Desi reumatismul include peste 100 de afectiuni, cele mai frecvente boli reumatismale sunt doar cateva. Pana si simptomele celor mai comune forme de reumatism sunt asemanatoare - dureri, rigiditate si inflamare -, facand destul de dificila o distinctie intre tipurile de afectiuni reumatismale cu care va puteti confrunta.
Bolile reumatismale inflamatorii
Contrar opiniei populare, bolile reumatismale inflamatorii nu sunt intr-o legatura directa cu starea vremii. Poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica si artrita reactiva sunt cele mai comune forme de reumatism inflamatoriu. O alta forma de boala reumatismala inflamatorie o reprezinta spondilartrita anchilozanta, aceasta manifestandu-se la pacientii predispusi genetic.
Simptomele bolilor reumatismale inflamatorii se manifesta, de regula, in perioada nocturna fiind caracterizate de dureri chinuitoare resimtite cu intensitatea durerilor de dinti. „Aceste boli sunt legate de incarcatura noastra genetica si foarte mult de infectiile netratate la timp sau tratate necorespunzator. Practic, ele sunt raspunsul unui sistem imun tulburat”, explica prof. dr. Rodica Chiriac, sefa Clincii de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi.
Senzatia de durere acuta poate fi ameliorata prin tratamentul cu medicamente antinflamatorii, cele mai folosite fiind: aspirina, indometacin, ibuprofen, fenilbutazona, naproxen, ketoprofen, piroxicam.
Polimiozita, inflamarea muschilor
Inflamatiile aparute la nivelul muschilor intra si ele in cadrul afectiunilor reumatice. Polimiozita poate fi provocata de infectii parazitare localizate la nivel muscular. Mialgiile (durerile de muschi) pot fi foarte dureroase in aceste cazuri, scazand si forta musculara a bolnavului.
Zona in care sunt localizate cele mai frecvente mialgii sunt muschii coapselor si ai umerilor, sistemul locomotor al bolnavului fiind vizibil afectat. In aceste cazuri, tratamentul trebuie prescris de catre medic si consta in corticosteroizi si imunosupresoare.
Reumatismul degenerativ
Este forma cea mai comuna de reumatism si de aceasta data durerile reumatice sunt in perfecta concordanta cu evolutia vremii. Reumatismul degenerativ este cauzat de uzura aparatului locomotor, forma sa cea mai comuna, artoroza, putand sa fie cauzata inclusiv de obezitate sau de suprasolicitarea articulatiilor in timpul transportului unor greutati.
Spondiloza, lumbago, lombosciatica si hernia de disc fac si ele parte din randul afectiunilor reumatismale degenerative. In cazul acestor afectiuni, durerile reapar odata cu modificarile meteorologige inregistrate sau ca sub forma durerilor de uzura inregistrate in timpul zilei si seara si se accentueaza cu miscarea articulatiei.
Frecventa aparitiei acestei boli indica o predispozitie a femeilor si a persoanelor trecute de 50 de ani, dar in ultimele decenii statistica europeana arata o crestere a cazurilor de reumatism degenerativ si in randul altor categorii de varsta. Riscul aparitiei unor forme de reumatism degenerativ este accentuat si de alte boli, precum diabetul zaharat, hipotiroidia, hemofilia.
Tratamentul imediat in cazul durerilor provocate de reumatismul degenerativ poate implica ungerea suprafetei dureroase si a zonelor invecinate cu un gel pe baza de diclofenac, un unguent eficient si recomandat celor care sunt afectati de aceasta boala, iar episoadele repetate necesita un consult medical.