Cercetatorii belgieni si britanici au dezvoltat o metoda mai simpla de depistare a cancerului ovarian, pe baza mai multor informatii medicale si investigatii minim invazive, care ar putea inlocui interventiile chirurgicale utilizate in prezent pentru diagnosticare.
Cancerul ovarian este dificil de depistat pe baza simptomatologiei, intrucat in cele mai multe cazuri, simptomele nu exista sau, atunci cand apar - balonari si crampe abdominale - sunt puse pe seama altor afectiuni.
Savantii de la Universitatea din Leuven, Belgia, si Imperial College din Londra sustin ca metoda de diagnosticare se bazeaza pe o combinatie de informatii medicale despre starea pacientei, teste de sange si ecografii si ca poate prognoza nu doar daca tumoarea ovariana este benigna sau maligna, ci si in ce stadiu se afla cancerul, in caz de malignitate.
Noua metoda, in testarea careia cercetatorii au obtinut rezultate foarte bune, ar putea elimina astfel interventiile chirurgicale adesea inutile facute in vederea diagnosticarii corecte a bolii.
Cancerul ovarian este considerat cea mai agresiva forma a cancerului de tip ginecologic, statisticile evidentiind o rata de supravietuire de sub 40% la 5 ani de la debutul bolii.