Preparatele culinare specifice toamnei sunt deseori responsabile cu debutul acumularii kilogramelor in plus in sezonul rece.
Temperaturile in scadere cresc apetitul alimentar, iar petrecerea timpului liber in confortul propriei case favorizeaza abuzurile alimentare si sedentarismul.
Pentru prevenirea ingrasarii in anotimpul rece este necesara adoptarea catorva precautii alimentare importante. Multe dintre preparatele culinare consumate frecvent pe timp de toamna sunt hipercalorice, cresc brusc aportul de grasimi saturate si pun in pericol atat sanatatea, cat si forma fizica.
1. Placintele semi-preparate
Placintele semi-preparate sunt mai periculoase pentru silueta si sanatate decat cele pregatite in casa, din cauza aluatului procesat si a umpluturilor care abunda in grasimi trans si saturate. O singura placinta cumparata din frigiderul hypermarketulului poate contine pana la 1000 de calorii, pentru un gramaj care nu depaseste 500 de grame.
Comparativ, o placinta preparata acasa, din blat integral si carne de pasare, poate furniza doar un sfert din caloriile continute de o placinta semi-preparata. Acelasi lucru este valabil si pentru astfel de deserturi achizitionate din restaurantele de tip fast-food, adevarate bombe calorice.
2. Gustarile servite la reuniunile cu prietenii
Tot pe timp de toamna, reuniunile cu prietenii sunt deseori organizate cu gustari atractive, in cantitati mari chipsuri de cartofi sau porumb, pizza, aripioare de pui comandate de la o firma de catering, prajituri, alune prajite si sarate sau napolitane. Toate acestea insumeaza un numar ridicat de calorii, mai ales atunci cand sunt consumate in acelasi timp cu bauturi alcoolice si carbogazoase.
In astfel de circumstante sociale, este recomandat sa savurati in portii cat mai mici gustarile hipercalorice de mai sus si cat mai putin combinate. Alegeti in locul lor fructe si legume proaspete, sucuri din fructe fara zahar adaugat sau ceaiuri din plante aromate (indulcite cu sirop de agave, o lingurita de miere sau salvie). Totodata, incercati sa consumati aceste gustari din farfurie, astfel incat sa aveti un control mai bun asupra cantitatii.
3. Specialitatile de carnati
Daca pe timp de vara sunt mai putin atractivi, carnatii prajiti redevin brusc o ispita principala odata cu instalarea anotimpului rece. In ciuda gustului apetisant, carnatii nu sunt cele mai inspirate alimente pe care sa le introduceti in meniu cu 95 de calorii intr-o portie de 30 de grame, carnatii sunt si surse periculoase de grasimi animale care pot pune in pericol sanatatea cardiovasculara.
Asadar, limitati-va la portii cat mai mici si mai rare de carnati. Nu consumati aceste preparate asociate cu surse de carbohidrati simpli (cartofi prajiti, piure etc.) si optati pentru bauturi cu continut redus de calorii la finalul mesei, sarind totodata si peste desert.
4. Tocanitele grase cu carne
Tocanitele grase si sosurile grele revin in meniul zilnic pe timp de toamna, favorizand ingrasarea rapida, cresterea nivelului de colesterol si instalarea tulburarilor digestive. Un singur bol de sos cu carne rosie grasa sau carnati, garnisit cu cascaval, poate furniza pana la 500 de calorii.
Alternativele mai sanatoase sunt tocanitele preparate cu carne slaba (de pui sau curcan) si multe leguminoase, legume, condimente, ierburi aromatice si sos de rosii natural.
5. Supele crema
Supele crema sunt in general preparate cu cantitati generoase de smantana, branza si carne, fiind surse bogate de calorii si grasimi nesanatoase. Consumate impreuna cu orez, taitei sau crutoane, devin adevarate bombe calorice.
Optati intotdeauna pentru supe crema care contin in proportie de 90% legume pasate, aromatizate cu condimente si maximum 1-2 linguri de smantana degresata.
6. Bauturile calde pe baza de cafea si ciocolata
Barurile si restaurantele isi atrag clientii in sezonul rece cu ciocolata calda, cappuccino indulcit cu diverse arome si alte bauturi pe baza de cafea, decorate cu straturi generoase de frisca si siropuri pline de zahar. Aceste specialitati sunt o cale sigura de ingrasare, mai ales cand sunt consumate pe langa mesele principale ale zilei si gustarile obisnuite.
Pana si laptele cu cacao facut in casa, indulcit cu zahar, poate contine pana la 200 de calorii pentru o cana. Ceaiul verde sau orice alt ceai aromat din plante este un inlocuitor excelent al bauturilor calde hipercalorice, continand foarte putine calorii si furnizand din plin antioxidanti.
7. Merele caramelizate
Un singur mar acoperit de un strat gros de caramel si decorat cu nuci sfaramate contine aproximativ 500 de calorii. Evitati sa cumparati o astfel de gustare din parcurile de distractii si bucurati-va de acelasi gust acasa, cu o alternativa mai sanatoasa taiati un mar felii si inmuiati bucatile in sos de caramel cu continut redus de grasimi. Gustarea va contine mai putin de jumatate din caloriile si grasimile marului caramelizat achizitionat din comert.
8. Macaroanele cu branza
Usor de preparat si consumate cu placere atat de copii, cat si de adulti, macaroanele cu branza pot fi adevarate bombe calorice. Gatite conform retetelor traditionale, acestea furnizeaza 300-400 kcal intr-o singura portie.
Evitati sa comandati macaroane cu branza in restaurante si pregatiti-le acasa, cu branza degresata, lapte cu continut redus de grasime sau smantana dietetica.
9. Legumele gratinate
Exista si situatii in care legumele pot fi surse periculoase de ingrasare atunci cand sunt gratinate, amestecate cu branzeturi grase, smantana, unt sau sunca. Acest mod de a gati legumele transforma orice preparat pe baza de vegetale intr-o sursa de minimim 500 de calorii pentru o portie. Daca legumele gratinate ajung sa fie chiar garnitura unei fripturi suculente, ingrasarea devine iminenta.
Consumati legumele coapte sau preparate pe gratar, pentru a va bucura de valoarea lor nutritionala ridicata, dar si de aportul lor scazut de calorii.
10. Deserturile cu dovleac
Exista multe feluri de a transforma dovleacul, un aliment cu proprietati nutritive superioare, intr-un desert plin de calorii. Adaugarea de smantana, cantitati mari de zahar si alte creme anuleaza efectele benefice ale dovleacului asupra organismului. Consumati-l copt sau in retete dietetice, cu aluaturi integrale si cat mai putini indulcitori!