In urma cu peste doua decenii, tehnica de fitness prin dans Zumba a devenit o forma populara de slabit in numeroase tari ale lumii.
Aceste antrenamente combina exercitiile de fitness, aerobic si dansurile latino si internationale, astfel incat efortul fizic sa fie depus intr-o maniera placuta.
Beneficiile principale asociate cu antrenamentele regulate de Zumba se refera la slabitul armonios si eficient, tonifierea intregii mmusculaturi corporale, eliminarea toxinelor, combaterea efectelor negative ale stresului si socializarea.
Antrenamentele de Zumba seamana cu o petrecere in care toti invitatii danseaza energic. Inventat de coregraful de origine columbiana Alberto Beto Perez, conceptul s-a nascut accidental. Instructorul de dans a uitat sa aduca la cursuri mixul de melodii pregatite pentru orele de fitness si a improvizat cu cantecele sale latino preferate avute la indemana.
Initial, miscarile au fost imprumutate din dansuri latino, precum samba, merengue si salsa. De-a lungul anilor, antrenamentele au evoluat si au inclus miscari din stiluri muzicale internationale, precum muzica columbiana, reggaeton, country, folk sau rock.
Spre deosebire de alte sesiuni de fitness, antrenamentele de Zumba ajuta cursantii sa se distreze facand miscare, energia si entuziasmul fiind contagioase. Miscarile repetitive si ritmice solicita toate grupele mari de muschi ale corpului, stimuland in acelasi timp ritmul cardiac, circulatia sanguina si fluxul oxigenului in organism.
Sesiunile de Zumba incep cu un interval de incalzire, urmat de o succesiune de dansuri care dureaza aproximativ o ora. Dupa prima etapa a incalzirii, urmeaza repetarea in ritm lent a pasilor de baza specifici dansurilor executate. In acest fel, cursantii invata sa efectueze corect miscarile, fara sa isi bruscheze corpul sau sa riste accidentari ulterioare.
Exercitiul fizic efectuat la orele de Zumba este eficient deoarece
- Favorizeaza tonifierea musculara. Alternarea ritmurilor de salsa, hip-hop, cha-cha sau chiar dansul din buric in intervale de cate 5 minute maximizeaza tonifierea muschilor si definirea acestora.
- Ajuta la arderea unui numar mare de calorii. In afara de stimularea functiilor pulmonare si cardiace, acest exercitiu aerobic contribuie la arderea a circa 450 de calorii intr-o ora. In unele cazuri, cursantii reusesc sa arda pana la 1000 de calorii intr-un singur antrenament.
- Remodeleaza zonele problematice ale corpului. Miscarile antrenamentelor de Zumba se concentreaza pe solicitarea musculaturii abdomenului, a spatelui, feselor si coapselor. Acesti muschi sunt cei mai importanti pentru stabilitatea corpului si conditia fizica generala.
Intrucat ritmul solicitant al orelor de Zumba poate fi dificil de sustinut de catre persoanele obisnuite cu un stil de viata sedentar, exista si antrenamente de impact redus pentru incepatori.
In afara de efectul principal de scadere rapida in greutate si tonifiere a musculaturii, antrenamentele de Zumba prezinta si alte beneficii importante.
- Placerea de a face sport. In general, antrenamentele sportive sunt percepute ca o corvoada si abandonate destul de usor. In cazul orelor de Zumba, atmosfera distractiva este suficient de atractiva, incat cursantii sa isi doreasca sa revina regulat.
- Accesibilitatea. Antrenamentele de Zumba se adreseaza persoanelor de toate varstele, de la copii, pana la varstnici. Singura conditie este ca starea de sanatate a participantilor sa permita depunerea unui efort sustinut prin dans.
- Eliberarea de stres. Orele de Zumba pot fi considerate si o forma de combatere a stresului, atat prin miscare, cat si prin distractie si socializare.
- Rapiditatea trecerii timpului. In ciuda efortului depus, orele de Zumba par ca se scurg cu rapiditate, datorita atmosferei placute si muzicii care capteaza atentia. Majoritatea persoanelor care fac miscare in acest fel sustin ca pierd deseori notiunea timpului in cele 60 de minute de sport.
- Posibilitatea de a cunoaste oameni noi. Dansul este o forma excelenta de socializare, iar acest avantaj este perfect valabil si pentru orele de Zumba. Studiile de specialitate au demonstrat ca socializarea ajuta la stimularea secretiei endorfinelor (hormonii fericirii), redobandirea tonusului psihic si prevenirea eficienta a depresiei.
- Cunoasterea mai buna propriului corp. Intrucat angreneaza toate grupele de muschi, antrenamentele de Zumba ajuta si la o mai buna cunoastere a propriei anatomii. Numerosi cursanti au ajuns sa depisteze grupe mici de muschi afectate de febra musculara, despre care nici nu stiau ca exista.
- Detoxifierea organismului. Ca orice forma de miscare, Zumba ajuta si la eliminarea toxinelor din corp prin transpiratie.
La fel ca in cazul altor antrenamente sportive, este necesar sa primiti acordul medicului pentru a urma orele de Zumba, daca aveti anumite probleme de sanatate. Asigurati-va ca instructorul la care apelati este instruit corespunzator si are experienta in aceasta forma de fitness.
Daca sunteti incepator sau varstnic, este de preferat sa va inscrieti la orele special concepute pentru aceasta categorie de cursanti. In caz contrar, riscati sa va suprasolicitati organismul si sa va confruntati cu probleme de sanatate.
Vestimentatia este si ea importanta in buna desfasurare a antrenamentelor de Zumba. Purtati haine lejere, care lasa pielea sa respire (din bumbac sau alte materiale speciale pentru sportivi). Piesele de incaltaminte trebuie sa sustina corespunzator talpa piciorului si gleznele in timpul miscarilor mai complexe si mai rapide. Miscarile laterale, in special, pot pune o presiune accentuata pe laba piciorului si glezne.
Un prosop absorbant si curat poate fi necesar pentru indepartarea transpiratiei stimulate prin coregrafia dinamica. La fel de importanta este si hidratarea, asadar este necesar sa aveti la indemana o sticla de apa plata.
Rezultatele antrenamentelor de Zumba apar in general rapid, insa ele pot varia in functie de varsta cursantilor, timpul alocat exercitiilor, corectitudinea efectuarii miscarilor si obiceiurile alimentare individuale.