Proceduri cosmetice - indepartarea tatuajelor permanente cu ajutorul laserului

Generalitati si alte informatii

Specialistii estimeaza ca aproximativ 10% din populatia Statelor Unite are un tatuaj (fie ca este medical, cosmetic sau decorativ) si peste 50% dintre acestia doresc insa sa il indeparteze.

Pacientii doresc inlaturarea tatuajelor dintr-o gama foarte variata de motive: sociale, culturale sau pur fizice. Exista pacienti care au dezvoltat reactii alergice la acesta, chiar si la cativa ani de la efectuarea lui, desi initial l-au tolerat foarte bine.

Tatuajele se realizeaza prin injectarea pigmentilor coloranti in derm si dispersarea acestora in final pana la limita dintre derm si epiderm. Datorita faptului ca pigmentii sunt prinsi intr-o retea fibroblastica, prezenta lor in tegument este relativ stabila (doar in timp se mai poate atenua din intensitatea culorii, deoarece pigmentii migreaza spre straturile profunde ale hipodermului).

In ciuda faptului ca sunt descrise ca fiind permanente, indepartarea lor este posibila. Nu insa si indepartarea completa, desi multi specialisti afirma ca noile proceduri permit indepartarea a pana la 95% din tatuaj. Exista mai mult metode de inlaturare ale tatuajelor, insa in majoritatea cazurilor se formeaza o cicatrice inestetica.

Aspectul zonei dupa indepartare depinde foarte mult de marimea, localizarea, nuanta tatuajului, de cat timp a fost facut, de metoda de realizare, de felul in care se va vindeca apoi plaga. De exemplu, un tatuaj realizat de un expert este mai usor de indepartat deoarece culoarea este injectata mult mai precis si uniform (in acelasi start, la acelasi nivel). Un tatuaj vechi se indeparteaza mai greu comparativ cu unul recent executat.

In momentul actual exista cateva metode foarte eficiente pentru indepartarea tatuajelor nedorite. Metoda se alege de catre medic alaturi de pacient, trebuind sa fie adaptata particularitatilor tatuajului. Cele mai populare metode sunt excizia, dermabraziunea, laserul si salabraziunea.

Excizia se prefera in special cand zona tratata este mica. Avantajul este ca tatuajul se poate indeparta in intregime. Tatuajele de mai mari dimensiuni necesita mai multe interventii pentru indepartare (initial se intervine in centru, apoi in zonele din jur). Pentru realizarea exciziei se practica initial o anestezie locala (pentru ca pacientul sa nu simta nimic in timpul procedurii), apoi se trece la indepartarea chirurgicala a tatuajului.

Se scoate zona cu desenul, iar marginile plagii sunt apoi suturate. Excizia este o procedura cu hemoragie minima, ce poate fi usor controlata prin utilizarea electrocauterului. Daca tatuajul este insa de mari dimensiuni zona excizata va fi protezata cu un graft de piele din alta regiune a organismului.
Dermabraziunea este un procedeu ce presupune pulverizarea unei solutii criogenice pe zona tatuata si apoi exfolierea stratului utilizand un instrument special. Procedura asociaza o hemoragie, de aceea este important ca zona sa fie pansata imediat.

Salabraziunea este una din cele mai vechi metode de indepartare ale tatuajelor. Ca si in cazul altor proceduri si aici se practica o anestezie locala in jurul zonei, apoi se aplica o solutie facuta din apa si sare de masa. Se foloseste un intrument asemanator celui pentru dermabraziune si se exfoliaza regiunea.

Laserul

Indepartarea tatuajelor cu ajutorul laserului este una din cele mai populare metode. Laserul interactioneaza cu pigmentii tatuajului pe care ii degradeaza si in final determina disparitia lui.

Particulele sunt ulterior inglobate in macrofage si indepartate complet din organism. Procedeul mimeaza de fapt efectul pe care il are soarele asupra tatuajului (laserul actioneaza insa mult mai rapid). Pigmentii coloranti din tatuaj au spectre specifice de absorbtie a luminii si de aceea pot fi eliminati doar daca energia emisa de laser se afla in cadrul spectrului de absorbtie al pigmentului.

Cel mai greu de indepartat sunt culori precum galben, verde deoarece spectrul lor de absorbite este in afara spectrului de emisie al laserului. Indepartarea cu ajutorul laserului necesita mai multe sedinte, chiar si pentru un tatuaj de mici dimensiuni. Cel mai usor se indeparteaza tatuajele negre.

Datorita faprului ca tatuajele sunt unice din punct de vedere al combinatiei de culori, pigmentilor, metodei si modului in care organismul pacientului raspunde la acestia, si metodele de indepartarea a acestora trebuie individualizate. Procedurile sunt numeroase, insa in multe cazuri cicatricea care ramane in urma era chiar mai inestetica decat tatuajul in sine.

Indepartarea prin laser se adreseaza si persoanelor care au incercat fara succes sa stearga tatuajul prin alte metode. Laserul poate oferiĀ  rezultate bune in astfel de cazuri doar daca procedurile anterioare nu au determinat o cicatrizare si o fibrozare excesiva.

Procedurile de indepartare se pot realiza in clinicile si centrele de chirurgie estetica. Aici pacientul poate fi sigur ca va beneficia de ingrijire corespunzatoare, de conditii sterile de realizare ale tratamentului si de tehnica de ultima generatie.

Rezultatele depind foarte mult de tipul tatuajului. Vechimea si culoarea lui influenteaza numarul de sedinte necesare. De obicei sunt necesare 5-7 sedinte, insa acest numar variaza foarte mult.

Pacientii sunt sfatuiti ca dupa ce hotarasc sa isi indeparteze tatuajul sa isi faca o programare la un specialist. Acesta este cel mai in masura sa determine numarul sedintelor, in functie de evaluarea personala a pacientului.

Alte aspecte de care se tine cont sunt: varsta pacientului si tipul tatuajului (daca este cosmetic sau medical, daca a fost facut de un profesionist sau de catre un amator). Rezultatele vor fi influentate si de culoarea pielii pacientului si de profunzimea la care se gaseste pigmentul in tegument.

In general, etapele prin care trece pacientul in vederea indepartari tatuajului prin aceasta metoda sunt:

- Protejarea ochilor cu ochelari speciali;
- Testarea reactivitatii tegumentare la laser pentru a putea determina energia ce poate fi aplicata;
- Medicul va lua apoi dispozitivul de la laser si va activa lumina acestuia directionand-o spre tatuaj. Fiecare impuls este resimtit de catre pacient precum plesnitura unui elastic de cauciuc pe piele. Unii pacienti au descris procedeul ca fiind similar aplicarii tatuajului, insa dureaza mult mai putin.

Din cauza faptului ca poate fi disconfortant pentru pacient, se recomanda efectuarea unei anestezii locale anterior inceperii procedurii. Necesitatea ei depinde si de pragul de durere al pacientului. Anestezia se poate realiza fie prin infiltrarea tegumentului cu xilina, fie prin aplicarea unui unguent cu proprietati analgezice.

Procedeul de indepartarea nu are rezultate imediate. Cerneala care a fost vizata in primele expuneri va incepe sa fie degradata si indepartata de catre sistemul imun. Procesul poate dura chiar si 8 saptamani. Dupa aceasta prima etapa se pregateste cea de-a doua sedinta.

Abia dupa aceasta pacientul poate observa faptul ca nuantele inchise incep treptat sa dispara, in timp ce culorile mai deschise (galben , bleu) devin mai luminoase. Unii pacienti necesita chiar si 10- 12 sedinte pana cand tatuajul dispare complet. Chiar si asa, exista riscul ca unele culori, cum ar fi albul, sa nu se atenueze.

Tatuajele mici se pot indeparta mai usor si pacientii necesita mai putine sedinte. Dupa fiecare sedinta se recomanda aplicarea unor comprese cu gheata pe zona respectiva. Acasa, pacientul va trebui sa isi maseze zona cu un unguent sau alifie pe baza de antibiotic pentru a preveni eventualele infectii.

De asemenea, pentru a tine locul cat mai curat si ferit de agresiunile fizice se recomanda aplicarea locala a unui bandaj. Daca zona este expusa razelor soarelui, aceasta trebuie sa fie acoperita cu o crema cu factor de protectie antisolar.

Reactii adverse

Indepartarea tatuajelor folosind metoda laserului este destul de sigura, iar efectele adverse sunt minime. Cu toate acestea, ele exista si nu trebuie ignorate. Cele mai frecvente sunt:

- Infectia locala - poate sa apara in cazul in care procedurile nu se desfasoara in mediu aseptic, iar instrumentele nu sunt sterile. De asemenea, zona se poate infecta daca nu se administreaza local un unguent cu antibiotic. Semne precoce ale infectiei sunt inrosirea, edematierea si cresterea temperaturii locale, precum si aparitia durerii;

- Indepartarea incompleta a pigmentului (in special in cazul tatuajelor foarte colorate);

- Aparitia unei cicatrici - aceasta complicatie poate sa para in cazul persoanelor care au tendinta naturala de se vindeca mai greu, cu formare de keloid (tesut cicatricial in exces);

- Modificari pigmentare - hipopigmentarea zonei (cand zona apare mai palida comparativ cu tegumentele vecine) sau hiperpigmentare (cand nuanta este mai inchisa).

- Accentuarea nuantelor in prima etapa a tratamentului - se intampla in cazul tatuajelor cosmetice, cum este cazul conturarii sprancenelor sau al buzelor. Daca sedintele de tratament se desfasoara regulat, aceasta tendinta dispare.

Trebuie mentionat si faptul ca unii pigmenti utilizati, in special nuanta de galben numarul 7 se degradeaza in organism in compusi toxici sub influenta radiatiilor ultraviolete. Produsii de degradare pot afecta functionare normala a ficatului si rinichiului care nu ii pot epura. Acestia se acumuleaza in organism si pot determina afectiuni importante.

Cat de sigur este procedeul ?

Datorita faptului ca tehnologia evolueaza, procedeul de inlaturare al tatuajelor permanente cu laserul devine din ce in ce mai sigur si eficient, iar cicatrizarea postinterventie este redusa.

Tratamentul laser este adeseori considerat mai sigur decat metodele alternative, cum ar fi dermabraziunea sau excizia chirugicala datorita faptului ca se adreseaza exclusiv pigmentilor coloranti ai tatuajului si nu afecteaza si alte structuri din jurul zonei respective.

Exista o serie de factori care influenteaza raspunsul tatuajului la un astfel de tratament, si anume:

- Sistemul imun al pacientului - influenteaza rata de degradare si metabolizare ale pigmentilor;

- Culoarea pielii - tegumentele deschise la culoare raspund cel mai bine la acest tratament;

- Tipurile de culori folosite - tonurile inchise dispar cel mai rapid (negru, rosu, albastru inchis, portocaliu inchis), in timp ce culorile deschise incep sa se atenueze dupa mai multe sedinte (cum este cazul tonurilor de portocaliu deschis, mov, albastru deschis, galben sau verde);

- Tipul de cerneala - in acest moment nu exista norme si reglementari foarte clare in acest domeniu, ca urmare exista foarte multe tipuri de cerneluri pe piata, unele putand fi chiar toxice;

- Profunzimea tatuajului - daca este vorba de tatuaje suprapuse sau de tatuaje vechi, indepartarea lor este mai anevoioasa deoarece sunt profunde. Tatuajele facute de profesionisti sunt indepartate din acelasi motiv (profunzimea) in mai multe sedinte, comparativ cu tatuajele realizate de catre amatori care dispar chiar si dupa 3-4 sedinte de tratament.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate pacientii trebuie sa fie foarte rabdatori. Majoritatea sunt foarte incantati de regresul tatuajului la primele sedinte pentru ca apoi entuziastmul lor sa dispara. Specialistii avertizeaza ca rezultatele nu pot fi fi vizibile imediat si sedintele nu pot avea un randament constant: uneori dispare mai mult, alteori mai putin. Desi procedeul se desfasoara confrom unor scheme bine puse la punct, organismul are propriul ritm de degradare al componentelor, ritm care nu poate fi influentat de catre medic.

De retinut
Din cauza faptului ca realizarea si indepartarea tatuajelor este o optiune personala si sunt considerate proceduri estetice, asigurarile medicale nu acopera costurile acestora, care de cele mai multe ori sunt destul de ridicate. De aceea, pacientii sunt sfatuiti sa discute cu medicul toate aspectele, inclusiv cele financiare, atunci cand se hotarasc sa isi efectueze aceste proceduri.