Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase.
Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat.
Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire.
1. Atentie la temperatura
Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor cauzatoare de boli, precum E.coli sau Salmonela.
Asigurati-va ca temperatura din frigider nu scade niciodata sub temperatura de 4 grade Celsius, iar cea din congelator sub -17 grade Celsius. Consultati manualul de utilizare a electrocasnicului pentru a afla cum puteti face aceste ajustari foarte importante pentru sanatatea dumneavoastra.
Intrucat eficacitatea frigiderului se poate schimba de-a lungul timpului, verificati in mod regulat temperatura din frigider, cu un termometru obisnuit. Va puteti ajuta frigiderul sa functioneze mai bine, pozitionandu-l intr-un loc mai racoros al casei, niciodata in bataia directa a razelor de soare si departe de sursele de caldura (cuptorul aragazului, aeroterma, caloriferul etc.).
O alta regula importanta este sa nu tineti usa frigiderului deschisa prea mult timp, intrucat aparatul este suprasolicitat de doua ori mai mult, in reglarea temperaturii setate. In timp, acest obicei scurteaza din viata frigiderul si ii reduce semnificativ din capacitatea de racire.
2. Gestionarea alimentelor din frigider
Doar pentru ca un aliment este pastrat la frigider, nu inseamna ca acesta ramane sigur pentru consum pe o perioada indefinita de timp. Mai mult decat atat, este important sa stiti cum sa asezati, verificati si eliminati alimentele de pe rafturile frigiderului, pentru excluderea oricarui pericol de imbolnavire.
- Evitati aglomerarea rafturilor. Lasati suficient spatiu intre alimente (indiferent daca sunt ambalate sau nu), astfel incat aerul sa poata circula normal si sa pastreze alimentele la temperatura optima.
- Cititi cu atentie etichetele produselor. Respectati indicatiile de pastrare inscrise pe eticheta alimentelor si ajustati temperatura frigiderului conform acestora. Daca un produs a fost lasat la temperatura camerei prea mult timp, nu il reintroduceti la frigider, sperand ca eventualii agenti patogeni dezvoltati vor muri la temperaturi scazute alimentul este deja contaminat, deci periculos pentru sanatate.
- Renuntati cu usurinta la alimentele suspecte. Starea de sanatate este mai importanta decat neplacerea de a arunca un produs alimentar inainte sa fie epuizat. Daca suspectati un aliment ca s-ar fi alterat sau observati urme de mucegai sau un miros pregnant, nu stati pe ganduri si aruncati-l!
- Tineti alimentele riscante separat. Toate produsele cu cel mai ridicat grad de risc de contaminare a altor alimente (carnea cruda, puiul, pestele) trebuie sa fie pastrate in pungi din plastic, recipiente sau caserole etans, pe raftul de jos al frigiderului. Astfel, scurgerile fluide ale carnii nu vor ajunge pe alte alimente.
- Consumati alimentele la timpul potrivit. Cu cat pastrati mai mult timp anumite alimente la frigider, cu atat mai mare este probabilitatea ca microorganisme periculoase sa se fi dezvoltat. Respectati intotdeauna regula sortarii alimentelor din frigider in mod regulat si aruncarea celor care nu mai sunt proaspete, prezinta semne de alterare, miros sau au expirat (conform indicatiilor de pe ambalaj).
Alimentele care pot fi congelate trebuie sa fie introduse la congelator la scurt timp de la achizitie. Daca nu stiti cand le veti pregati, tineti cont de urmatoarele indicatii despre intervalul maxim in care le puteti tine la frigider
- carnea tocata cruda 1-2 zile;
- carnea cruda de pasare, peste sau fructe de mare 1-2 zile;
- carnea cruda de vita, vitel, miel sau porc 3-5 zile;
- mezelurile si resturi alimentare din carne 3-4 zile;
- mancarea gatita 3-5 zile;
- oua proaspete 4-5 zile;
Odata ce ati tinut un aliment la temperatura camerei mai mult de doua ore, consumati-l imediat sau aruncati-l!
3. Curatarea frigiderului
Tineti frigiderul curat pentru a pastra alimentele sigure pentru consum. Acest lucru implica sa stergeti imediat orice pata si scurgere lichida, care pot gazdui colonii de bacterii cu care alimentele pot ajunge sa fie contaminate.
Folosind o carpa moale, inmuiata in detergent, spalati bine peretii din interior. Puteti utiliza solutii naturale preparate in casa, din zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu sau otet (dezinfecteaza si neutralizeaza perfect mirosurile neplacute).
Curatati si portiunea din spatele frigiderului, unde se aduna impuritati si obiecte cazute accidental. Igienizati si portiunile metalice din spatele aparatului electrocasnic, care ajung sa fie acoperite de grasimi si praf, afectand capacitatea de racire a frigiderului.
Acordati o atentie deosebita si usii, care este atinsa frecvent si poate fi purtatoare de germeni. Clatiti toate suprafetele cu apa limpede si uscati-le complet cu o carpa uscata sau prosoape de hartie. Evitati sa folositi detergenti cu miros puternic (care s-ar putea impregna in alimente) sau cu textura abraziva (pot deteriora suprafetele frigiderului, afectandu-i randamentul).
Eliminati mirosurile neplacute din frigider, pozitionand un recipient mic cu bicarbonat de sodiu in spatele frigiderului. Schimbati solutia o data la trei luni.