Cauzele cancerului de san nu sunt inca pe deplin intelese.
Specialistii nu au reusit pana in prezent sa elucideze misterul mecanismului care conduce la instalarea cancerului mamar, in afara unor factori de risc asociati cu aceasta boala cronica.
Noile cercetari au adus in atentia publicului larg o serie de obiceiuri aparent banale, care pot creste predispozitia la cancerul de san. In timp ce oamenii de stiinta cauta inca dovezi care sa le ateste, cauzele mai putin cunoscute ale cancerului mamar raman o amenintare tacita.
Riscul instalarii cancerului de san creste odata cu inaintarea in varsta. Boala apare cel mai frecvent in randul femeilor cu varsta de peste 50 de ani, care au intrat la menopauza. Din acest motiv, se recomanda efectuarea unei mamografii la fiecare 3 ani dupa incetarea varstei reproductive, ca forma de preventie.
Istoricul familial este un alt factor de risc, femeile cu rude apropiate diagnosticate cu cancer mamar sau ovarian fiind mai predispuse imbolnavirii. Chiar si asa, majoritatea cazurilor de cancer de san nu sunt ereditare, insa au o componenta comuna din punct de vedere genetic genele BRCA1 and BRCA2, care cresc susceptibilitatea la cancer mamar si ovarian.
Nodulii mamari benigni cresc si ei riscul instalarii cancerului la acest nivel, impreuna cu densitatea crescuta a tesutului mamar. Hormonul feminin numit estrogen poate stimula formarea celulelor canceroase in sani si facilita inmultirea acestora. Cu cat cantitatea de estrogen la care este expus organismul este mai mare, cu atat mai semnificative sunt sansele formarii celulelor canceroase. Supraponderalitatea si obezitatea, expunerea la radiatii si terapia de substitutie hormonala sunt alti factori de risc specifici cancerului mamar.
Din pacate, exista putine repere privind masurile preventive pe care femeile le pot adopta pentru a-si reduce sansele de a dezvolta cancerul de san. Cercetatorii lucreaza intens in a le descoperi, momentan formuland o serie de recomandari privind evitarea unor cauze posibile, depistate in cadrul demersurilor stiintifice dedicate acestei afectiuni.
1. Deodorantele produse in masa
Deodorantele si antiperspirantele produse in masa, cu ingrediente chimice, au fost asociate de specialisti cu un potential risc crescut de instalare a cancerului mamar. Principalii vinovati ar putea fi compusii de aluminiu, care ajung sa fie depozitati in ganglionii limfatici de sub brat. Intrucat nu sunt eliminati prin transpiratie (sub efectul antiperspirantului), favorizeaza acumularea unei cantitati mari de toxine, ceea ce ar putea conduce la mutatii genetice la nivel celular.
In timp ce nu exista studii epidemiologice si dovezi stiintifice relevante care sa sustina asocierea deodorantelor pe baza de saruri de aluminiu cu cancerul mamar, numerosi specialisti sunt de parere ca o alternativa mult mai sigura sunt antiperspirantele cu ingrediente naturale, care nu perturba major activitatea glandelor sudoripare din apropierea tesutului mamar.
2. Vopseaua de par
Milioane de femei folosesc o data la cateva luni o vopsea de par pentru o schimbare de imagine sau acoperirea firelor albe, insa putine dintre ele ocolesc produsele ieftine de acest tip, cu multe substante chimice in compozitie.
Aceste ingrediente s-au dovedit a fi posibili agenti cancerigeni, potrivit Institutului National de Cancer din SUA. Nici in acest caz nu au fost formulate argumente stiintifice solide, insa calea sigura de prevenire a cancerului mamar este utilizarea unei vopsele de par cu ingrediente naturale, mult mai putin periculoasa pentru sanatate decat una chimica.
3. Fumatul si consumul de alcool
Cercetatorii de la Asociatia Americana a Cancerului au descoperit ca predispozitia la cancerul de san creste in randul femeilor fumatoare, in special in cazul celor care au inceput acest viciu inainte de nasterea primului copil (tesutul mamar nu este pe deplin dezvoltat inainte de nastere, fiind mai sensibil la efectele nocive ale tutunului).
Cat despre consumul de alcool, acesta este asociat in mod cert cu riscul crescut de cancer de san oamenii de stiinta au observat ca femeile care consuma mai mult de un pahar de alcool pe zi sunt mai predispuse imbolnavirii.
4. Masura nepotrivita a sutienului
Un sutien mai mic sau mai mare decat circumferinta bustului si dimensiunea cupei poate contribui, de-a lungul timpului, la cresterea predispozitiei la cancerul de san. Sutienele prea mari nu sustin suficient tesutul mamar, pe cand cele prea mici interfereaza cu drenajul fluidului limfatic.
5. Produsele de curatat
Chimicalele din produsele de curatat conventionale sunt intens blamate de oamenii de stiinta, care le asociaza nu doar cu un risc crescut de cancer de san, ci si cu o susceptibilitate aparte la alte forme canceroase, boli cronice (migrene), alergii etc. Din acest motiv, solutiile naturale de curatare, preparate cu ingrediente precum otetul, bicarbonatul de sodiu sau zeama de lamaia, sunt alternative mai sigure pentru sanatate in general.
6. Naftalina
Mai putin utilizata in prezent, naftalina s-a dovedit a fi purtatoarea unor chimicale asociate de cercetatori cu o predispozitie crescuta la cancerul mamar. Solutii naturale si inofensive, precum lavanda, pot inlocui cu succes aceasta metoda de combatere a moliilor.
7. Produsele de machiaj chimice
Parabenii din majoritatea produselor de machiaj cu ingrediente chimice au fost depistati in cantitati foarte mari in mostrele de tesut mamar prelevate de la paciente diagnosticate cu cancer de san. Acest lucru a condus la alarmarea consumatorilor privind potentialele pericole ale utilizarii cosmeticelor chimice. Cremele, bazele de machiaj sau fardurile organice, fara parabeni, parfum si conservanti, raman o optiune dezirabila.
8. Odorizantele de camera
Aceste produse contin ftalati, un tip de substante chimice de plastifiere, folosite pentru persistenta odorizantelor. Din pacate, odata inhalate, aceste chimicale pot cauza mutatii ale celulelor in organism, contribuind in unele cazuri la instalarea cancerului de san.