza, inclusiv modul in care nutrientii sunt metabolizati.

O alta explicatie a acestui fenomen a fost data de medicii israelieni de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, care au demonstrat cum turele de noapte conduc la cresterea nivelului leptinei, hormonul responsabil cu declansarea senzatiei de foame. Aceasta reactie, in asociere cu dereglarea secretiei de cortizol (hormonul stresului) tot pe fondul dereglarii ritmului circadian, creste rezistenta la insulina si favorizeaza instalarea simptomelor sindromului metabolic (toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie).

Metode de accelerare a metabolismului in cazul turelor de noapte

Persoanele care lucreaza in ture de noapte isi pot stimula metabolismul sa functioneze in parametri normali prin cateva metode de accelerare a ratei metabolice. Alimentatia si miscarea sunt cei doi factori esentiali in aceasta ecuatie importanta de mentinere a greutatii normale si a sanatatii pe termen lung.

Respectarea stricta a programului de somn

Fundatia Nationala a Somnului din SUA recomanda angajatilor care lucreaza in ture de noapte sa doarma 7-9 ore intr-o perioada de 24 de ore, nici mai mult, nici mai putin. Privarea de somn determina incetinirea metabolismului, accentuarea apetitului alimentar, pierderea tonusului muscular si dificultatea de mentinere a greutatii corporale in limite normale. Odihna trebuie sa se desfasoare intr-o incapere aerisita, linistita si intunecata, pentru mentinerea calitatii somnului.

Utilizarea unei masti de dormit

Acest accesoriu poate ajuta la obtinerea in timpul zilei a unui somn la fel de odihnitor precum cel din timpul noptii. Masca de dormit stimuleaza secretia melatoninei, hormonul responsabil cu inducerea starii de somnolenta si reglarea ritmului circadian.

Planificarea atenta a meselor

La fel de importanta este organizarea temeinica a meselor si gustarilor. Evitati sa consumati produse vandute in automatele de alimente si in restaurantele de tip fast-food. Aceste categorii de alimente, bogate in sare, zahar si grasimi saturate, produc oscilatii ale insulinei cauzatoare de foame excesiva si stari de oboseala.

Fructele si legumele proaspete, salatele verzi, gustarile cu un aport crescut de proteine (branza, nuci etc.) si cerealele integrale sunt alternativele alimentare recomandate persoanelor care lucreaza in ture de noapte. Mesele mici si dese ajuta la accelerarea metabolismului (pe cand infometarea are efectul contrar). Nu lasati 6 ore sa treaca fara sa consumati cel putin o gustare sanatoasa.

Cafeaua si ceaiul au un efect temporar de accelerare a ratei metabolice, insa aceste bauturi nu ar trebui sa fie consumate cu mai putin de 4 ore inainte de somn.

Miscarea

Dupa un somn de calitate si o alimentatie corecta, miscarea este al treilea cel mai important factor de stimulare a metabolismului. Oamenii de stiinta au descoperit ca 45 de minute de exercitii fizice sustinute pot creste rata metabolica timp de 14 ore dupa finalizarea antrenamentului. Potrivit specialistilor, pana si un program de miscare zilnic de 10 minute are drept efect accelerarea metabolismului pe parcursul unei ore intregi.

Angajatii care lucreaza in ture de noapte isi pot mentine rata metabolica ridicata facand exercitii fizice imediat dupa trezire sau inainte de inceperea programului de lucru.