Deficientele nutritionale

Generalitati

Deficientele nutritionale apar atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a nutrientilor esentiali pentru buna sa functionare. Carentele in nutrienti pot conduce la declansarea mai multor probleme de sanatate, precum tulburarile digestive, bolile dermatologice sau chiar dementa.

In ciuda faptului ca oamenii consuma in prezent hrana in cantitati tot mai mari, incidenta deficientelor nutritionale creste in mod constant. Fenomenul se explica prin dietele cu valoare nutritiva scazuta urmate cu precadere de populatiile tarilor civilizate, in care alimentele procesate, dulciurile si bauturile carbogazoase inlocuiesc fructele, legumele si sucurile naturale bogate in vitamine, minerale si alti fitonutrienti importanti pentru mentinerea sanatatii.

Cauze

Tipuri

Simptomele deficientelor nutritionale depind de tipul nutrientului de care organismul este privat. Semnele generale ale carentelor de nutrienti sunt:

- paloarea pielii;
- starile de oboseala;
- slabiciunea corporala;
- dificultatile de respiratie;
- poftele alimentare neobisnuite;
- caderea parului;
- starile de ameteala;
- constipatia;
- somnolenta;
- starile de lesin;
- palpitatiile cardiace;
- depresia;
- amortirea si rigiditatea articulatiilor;
- tulburarile menstruale;
- tulburarile de concentrare.

Aceste simptome pot sa apara in totalitate sau doar partial. Odata cu trecerea timpului, persoana afectata de o deficienta nutritionala incepe sa se adapteze la manifestarile clinice mentionate, diagnosticul ajungand de multe ori sa fie stabilit tardiv.

Simptome

Simptomele si afectiunile care se pot instala pe acest fond difera, de asemenea, de tipul deficientei nutritionale:

Tratament

Tratamentul este stabilit in functie de tipul si severitatea deficientei nutritionale. Simptomele dispar, in general, odata ce alimentatia corecta este urmata sau suplimentata, uneori in conditii permanente. Medicul specialist recomanda pacientului noi obiceiuri alimentare, in functie de necesitatile sale nutritive.

In unele cazuri, este necesara administrarea de suplimente nutritive cu multivitamine sau nutrienti care faciliteaza absorbitia altora, asa cum se intampla in combinatia calciu-vitamina D. In situatiile grave, cand deficienta nu raspunde la medicatia orala, este nevoie de administrarea nutrientului pe cale parenterala (prin vene sau muschi).