Numarul infectiilor respiratorii acute creste alarmant in randul celor mici o data cu venirea sezonului rece.
Astfel orice mamica care este preocupata in aceasta perioada de protejarea copilului are nevoie de solutii simple, la indemana si usor de aplicat pentru a le evita.
Un factor esential pentru sanatatea micutului dumneavoastra este alimentatia.
La sugar este deja recunoscuta ca standard de aur alimentaia naturala. Fiind foarte bogat in nutrienti usor de absobit de catre organism, laptele matern ar trebui sa fie o sursa exlusiva de hrana pentru copiii mai mici de 6 luni, fiind singurul aliment perfect compatibil ce nu provoaca reactii alergice sau intoleranta si ii stimuleaza acestuia imunitatea.
In cazul copiilor mai mari de 6 luni inceperea diversificarii trebuie facuta cu grija, evitand alergeni precum glutenul, albusul de ou, pestele, fructele de padure, nucile, alunele, semintele, mierea de albine si produse pe baza de propolis.
Atunci cand vorbim, insa, de copii mai mari, care merg deja la gradinita sau scoala, riscul de imbolnavire creste, pentru ca parintii nu mai pot supraveghea atent alimentatia micutului, si de asemenea expunerea la infectii este mult mai mare.
Acesta este motivul pentru care orice parinte trebuie sa verifice ca spatiul in care copilul sau isi petrece o buna parte din zi respecta normele de igiena elementara: incaperi curate, jucariile si mobilierul sunt dezinfectate, incaperile sunt aerisite corespunzator, atat copii cat si personalul se spala pe maini cu apa calda si sapun la intrarea in incinta, inainte de mese si dupa folosirea toaletei.
Este important de asemenea ca micutii care prezinta semnele unei infectii sa fie retinuti acasa pentru cel putin 5 zile de la debutul febril al respectivei afectiuni, pentru a evita infectarea intregii comunitati dar si pentru ca acestia pot contracta o alta afectiune pe fondul imunitar deficitar.
In general, dar mai ales in sezonul rece cand incidenta virozelor respiratorii creste, este bine sa evitam pe cat posibil aglomeratiile umane: transportul in comun, hipermarketuri, mall-uri, locuri de joaca acoperite. Chiar daca afara este frig e mai putin probabil sa contractam o infectie respiaratorie in parc decat dupa o vizita la hipermarket.
In sezonul rece parintii au tendinta de a supraimbraca copii, din dorinta de a-i feri de raceli. Este bine insa ca acestia, mai ales daca sunt activi si se joaca mult, sa fie imbracati similar sau un pic mai subtire decat adultii. in cazul sugarilor o atentie sporita trebuie acordata manutelor si picioruselor, acestia avand de obicei o circulatie periferica mai proasta. Trebuie evitata insa legarea fularului peste nas si gura, aceasta putand chiar favoriza aparitia racelilor.
In sezonul rece este obligatorie suplimentarea alimentatiei cu vitamina D, in doze diferite in functie de etapele de crestere. Aceasta este recunoscuta pentru rolul in cresterea si remodarea osoasa si are de asemenea un rol important in imunitatea de tip celular. Utile de asemenea sunt suplimentele pe baza de miere de albine, propolis, vitamina C, echinaceea, suplimente alimentare de zinc si argint coloidal sau mai nou folosita miere de Manuka.
Si totusi ce facem daca in ciuda bunelor noastre intentii copilul a racit? Ne asiguram ca are un mediu ambiant stabil termic, evitand caldura excesiva, avem grija sa aerisim camera copilului dimineata si seara la culcare si il hidratam corespunzator, optand pentru sucuri de citrice, limonada cu miere, ceai de tei sau de soc cu miere si lamaie. De asemenea nu administrati medicamente in absenta recomandarii unui doctor pediatru.
Dr. Roxana Novitchi, medic specialist pediatrie in cadrul Columna Medical Center