Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor

Generalitati

Alfa, beta-acizii, vitaminele si derivatii; toate aceste denumiri par mai mult ca facand parte din cercetari stiintifice, decat din lotiunile sau cremele ce se aplica pe piele. Acest ghid simplu ne va ajuta sa intelegem cele mai folosite ingrediente din produsele de ingrijire a pielii si modul lor de actiune.
Va recomandam sa folositi aceste informatii pentru alegerea produselor adecvate, in cazul in care nu sunteti sigur asupra produselor, se recomanda consultul unui specialist dermatolog sau a unui estetician din saloanele cosmetice.

Alfa-hidroxi acizii - AHA

Produsele care contin alfa-hidroxii acizi (acid glicolic, acid lactic, acid tartaric si acid citric) au devenit foarte populare in ultimii 5 ani. Exista numeroase produse care contin alfa-hidroxi acizi. Aceste produse pot fi folosite pentru tratarea ridurilor fine, tulburarilor de pigmentare si a petelor de varsta si pot ajuta la inchiderea porilor dilatati. Efectele adverse ale alfa-hidroxi acizilor includ iritatia medie a pielii si fotosensibilitatea.

De aceea, se recomanda folosirea lotiunilor de protectie solara, pe perioada folosirii cremelor cu alfa-hidroxi acizi. Pentru evitarea aparitiei iritarii cutanate de la alfa-hidroxi acizi, se recomanda inceperea cu un produs cu concentratii scazute in AHA. Aplicarea pe piele a alfa-hidroxi acizilor se face treptat, initial o zi da, alta nu, ulterior ajungandu-se sa se aplice zilnic.

Beta-hidroxi acizii - acidul salicilic

Acidul salicilic a fost de asemenea studiat pentru efectele sale pe pielea imbatranita prematur din cauza expunerii la radiatiile ultraviolete ale soarelui. Are efecte exfoliante si poate imbunatati structura si coloratia pielii. Actioneaza de asemenea la nivelul deschiderilor foliculilor firelor de par din zonele cu secretie de sebum crescuta si in acest fel este util si in tratamentul acneei.

Exista o multitudine de produse care contin acid salicilic. Unele se pot procura din comert (fara prescriptie medicala), altele necesita recomandarea medicului. Studiile au aratat ca acidul salicilic este mai putin iritabil decat produsele care contin alfa-hidroxi acizi, cu efecte similare asupra imbunatatirii structurii si coloratiei pielii.

Hidrochinona

Produsele continand hidrochinona sunt cunoscute ca agenti depigmentanti sau inalbitori. Aceste produse sunt folosite pentru diverse tulburari de pigmentare ca, petele de varsta, legate de sarcina sau de terapii hormonale (cloasma sau melasma). Exista produse cu hidrochinona care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, insa medicul specialist poate prescrie produse cu o concentratie mai mare de hidrochinona decat cele existente in comert, in cazul in care acestea din urma nu dau rezultate. Pacientii alergici la hidrochinona pot folosi in schimb produse pe baza de acid kojic.

Acidul kojic

Folosirea acidului kojic pentru tratarea tulburarilor de pigmentare si a petelor de varsta este o metoda recent descoperita. Introdus pe piata in 1989, acidul kojic are efecte asemantoare cu ale hidrochinonei. El este derivat din fungi (ciuperci) si studiile au aratat ca are intr-adevar efect depigmentant, inhiband secretia de melanina (pigmentul maroniu).

Retinolul

Acesta este un derivat de vitamina A si este intalnit frecvent in multe dintre produsele de ingrijire ale pielii. Principiul activ al retinolului este tretinoinul, prezent si in produsele Retin-A sau Renova. Retinolul poate fi o alternativa in cazul persoanelor care sunt sensibile la Retin-A. Vitamina A are o structura moleculara suficient de mica incat sa patrunda in straturile profunde ale pielii, la nivelul elastinei si colagenului, de aceea pielea reactioneaza la produsele pe baza de retinol.

Retinolul imbunatateste tulburarile de pigmentare, cutele fine si ridurile, structura pielii, coloratia si fermitatea pielii si gradul de hidratare al acesteia. De asemenea, mai exista si produsul palmitat de retinil. Acesta face parte din aceeasi familie cu retinolul, dar folosirea produselor pe baza de palmitat de retinil necesita o perioada mai lunga de tratament pana la obtinerea acelorasi efecte ca in cazul celor pe baza de retinol.

Vitamina C

Vitamina C este singurul antioxidant care stimuleaza sinteza de colagen, lucru foarte important, deoarece productia de colagen diminua cu inaintarea in varsta. Productia de colagen este scazuta si de expunerea la soare. Studiile au demonstrat ca vitamina C ajuta la diminuarea liniilor fine, a cicatricilor si a ridurilor. Produsele pe baza de vitamina C trebuie alese cu atentie.

Vitamina C, in majoritatea formelor sale este destul de instabila atunci cand vine in contact cu oxigenul, devenind inactiva. De asemenea, multe preparate topice cu vitamina C nu penetreaza suficient pielea incat sa actioneze eficient. Persoanele care doresc sa foloseasca produse pe baza de vitamina C ar trebui sa consulte medicul dermatolog pentru alegerea unui produs adecvat.

Acidul hialuronic

Produsele care contin aceasta substanta sunt folosite de obicei in asociere cu vitamina C, pentru cresterea penetrarii locale. Acidul hialuronic (cunoscut si sub denumirea de glicozaminoglican) este utilizat pentru capacitatea sa de a incetini sau de a opri imbatranirea pielii. El mai este considerat "secretul fantanii tineretii". Acest lucru este posibil deoarece acidul hialuronic se secreta (chiar din abundenta) atat la oameni, cat si la animale, fiind intalnit in pielea tanara, la nivelul altor tesuturi si in lichidele articulare. Acidul hialuronic este un component al tesuturilor conjunctive ale corpului, avand rol de amortizor si lubrifiant.

Odata cu inaintarea in varsta, fortele naturale distrug acidul hialuronic. Dieta si fumatul sunt alti factori care pot modifica nivelul de acid hialuronic. Produsele pe baza de acid hialuronic sunt folosite cel mai frecvent pentru tratarea pielii imbatranite.

Peptidele cuproase

Peptidele cuproase sunt cunoscute ca cele mai eficiente produse pentru regenerarea pielii, desi au fost introduse pe piata abia din 1997. Studiile au aratat ca peptidele pe baza de cupru stimuleaza productia de colagen si elastina si actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, creste productia de glicozaminoglicani (de exemplu acidul hialuronic).

In plus, studiile au aratat ca enzimele dependente de peptidele cuproase stimuleaza procesele naturale de reparatie de la nivelul tesuturilor. Aceste substante detemina catifelarea si cresterea fermitatii pielii, intr-o perioada mai scurta decat celelalte produse de intinerire. Studiile clinice au aratat ca peptidele cuproase indeparteaza colagenul si elastina distruse de la nivelul pielii si diminueaza cicatricile de la nivelul pielii, deoarece activeaza functiile cutanate responsabile de aceste procese.

Acidul alfa-lipoic

Acesta mai este cunoscut sub numele de "miracolul din borcan", pentru efectele sale antioxidante. Este un antioxidant foarte puternic, recent introdus pe piata, ajutand la prevenirea posibilelor modificari ce pot aparea la nivelul pielii si in repararea modificarilor deja instalate. Acidul alfa-lipoic este considerat un antioxidant universal deoarece este solubil atat in apa, cat si in grasimi, lucru care ii permite penetrarea usoara a celulelor la orice nivel.

Datorita acestei proprietati, se crede ca acest acid asigura cea mai eficienta protectie impotriva modificarilor produse de radicalii liberi. Acidul alfa-lipoic reduce ridurile fine, determina o stralucire sanatoasa a pielii si creste nivelul altor antioxidanti, ca vitamina C.

Dimetilaminoetanol - DMAE

Pestele este cunoscut ca "aliment pentru creier" si asta datorita DMAE. Aceasta substanta este produsa la nivelul creierului, dar DMAE este continut si de alimente ca ansoa, somon si sardine, crescand productia de acetilcolina, o substanta necesara pentru functionarea normala a porceselor mentale. Preparatele pe baza de DMAE folosite la nivelul pielii au efect reducerea liniilor fine si a ridurilor.